Otel yangınında dış etkiler can kaybını nasıl arttırdı?

Bolu Kartalkaya’daki 78 kişinin hayatını kaybettiği otel yangınında, alınmayan önlemler, ihmaller ve kimin suçlu olduğu tartışılırken, çevre düzeni ve dış etkilerin can kaybını artmasına neden olduğu faktörler göz ardı edildi.

Olay gecesi yan otelde konaklayan inşaat mühendisi iş insanı Mehmet Ali Tekin, “Başta güvenlik şeritlerinin olmaması, güvenlik koridorların ihlali, araçların binaların kapısına kadar koyulması, bölgedeki bunca otele rağmen güvenlik araçlarının çok uzak olması, kayıplarımızın bu kadar fazla olmasına neden olduğunu gördüm” dedi.

Grand Kartalkaya Oteli ile vaziyet planında sosyal alanları birbiri ile bağlantılı olan yan otel Kartalkaya’da ailesi ile konaklayan iş insanı ve Alanya Belediyesi eski meclis üyesi Mehmet Ali Tekin yangın anında yaşanan ilk müdahalede yaşanan aksaklıkları anlattı.

İnşaat Mühendisi de olan Mehmet Ali Tekin gece 04.00 sıralarında oda kapılarının şiddetli bir şekilde çalınmasıyla uyandıklarını belirterek yaşadıklarını şöyle anlattı;

İtfaiye parklamalar nedeniyle müdahale edemedi
“Odayı tahliye etmemiz istendi. İlk etapta yanımıza ihtiyacımız olan eşyaları aldık. Hava eksi 8 dereceydi. 04.30’da aşağıya indiğimizde itfaiye aracı yeni gelmişti. İnsanlar camlardan yardım çığlıkları atıyordu. Ancak itfaiye aracı, iki otelin girişinde bulunan açık otoparktaki araçların park engeli nedeniyle müdahale etmekte gecikti.”

İtfaiye aracı iki kere arıza verdi
Bir yükleyici kepçenin önüne forklift aparatı takılarak araçların zorluk içinde kaldırıldığını belirten Tekin, “Bu durum itfaiyenin çalışma alanına engel olduğu için ilk kurtarma çalışmaları gecikti. Bunun yanı sıra itfaiye aracı hem eski hem de çalışma esnasında kısa süreli iki kez arıza verdi. Şehir merkezinden çıkan bir itfaiye aracının oraya varması kış şartlarında bir saatten fazla sürmektedir. İtfaiye araçları ilk etapta yangına müdahale yerine doğru olarak can kurtarma çalışması yaptı” dedi.

Otelin 11. katından “Battaniye açın çocuğumu atacağım” naralarıyla sosyal medyada viral olan isteyen aileyi hastaneye götürdüğünü anlatan Tekin yaşanan dramı şöyle anlattı;

“Battaniye açın bebeğimi atacağım”
“İş insanı Ufuk I. Eşi ve biri 2 aylık diğeri 6 yaşında iki çocuğuyla tatile gelmiş. Otelin en üst katının bir altındaki kattaki camından bebeğini kurtarmak için yardım çığlıkları atıyordu. İtfaiye sepetiyle aileyi kurtardı. Aşağıda kendilerini gördüm. Ufuk bey ve ailesi üzerlerinde gece yattıkları kıyafetleri vardı ayakkabıları yoktu. Kendilerine kıyafet konusunda yardımcı olduktan sonra hastaneye götürdüm. Yollar buzlanmıştı. Şehir merkezindeki Bolu Abant İzzet Baysal Üniversite Hastanesine bir saatte ulaştık.”

Kayıplarımızın artmasına neden olan detaylar
10 saat süren ve 78 insanımızı kaybettiğimiz yangını değerlendiren inşaat mühendisi Mehmet Ali Tekin, “Bunun ana nedenleri bina içindeki eksik ve yetersiz teknik detaylarla birlikte, bina çevresindeki yanlış uygulamalar olmasıydı. Başta güvenlik şeritlerinin olmaması, güvenlik koridorların ihlali, araçların binaların kapısına kadar koyulması, bölgedeki bunca otele rağmen güvenlik araçlarının çok uzak olması, kayıplarımızın bu kadar fazla olmasına neden olduğunu gördüm” dedi.

Tekin yangından şu çıkarımları alınması gerektiği şöyle sıraladı;

*Yangın güvenlik tedbirini sadece binada almak yeterli değil, çevre düzeninde de önlemler alınmalıdır.

*Araçları binaların önüne park etme alışkanlığı, maalesef bu yangında birçok insanımızın ölmesine neden oldu. Bu yangında söndürme için gerekli bina içi faktörler ile birlikte dış faktörler de uygun olsaydı, can kaybımız çok daha az olabilirdi.

*Otel, okul, hastane ve sosyal binaların her bölümüne peyzajda güvenlik şeridi oluşturarak kurtarma araçlarının kolaylıkla ulaşmasını sağlamalıyız.