GENELKURMAY'DAN AKŞAM'A ŞOK!.. HANGİ HABERİ YALANLANDI?

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Akşam Gazetesi'nde geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir haberi bakın nasıl yorumladı

Akşam Gazetesi, geçen haftanın olayı "Kamyon" konusunda en iddialı haberlerden birini yapmıştı. Barkın Şık imzalı haber "Ankara Emniyeti Sevkıyattan Haberdarmış" başlığını taşıyordu. Akşam Gazetesi'ne 1. Sayfadan giren haberde aynen şöyle deniyordu:

"Başkent'i ayağa kaldıran bomba yüklü kamyon yola çıkmadan önce Muğla Jandarma Alay Komutanlığı'nın Ankara Emniyeti'ni faksla bilgilendirdiği öğrenildi. Kamyonun plakasının, muhafızların kimliklerini ve güzergahının bildirilmesine rağmen Mehmet Ali rumuzlu ihbar e-maili üzerine polis harekete geçti"

Ancak bu haber bizzat Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ tarafından yalanlandı.

Başbuğ, Milliyet Gazetesi'nden Fikret Bila'ya verdiği röportajda aynen şöyle dedi:

"Başbuğ: Bizce mühimmatla ilgili olayda iki önemli nokta var. Bir, mahalli emniyet birimleri bu intikalden haberdar edilmemiştir. Kim edecekti? Silahlı kuvvetler, yani ilgili silahlı kuvvetlerin sorumluları. Bu eksiklik. Tabi bunu doğal karşılamamız söz konusu değil. Sonuçta bu konuda sorumluluğu olan varsa ki soruşturma devam ediyor, elbette sorumlu olanlar varsa sorumluluğunun karşısında ne gerekiyorsa...

Bila: Askeri soruşturma yürüyor mu?

Başbuğ: Gayet tabii yürüyor, çünkü yönetmelikler açık. Uygulanması lazım"

Böylece bizzat Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ, "Sevkiyatla ilgili Emniyete bilgi verilmediğini ve bununla ilgili soruşturma açıldığını" kamuoyuna duyurmuş oldu.

Peki Org. Başbuğ, çekinmeden bunu açıklarken, Akşam Gazetesi neden böylesine kraldan fazla kralcı olarak "Emniyete haber verildi, buna rağmen Emniyet kamyonu bastı" şeklinde özetlenebilecek haber yaptı.

Hatırlanacağı üzere geçmişte Akşam'ın Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya'nın 1. Ordu'ya çağrılıp zaman zaman bilgilendirildiği iddia edilmişti.

Yine Akşam'ın Genelkurmay Muhabiri Barkın Şık'ın da yaptığı haberlerin pek çoğu tartışmalı çıkmıştı. Şık, Org. Yaşar Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı döneminde de benzer bir olay yaşamış ve Büyükanıt ile Milliyet Gazetesi karşı karşıya gelmişti.

Elmahaber