"HABER YAKALAR PROGRAM TUTAR"!..YENİ YAYIN DÖNEMİNDE CNNTÜRK İZLEYİCİLERİNİ HANGİ SÜRPRİZLER BEKLİYOR?..CNNTÜRK'ÜN KAPTANI FERHAT BORATAV HEDEFLERİNİ ANLATTI!..

"İlk bilen siz olun" sloganıyla 8´inci yılını geride bırakan CNN TÜRK´te, yeni yayın döneminde neler olacağını genel yayın yönetmeni Ferhat Boratav anlattı.

Haber ya da tematik kanalların yönetmeni olmak, ana kanal yönetmeni olmaktan daha kolay bir iş mi?

- Ana kanal yönetmenlerinin önüne her sabah saat 11.00´de reyting raporu gelir. Bu, onların hayatlarını çok kolaylaştırabilen bir şey. Çünkü dönüp karşılarındaki insana, "Bak senin programın iyi olmamış" diyecekleri çok net bir veri, bir karne var ellerinde. Bizde ise insanların yaptıklarının iyi ya da kötü olduklarını anlatmak için, onları kendi sözlerimizle ikna etmek zorundayız. Çünkü elimizde reyting raporu yok. Sonuçta temel zorluğumuz şu; hepimiz hammaddesini insanların oluşturduğu bir iş yapıyoruz. Üstelik bu insanların her biri kendi kulvarında çok iddialı. Mesela Seda Sayan sabah kuşağında ne kadar iddialıysa, Gürkan Zengin de haber konusunda o kadar iddialı. İddialı insanları yönlendirmek ve çok sayıda iddialı insanın bulunduğu bir yeri yönetmek zor bir iş. İşin temel zorlukları herkes için aynı ama ölçekleri farklı. 24 saat yaşayan bir yer burası. Bizim hayatımız hep sürprizlerle geçiyor.

Bir haber kanalı için hızlı mı olmak yoksa o haberi en iyi şekilde anlatmak mı önemlidir?

- Bizim derdimiz haberi ilk veren en hızlı kanal olmak değil... Çünkü hız, işin en kolay tarafı. Önemli olan haberi besleyerek anlatmayı en iyi yapan kanal olmak. CNN Türk böyle bir kanal... Bizim haber konusunda kendimize özgü bir tavrımız olduğunu düşünüyorum. Her şeyden önce, haberi muhabirle yerinde izlemek ve habere yansıyan tavır konusunda çok önemli bir iddiamız var. Bu tavır, ekrana da rengiyle, sesiyle ve heyecanıyla yansıyor. Kanalların arasındaki farklılığı yaratan da bu. Türkiye´de çok haber kanalı var deniliyor ama bana kalırsa Türkiye´de az haber kanalı, çok konuşan kafa kanalı var. Biz öyle bir ayrımda haber kanalı olmayı istiyoruz ve bunun için kaynak (insan, para, teknik) sarf ediyoruz.

Peki... CNN Türk 1999 yılından bu yana hangi aşamalardan geçti ve şu an hangi noktada?

- CNN Türk, iki çok büyük haber devinin ortaklığı olarak kuruldu. Dolayısıyla biz başladığımızda emekleme dönemi geçirmedik. Habercilik, bir geleneğin oluşmasına dayanan bir iş. Geçen sekiz yılda habercilikte CNN Türk´e özgü bir gelenek oluştu. Ekrandaki logoyu kaldırsam, bir haberi seyrederken çok rahatlıkla "Bu CNN Türk´ün haberi" diyebilirsiniz. Dili, ilgi alanları, haberin peşinden koşma konusundaki azim ve kararlılığıyla bir CNN Türk geleneği oluştu. Haberciye çok önem veriyoruz. Adı ve yüzü bilinen, konusunda uzman muhabir ve habercilerimiz var. Sekiz yıl içinde CNN Türk, her zaman Türkiye ve dünyanın önemli konularının çok yönlü ve dengeli tartışıldığı bir kanal oldu. Özellikle seçim döneminde ve anayasa değişiklikleri konusunda CNN Türk bir referans noktası olmayı başardı.

Hedefiniz nedir, kanalın nasıl bir noktada olmasını istiyorsunuz?

- Haber kanalı ve haberci olma iddiasında daha gidilecek çok yer var. Ben ekranda istediğim kadar haber bulamıyorum. Daha fazla haber olmalı... Kanalımızın yapısı onu taşıyabilecek noktada. İkincisi bütün bunları belli bir hesap kitap çerçevesinde yapabilir olmalıyız, kárlılığımızı düşünmeliyiz. Kalitemizi artırmalıyız. Dilimizi, görüntü kullanımımızı, beceri ve bilgi birikimimizi artırmalıyız. Uzman habercilerimiz daha fazla olmalı ve tüm bunları yaparken daha çok izlenilen kanal olmalıyız. Benim ofise astığım bir yazı var: "Haber yakalar, program tutar." Bu şu demek; insanları haber vermenizdeki hızlılığınız, doğrulu