"HABERTÜRK CİNER'İN ELİNDE DAHA GÜÇLÜ OLACAK"!..AKŞAM YAZARI ORAY EĞİN "HABERTÜRK'ÜN GELECEĞİ"Nİ YAZDI!..

Ciner Grubu´nun Habertürk´teki ilk işi Doğan Grubu yazarlarının yaptığı programlara son vermek oldu. Ne kadar haklı; tartışılır.Belki Doğan Grubu da rahatsız olmuştur yeni sahiplik yapısından ve yazarlarına izin vermemiştir.

Habertürk'ün geleceği

Yolu Ufuk Güldemir´in yanından geçmiş pek çok gazeteci Habertürk grubunun satışını tuhaf duygularla karşıladı. Bir yandan kanalın güçlü bir sermayedar bulup yaşayacağına seviyordu insanlar, öte yandansa Habertürk´ü bugüne getiren ilkelerin değişip değişmeyeceğinden endişeliydi.

Rahmetli Güldemir´in bodrum katında Vestel marka bir masaüstü bilgisayarla kurduğu grup bugün 35 milyon dolar ediyor. Yeni sahibi de aslında Habertürk´e hiç yabancı olmayan bir isim: Turgay Ciner.

Ufuk Güldemir, kendi bağlantılarıyla, patronlar üzerinden kurduğu ilişkilerle Habertürk´ün yaşamasını sağlamıştı. Turgay Ciner de Habertürk´e ilk günden beri destek veren, hatta eski Penyelüx fabrikasını tahsis eden bir patrondu.

Aslında Güldemir´in Habertürk için yaptığı bir anlamda İlhan Selçuk´un Cumhuriyet için yaptığına benziyor. Bugün İlhan Selçuk´a bir şey olsa Cumhuriyet´in akıbetini kestirebiliyor munuz? O gazeteyi bir arada tutan, farklı farklı patronlardan destek alan bizzat Selçuk´un şahsi ilişkileridir.

Habertürk için de Cumhuriyet modeli örnek alınabilir miydi acaba? Farklı sermaye sahiplerinin destek olduğu, çok patronu olduğu için ister istemez bağımsız kalmaya mecbur bir haber kanalı... "Açık Radyo" pratiğinin uyarlaması.

Ufuk Güldemir´in idealindeki Habertürk yayıncılık anlayışı olarak tam bağımsız, ama arkasında güçlü bir sermayesi olan bir medya kuruluşuydu. Nitekim Ciner´le pazarlıklar o daha hayattayken başlamıştı. Sağlığı bozulmadan önce de, başkalarıyla olsun çeşitli vesilerlele birkaç sefer Habertürk´ün satışı gündeme gelmişti.

Tabii şimdi hepimizin merakı Turgay Ciner´in Habertürk´ünün ne kadar Ufuk Güldemir´in Habertürk´ü olarak kalacağı. Ciner Grubu, kanalı modern stüdyolara kavuşturacak, ocak ayında yeni inşa ettikleri merkeze taşıyacak, teknik olarak çok kuvvetli bir altyapı oluşturacaktır şüphesiz. Habertürk 20 küsur sayıda çok sınırlı çalışanla insanüstü bir performans gösterdi bunca yıl. Çalışanların daha çok para kazanması, daha fazla insanın işe alınması, iş yükünün paylaşılması açısından da olumlu büyük bir patron.

Ufuk Güldemir´in Habertürk´ünün gazeteciler açısından en önemli tarafıysa "platform" işlevi görmesiydi. Hali hazırda işi olsun olmasın, bir gruba ilişik veya değil, fark etmez, Habertürk´te gazeteciler kendilerini evlerinde hissedelerdi. Habertürk de onlara kapılarını açardı. Müthiş bir zenginlikti bu ekranda. Ertuğrul Özkök´e de telefonla bağlanırlardı, Ahmet Taşgetiren´e de. Güneri Cıvaoğlu yorum yapar, Serdar Turgut da. Gazeteciler Habertürk´te yaka kartlarındaki şirket logolarından sıyrılmış bir şekilde yer almanın da tadını çıkarırlardı. Bağımsızlık bir anlamda bu da demekti çünkü.

Ciner Grubu´nun Habertürk´teki ilk işi Doğan Grubu yazarlarının yaptığı programlara son vermek oldu. Ne kadar haklı; tartışılılır. Belki Doğan Grubu da rahatsız olmuştur yeni sahiplik yapısından ve yazarlarına izin vermemiştir. Ama Ciner Grubu´nun da kanalı daha ilk gününden bir medya kavgasına alet etmekten çekinmediği ortada. Çok aceleyle, çok çabuk verilmiş bir karar. Zira bu isimleri barındırmak "karşı kamp"ı beslemek değil, bilakis zenginliktir. İlk tırpan Habertürk´ün "platform" zenginliğine vuruldu. Dahası, medya patronunun iyisi kendine karşı olanın da konuşma özgürlüğüne sahip çıkan değil midir? Fatih Altaylı´nın haftalarca Sky Türk´ten seslenişini hatırlayalım...

Bütün bu endişel