GOOGLE'DA BİR TIKLA 2 BİN 414 KM!

'Arama sorgusunun seyahati' nasıl gerçekleşiyor?

Dünyadaki milyarlarca kullanıcının internetteki açılış sayfası haline gelen Google’da göz açıp kapayıncaya kadar 2 bin 414 kilometre yola çıkıyoruz.

GOOGLE’ın kıdemli mühendislerinden Ben Gomes, Google’ın Android 4.1 Jeally Bean, Nexus 7 ve Nexus Q gibi yeni ürün ve hizmetlerinin tanıtıldığı San Francisco’daki Google I/O etkinliğinde Türk gazetecilerle internet devinin arama teknolojisi hakkındaki güncel bilgileri paylaştı. Gomes’in paylaştığı “Bir Arama Sorgusunun Seyahati” adını verdiği infografiğe göre, Google, arama çubuğuna yazılmaya başlanan kelimenin ön görünümünü saniyenin dörtte birini geçmeyen bir sürede veriyor. Bu sonucu ortalama 2 bin 414 km (1500 mil) uzaklıktaki veri merkezinden getiren Google, 2003 yılından bu yana 450 milyar tekil aramaya cevap vermiş. Günde milyarlarca sorgu yapan Google’da günlük sorguların yüzde 16’sını ilk defa yapılan sorgular (aramalar) oluşturuyor. Peki bu arama süreci nasıl gerçekleşiyor:

ROBOTLAR VERİLERİ TOPLUYOR
İndeksleme denilen bir yöntemle, dünya genelindeki internet siteleri taranıyor ve bunlar hafızaya alınıyor. Daha sonra bu sitelere belli aralıklarla “robot yazılım” gönderiliyor. Bu robot yazılım, söz konusu sitede güncelleme varsa bunları kendi veri tabanına kaydediyor. Biz bir arama yaptığımız zaman, Google çeşitli yazılımlarla yaptığımız sorguyu karşılaştırıp indekslediği sitelerden çekerek, sonucu gösteriyor. Bugüne kadar 100 milyon gigabyte’ın üzerinde indekleme yapan Google, bunun için şu ana kadar bilgisayarda 1 milyon saatin üzerinde çalışma gerçekleştirmiş. Google’ın arama çubuğuna aratılmak istenilen kelime yazılırken, Google kullanıcının önüne alternatifler sunuyor. Google’ın bu “akıllı arama sistemi” özelliğine “Google Acil” adı veriliyor. Google’daki arama sonuçları bize geri dönmeden önce ortalama 2 bin 414 km mesafe kat ediyor. Google’ın dünya çapındaki 11 adet olan veri merkezlerine olan uzaklığına göre değişen bu mesafede, yapılan arama sorgusu ışık hızına yakın bir süratle yol alıyor.

AMAÇ ‘İŞTE BU’ DEDİRTEBİLMEK
Google’ın arama algoritması, milyonlarca sayfa ve içerik arasından, aranılan sorgu için en alakalı seçeneğin hangisi olduğuna karar verirken, 200’den fazla kritik veriyi dikkate alıyor. Kullanıcıya, “İşte aradığım bu” dedirtebilmek için dikkate alınan bu 200 veri arasında eşanlamlı kelimeler, imla kontrolü, web sayfası başlığı ve içeriği gibi kriterler yer alıyor. Google’ın arama mekanizması, en alakalı verileri sıralamaya odaklanıyor. Yapılan aramanın doğru sonucu verip vermediğini anlamak için internet sitelerinin ön görünümü de sonuçlarda gösteriliyor.

Habertürk