GEZİ EYLEMLERİ REKLAM DÜNYASINI DA VURDU!

Gezi Parkı protestolarıyla birlikte yükselen tansiyon reklam dünyasını nasıl vurdu?

Haftasonu Fatih Altaylı’nın programına konuk olan Erdoğan, burada ‘aracı kurumlar’ olarak nitelediği medya ajanslarını, reklamverenlere haber vermeden reklam anlaşmalarını askıya almakla suçlamıştı. Ertesi gün de bazı şirketlerin reklam iptali yapması doğru bulmadığının altını çizen Erdoğan, şirketlerin kastı varsa bunun bedelini de ödeyeceklerini söylemişti.

Ardından Reklamcılar Derneği Genel Müdürü Ayşegül Molu, Reuters’a, Başbakan’ın iddiası hakkında reklamların toplumsal huzursuzluk karşısında işe yaramanın aksine ters tepen bir silah haline geldiğini ifade eden bir demeç vermişti.

Protestolar ve bu açıklamalar ışığında sektörün nasıl seyrettiğini incelemek adına Nar Ajans ve Nielsen’den güncel reklam verilerini talep ettik.

Mediacat’in haberine göre, Nar Ajans’ın ulaştırdığı verilerde günlük bazdaki reklam durumuna bakıldığında tansiyonunun yükseldiği 31 Mayıs ve ertesindeki 1 Haziran’da televizyon reklamlarının ciddi bir erozyona uğradığı açıkça görülüyor. Hem süre hem de spot adedi olarak televizyon reklamları bir gecede yüzde 19 civarında erimiş. Fakat bir önceki yılın aynı dilimine baktığımızda bu kadar olmasa bile yaklaşık yüzde 12-13 gibi bir azalma dikkat çekiyor. 2012′nin 31 Mayıs ve 1 Haziran tarihli manşetlerine döndüğümüz zaman gündeme bomba gibi düşen bir gelişme yaşanmadığını görüyoruz.

Tansiyon yükselmeden önceki ve sonraki dörder günlük televizyon verilerine kanallar özelinde baktığımızda ilk 15 kanalın aldığı reklamların saniye ve adet bazında yüzde 25 düşmüş olduğu görülüyor. Tek tek kanalları incelediğimizde hepsinin bir düşüş yaşadığını ama özellikle haber kanallarının ciddi kayıp kaydettiği açıkça ortada.

Benzeri bir düşüş geçen yılın aynı dönemine ait verilerde de bulunuyor ancak bu seneki kadar büyük yer değişikliklerinden bahsetmek çok olası değil.

Markaların televizyonlara verdiği reklam hacimleri de yüzde 25′lik düşüşü onaylıyor. İki periyoda ait veriler karşılaştırıldığında Vodafone’un viteş küçülttüğü görülürken finans sektörü temsilcileri Finansbank, Bank Asya ve TEB’in ilk 20′nin dışında kalacak kadar reklamlarını azalttıkları gözlemleniyor. Algida ve TTNET de aynı şekilde ertesi günden başlayan periyotta listeyi terk eden markalar arasında.

Nielsen verilerine göre gazete ilanlarındaki düşüş televizyonun üzerinde. 21-27 Mayıs ve 28 Mayıs-4 Haziran tarih aralığını kapsayan iki ayrı verdeki ilan durumuna baktığımızda düşüş sütun x cm. cinsinden yüzde 27 dolaylarında.

Kaynak: Nielsen, 21-27 Mayıs 2013 Veriler hazırlanırken; tele market, sosyal reklam, gazete yerel ekleri, Basın İlan Kurumu, seri ilan, sosyal ilan ve yerel ilanlar ve yayıncılık tipleri hariç tutularak hazırlanmıştır. Habertürk ve Bugün gazeteleri kutu cinsinden ölçümlendiği için raporlarda yer almamaktadır.
Yine iki haftaya ait tüm mecralar üzerinden adet bazında verilerde, yüzde 25 ila 30 bandında bir düşüş açıkça fak ediliyor.

Mediacat