HABERTÜRK'E KÖŞK'TEN YALANLAMA GELDİ!

TBMM'den Gazete Habertürk'te Murat Bardakçı imzalı manşetlere yalanlama geldi.

Habertürk gazetesinin 11 Eylül ve 12 Eylül 2011 tarihli nüshalarında Murat Bardakçı tarafından kaleme alınan haberlerle ilgili bazı bilgilerin, kamuoyunun doğru şekilde aydınlatılması amacıyla düzeltilmesinin gerekli olduğu görülmüştür.

1-Haberin başlığında yer alan "Yalova Termal'deki Atatürk Köşkü ve yanındaki tesis fuhuş mekanı olmuş" ibaresi gerçeği yansıtmamaktadır. Yalova Termal'de bulunan Atatürk Köşkü halen müze olarak hizmet vermekte ve büyük bir restorasyon süreci geçirdiği için kapalı bulunmaktadır. Dolayısıyla haberde bahsedilen uygunsuz davranışların Atatürk Köşkünde gerçekleştirilmesi mümkün değildir.

2-Haberde söz konusu edilen Yalova TBMM Termal Tesisinde görev yapılan bazı personelin uygunsuz davranışları ile ilgili iddiaların Milli Saraylar Daire Başkanlığına intikal etmesi ile birlikte TBMM Genel Sekreterliğince inceleme başlatılmış ve yapılan tetkikler sonucunda uygunsuz olaya ismi - dolaylı da olsa - karışan ve tesiste hizmet alımı yoluyla çalıştırılan 4 personelin işine derhal son verilmiştir. Olayla ilgili yetkili mercileri zamanında haberdar etmemek suretiyle görevini ihmal ettiği kanısına varılan TBMM Termal Tesis Sorumlusu ve Köşk Amir Vekili de 26 Ağustos tarihinde başka bir birime görevlendirilmiştir. Bu nedenle TBMM Genel Sekreterliğinin konuyla ilgili tedbirleri gazete haberlerinden çok önce, ivedi şekilde almış olduğu izahtan varestedir.

Haberde belirtilen olay münferit bir vakıa olmasına ve duyum alınır alınmaz ivedi şekilde TBMM Genel Sekreterliği tarafından gerekli işlemler yapılmasına rağmen, haberin söz konusu iddiaların yetkili mercilerle teyit edilmeden yaralayıcı bir dil ile verilmesiyle, Türkiye Büyük Millet Meclisi ile birlikte, tesisten yararlanan parlamenterler ve yakınlarının manevi şahsiyetleri töhmet altında bırakılmıştır.

3- Yine söz konusu haberde bahsi geçen ve restorasyonda olan Yalova Atatürk Köşkü'nde koruma memuru olarak görevli personelin görev yerlerinin değiştirilmesi ise Termal Tesiste gerçekleştirilen inceleme kapsamında olmayıp, bu kişilerin konuyla ilgili devam etmekte olan soruşturmayla ilgileri bulunmamaktadır. Bu kişilerle ilgili görev yeri değişiklikleri, köşk personelinden restorasyon sürecinde kurumumuza bağlı diğer birimlerde istifade edilmesi kapsamında bir tasarruftur.

4- Aynı haberde bahsi geçen "tesisin boş olduğu halde dolu gösterildiği ve konaklama hakkı olmayanların kaldığı" yönündeki bilgiler tamamen yanlıştır. TBMM Yalova termal tesislerinde konaklama hizmeti TBMM genel sekreterliğinin belirlediği esaslar çerçevesinde yürütülmekte ve parlamenterlerimiz ile onların yakınları tesisten istifade etmektedir. Ayrıca tesisle ilgili tüm rezervasyonlar merkezi çağrı sistemi üzerinden yapılmaktadır.

5- Haberde Yalova Termal tesisindeki olaydan bağımsız şekilde konu edilen Milli Saraylar Daire Başkanlığındaki bir üst yöneticinin gelinin işe aldığı, lojman tahsis edildiği gibi iddialar ise hayal mahsulüdür. Tüm TBMM teşkilatı gibi Milli Saraylar Daire Başkanlığında da atamalar TBMM Başkanının onayı ile merkezden gerçekleştiğinden herhangi bir yönetici ya da personelin bir yakınını işe alma yetkisi bulunmamaktadır. Aynı şekilde TBMM teşkilatında ve Milli Saraylarda herhangi bir personele Lojman Tahsis Yönetmeliği dışında lojman tahsis edilmesi mümkün olmadığından böyle bir lojman tahsisi söz konusu değildir.

6- Hereke Halı ve İpekli Dokuma Fabrikası Müdürlüğünü hali hazırda yürütmekte olan yönetici bu göreve atanmadan önce kurumumuz bünyesinde 12 yıl Şef olarak görev yapmış ve Ağustos 2010'de mevcut görevine atanmıştır. Bu yöneticinin kurumda görev yapan her hangi bir üst yönetici ile bir akrabalık bağı bulunmamaktadır. Görüldüğü üzere haberin bu bölümü de tamamen maksatlı ve temelsizdir.

7-Dolmabahçe Sarayı başta olmak üzere tarihi mekanların, yenilenmesi ihtiyacı oluşan gezi yolluklarının Milli Saraylara bağlı bir birim olan Hereke Halı ve İpekli dokuma fabrikasında dokunması projesinin, kurum içi bir birime ihale verilmesi mümkün olmadığından haberde yer alan rakamlar gerçek dışıdır. Fabrikanın temel işlevi, kuruluşundan itibaren Milli Saraylar bünyesinde bulunan Saray Köşk ve Kasırların özgün nitelikleri korunarak tefriş edilmesini sağlamak olduğundan dolayı, Saray yollukları bu fabrikada tamamıyla TBMM Genel Sekreterliği'nin öz kaynaklarıyla ve herhangi bir ödenek aktarımı yapılmadan dokunmaktadır.

8- 12.09.2011 tarihli mezkur yazıda geçen, "bazı emekli milletvekillerine Dolmabahçe Sarayı'nda denize nazır oda tahsis edildiği ve bu milletvekillerinin danışmanlık yaptığı" iddiası tamamıyla mesnetten yoksun ve neyi amaçladığı anlaşılamamaktadır. Milli Saraylarda böyle bir tahsis hiçbir zaman mevzubahis olmamıştır.

9- Milli Saraylar envanterinde bulunan tarihi eserlerin restorasyonları ile ilgili haberde yer alan ifadelerin herhangi bir araştırmaya dayanmadan yazıldığı çok açıktır. Şöyle ki, yazılı ve görsel medyada yapılacak basit bir araştırma bile, son yıllarda TBMM Genel Sekreterliği Milli Saraylar Daire Başkanlığı bünyesinde yapılan restorasyon faaliyetleri ve kültürel çalışmaların boyutlarını ortaya koymaya yetecektir. Sadece 2010 yılı içinde büyük ölçekli restorasyon projeleri olan Saray Koleksiyonları Müzesi, Aynalıkavak Kasrı ve Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi restorasyonları tamamlanmıştır. TBMM bünyesine geçtiği dönemde harabe durumda olan Beykoz Kasrı restorasyonu da 2011 yılı ortalarında tamamlanmış ve Kasrı çevreleyen korunun düzenlenmesi çalışmaları başlamıştır. Söz konusu haberleri hazırlayanların bu mekanları ve gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarını görmeden bu ifadeleri kullandığı görülmektedir.

10- Benzer şekilde Milli Saraylar Daire Başkanlığı envanter çalışmaları Haziran 2010 tarihinde tamamlanmış, kurumumuz envanterinde bulunan tarihi objeler Saray Koleksiyonları Müzesinde yer alan modern depolara nakledilmiştir. Bu nedenle söz konusu iddialarında gerçekle bir ilgisi bulunmamaktadır. Benzer şekilde, "Daha geçtiğimiz yıl tavan arasında sandıklarda eserler bulunduğu" iddiası da gerçek dışıdır.

Söz konusu haberlerde bu kadar çok yanlışın bir arada yer alması ve bu konularla ilgili TBMM Genel Sekreterliği'nden yazılı ve sözlü hiçbir bilgi talebinde bulunulmadan haberin hazırlanması oldukça manidardır. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin konu edildiği bir haberin böyle dikkatsizce ve gerçekler tam anlamıyla araştırmadan yayınlanması TBMM'nin manevi şahsiyetini rencide etmiştir. Kurumumuzun bu bağlamdaki hukuki hakları mahfuzdur.

Haberle ilgili bu gerçekler kamuoyunun bilgisine saygıyla duyurulur.

TBMM Genel Sekreterliği