GOOGLE VE FACEBOOK NASIL 'PARAYA PARA' DEMİYOR?

Google ve Facebook gibi internet devleri kullanıcıları arama yaptıkça servetlerine servet katıyor. Nasıl mı?

New York Times'ta yayınlanan bir makaleye göre; PrivacyChoice adlı şirket tarafından geliştirilen Privacyfix, internetin en çok kullanılan arama motorları, sosyal paylaşım ve video paylaşım sitelerinin kullanıcıları üzerinden ne kadar kazanç elde ettiklerini hesaplıyor.

Söz konusu siteler kullanıcılarının yaptıkları aramaları, oynadıkları oyunları, okudukları haberleri kısacası internetteki bir çok adımlarını takip ediyor. Daha sonra bu kişisel bilgileri, reklamcılara satarak para kazanıyor. Privacyfix de işte bu süreçte söz konusu sitelerin sizin üzerinizden yılda ne kadar kazanç elde ettiğini hesaplıyor.

Program, kişinin Google ve Facebook hesaplarındaki son 60 günlerini tarıyor ve bunu bir senelik bir öngörüye çeviriyor. Bunun sonucunda kişinin internet ortamındaki faaliyetlerinin yüzde kaçının takip edildiği ve arama başına değerinin ne olduğunu hesaplıyor.

Uzmanlar, Google’ın 2010’da her 1000 aramada 14.70 dolar (26.56 TL) kazandığını düşünüyor. Bu kazanç örneğin lüks otelleri aratıp daha sonra da girdiğiniz sitelerdeki reklamlara tıklarsanız artıyor. Google’ın piyasa değeri ise 245 milyar dolar (442 milyar TL).