GÜNÜN POLEMİĞİ! İSTİKLAL HARBİMİZİN ESASLARI KİTABINI KILIÇ ALİ PAŞA MI YAKTI?..

"Kazım Karabekir Paşa'nın 'İstiklal Harbimizin Esasları' adlı kitabı 1933 yılında Kılıç Ali Paşa tarafından yakıldı" diye anlatmıştım. Kılıç Ali'nin oğlu Altemur Kılıç e-posta ile yanıt verdi...


SABAH YAZARI EMRE AKÖZ İLE KILIÇ ALİ PAŞA'NIN OĞLU ALTEMUR KILIÇ ARASINDAKİ POLEMİK

Geçen gün Milli Mücadele'nin en önemli komutanlarından Kazım Karabekir Paşa'nın 'İstiklal Harbimizin Esasları' adlı kitabının 1933 yılında kimler tarafından nasıl yakıldığını anlatmıştım.
Tahmin ettiğim tepki hemen geldi: 3 bin kitabı matbaacı Sinan Beye baskı yaparak elinden alıp yakan ekibin başta gelen siması
Kılıç Ali'nin oğlu Altemur Kılıç eposta gönderdi. Mesajı üç noktada özetleyip cevap vereceğim.
1) "Babam Kılıç Ali, Atatürk'ün sofrasında sürekli yer alan 'mutat zevat'tandı. Ona ölesiye sadıktı."
Cevap: Ben de bunun tersini söylemedim zaten. 'Mutat zevat' adı verilen kişiler, Mustafa Kemal'in sadece sohbet arkadaşı değil, aynı zamanda koruması ve mutemediydiler . 'Gayri resmi' işlerini onlara yaptırırdı. Varlıkları ona bağlı olduğu için, Atatürk'ün vefatından sonra dağılıp gittiler.
2) "Bugün rahat köşenizde pervasızca ve sorumsuzca ahkam kesmek ahlaka sığmaz."
Cevap: Ne yani, tarihsel olaylar hakkında yazmak ve yorumlarda bulunabilmem için onları yaşamış olmam ya da dikenli fıçıya mı girmem gerekir? Kafadan atmıyorum, yazdığım her şey, anı ve incelemelerde yer alıyor.
3) "Anlattığınız olay babamın anılarında var. Objektifseniz köşenizde yazın."
Cevap: Kılıç Ali'nin, Hulusi Turgut tarafından derlenen anıları benim başucumda durur (2. baskı; İş Bankası Yayınları.) Bu kitabın yaklaşık 3 sayfası (305-308) " Kazımkarabekir'in Yakılan Kitabı "na ayrılmıştır.
Takdir ederseniz ki bu 3 sayfanın tamamını buraya alamam. Ancak söylediklerini özetleyebilirim. Ayrıntıları öğrenmek isteyen hemen kitabı okusun.
a) Kılıç Ali, kitaptan asıl rahatsız olanın Mustafa Kemal değil, İsmet İnönü olduğunu öne sürüyor. Yani kabahati onun üstüne atıyor. Halbuki kitap öncelikle Mustafa Kemal'i, sonra da İnönü ve Fevzi (Çakmak Paşa'yı eleştirir. Özellikle ' Nutuk'ta anlatılan Milli Mücadele öyküsünü nasıl eksik, hatta hatalı olduğunu gösterir.
Soru: Kılıç Ali, kitapları vermesi için matbaacıyı 'ikna' (!) etmeye çalışırken, "Karabekir Paşa bunu Gazi Paşa'ya karşı yazmıştır. Sen bilmezsin. Biz İstiklal Mahkemesi'nde bu adamı asacaktık ama yine Gazi müsaade etmedi" dedi mi, demedi mi?
b) Kılıç Ali'ye göre 3 bin kitap 1800 ya da 2000 liraya anlaşarak alınmıştır. Doğru. Kılıç Ali, matbaacı Sinan Beye 500 lira verdi ve üstünü Halk Fırkası İstanbul İl Başkanı Cevdet Kerim (İncedayı) Beyin tamamlamasını istedi. Ama kalan para ödenmedi.
c) Kılıç Ali iki kitabı Ankara'ya götürüp Atatürk ile İnönü'ye verdiğini söylüyor. Bu arada Kazım Paşa'nın evi basılarak tüm evrakına el konuluyor.
Kılıç Ali'nin iddiasına göre, Atatürk, " Önemli dediğiniz belgelerin bunlardan ibaret ve kitabın içeriğinin de bu şekilde olduğunu bilseydim, ne kitapların satın alınmasına ve ne de belgelere bu şekilde el konulmasına izin verirdim " demiş.




Madem Karabekir Paşa'nın kitabı sakıncalı değil. Madem anıların en az iki kopyası ellerinde. Niye kitabı bastırmıyorlar? Neden kitap ancak 1951'de; Atatürk de, Karabekir de vefat ettikten sonra piyasaya çıkabildi? Kılıç Ali'nin anıları çelişkili ve eksik... Mesela Kazım Paşa'nın elinde kalan ve olayın harareti dindikten sonra dahi aranmaya devam edilen 5'er adat kitap formasından hiç söz etmiyor.
Ayrıntı çok. Şimdilik geçelim.