"Hamilelikteki enfeksiyon çocuğun sağlığını tehdit ediyor"
- Medipol Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ceylan:- "Gebelik döneminde bulaşan bazı enfeksiyonlar etkenleri kadınlar için ciddi problemler yaratabiliyor. Bu etkenler anne karnındaki bebeği etkileyerek doğumsal anomalilere yol açabiliyorlar"
İSTANBUL (AA) - Medipol Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Bahadır Ceylan, gebelik döneminde bulaşan bazı enfeksiyonların etkenlerinin kadınlar için ciddi problemler yaratabildiğini belirterek, "Bu etkenler anne karnındaki bebeği etkileyerek doğumsal anomalilere yol açabiliyorlar. Hamilelikte geçirilen enfeksiyon, doğacak çocuğun sağlığını tehdit ediyor" uyarısında bulundu.
Ceylan, hamilelikle önemli risk yaratan enfeksiyonlara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, gebelik döneminde bulaşan bazı enfeksiyonların etkenlerinin kadınlar için ciddi problemler yaratabildiğini belirterek, bu etkenlerin anne karnındaki bebeği etkileyerek doğumsal anomalilere yol açabildiğini aktardı.
Bu enfeksiyonlar hakkında bilgi veren Ceylan, "sitomegalovirüs enfeksiyonunun" insandan insana çok rahat bulaşan bir viral infeksiyon olduğunu, tükürük ve vücut çıkartıları aracılığıyla bulaşabildiğini, gebe kadında çoğu zaman herhangi bir klinik bulguya yol açmadığı halde çocukta ciddi doğumsal anomalilere yol açabildiğini aktardı.
Ceylan, "Sitomegalovirus infeksiyonu anne karnındaki çocukta doğumsal anomalilere yol açtıktan sonra tedavi vermek de işe yaramıyor. Bu hastalıktan korunmada genel hijyen kurallarına uymak çok önemli" uyarısında bulundu.
Bir diğer enfeksiyonun "toksoplazmoz" olduğunu aktaran Ceylan, şu ifadeleri kullandı:
"Toksoplazmozis gebelik sırasında kedilerden, iyi yıkanmadan yenen yeşil sebzelerden ve iyi pişmemiş etten bulaşabiliyor. Gebede ciddi bir belirti göstermiyor, ancak bazen boyun bölgesinde geçici olarak lenf düğümlerinde büyümelere yol açabiliyor. Klinik olarak bir önemi olmadığından genelde tedavi edilmiyor. Ancak bu enfeksiyonu gebelikte geçiren kadınların çocuklarında doğumsal anormaliler meydana gelebiliyor. Toksoplazmoz için bir aşı bulunmuyor. Gebelik sırasında yeşil sebzelerin iyice yıkanarak ve etin iyice pişirilerek yenmesi sağlanırsa ve kediyle temas engellenirse bu enfeksiyonun bulaşması da önlenmiş oluyor."
- "Kızamıkçık çocukta doğumsal anomalilere yol açabilir"
Ceylan, kızamıkçığın vücutta döküntü, ateş, eklem ağrılarıyla seyreden bir hastalık olduğunu belirterek, çoğu zaman ayakta geçirilen bu hastalığın gebelikte geçirildiğinde çocukta doğumsal anomalilere yol açabildiğini anlattı.
Gebelik öncesi annenin kızamıkçıkla ilgili testlerini yapması ve eğer kızamıkçık geçirmemişse korunmak için aşı yaptırması gerektiğini bildiren Ceylan, aşılanmanın gebeyi hamileliği süresince bu enfeksiyondan koruduğunu, böylece çocukta enfeksiyona bağlı anomali oluşumunun engellendiğini vurguladı.
Ceylan, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Grip, sağlıklı bir insanda 3-4 gün içerisinde düzelen ateş, baş ağrısı, kas ağrısı ve yorgunluk gibi şikayetlere yol açan bir enfeksiyon hastalığı. Ancak gebelerde grip bazen solunum yetmezliğine kadar götüren çok ciddi tablolara yol açabiliyor. Bu yüzden gebelerin grip geçiren insanların yanına yaklaşmaması, gebelikte veya gebelikten önce grip aşısıyla aşılanması gerekiyor. Grip aşısı gebelikte sakıncalı değildir. Gebelikten önce veya gebelik sırasında yapılabiliyor ve genelde kasım-aralık aylarında yapılıyor. Gebeyi solunum yetmezliği gibi çok ciddi grip komplikasyonlarına karşı koruyor."