Gece kulübü faciası bağıra bağıra gelmiş! Beşiktaş Belediyesi'nden skandal savunma!

Gayrettepe’de 29 kişinin hayatını kaybettiği gece kulübü yangınından sonra gözler Beşiktaş Belediyesi’ne çevrildi...

Beşiktaş’ta 29 kişinin yaşamını yitirdiği gece kulübü faciası bağıra bağıra gelmiş. Sayıştay’ın 2023, 2021 ve 2020 yıllarında Beşiktaş Belediyesi’yle ilgili yayınladığı raporunda ruhsatsız işyeri sayıları dudak uçuklattı. Beşiktaş Belediyesi, Sayıştay’ın ruhsatsız işyeri tespitiyle ilgili ‘Pandemiyle birlikte işyerleri maddi kayıpların yanında psikolojik olarak da olumsuz yönde etkilendi. Ülkemizde hayatın normale dönmesiyle birlikte çalışacağız’ şeklinde skandal bir savunma yaptığı ortaya çıktı. Pandemi döneminde 9 bin 214 olan ruhsatsız işyeri sayısız 2023’te hazırlanan raporda 17 bine çıkmış.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, Gayrettepe’de 29 kişinin hayatını kaybettiği gece kulübü yangınından sonra gözler Beşiktaş Belediyesi’ne çevrildi. Sayıştay Başkanlığının Beşiktaş Belediyesi’yle ilgili hazırladığı son üç denetimde tespit edilen ruhsatsız işyerleri azalması gerekirken artmış. İşte o raporlarda tespit edilen ruhsatsız işyeri adetleri ve Beşiktaş Belediyesi'nin Sayıştaya yaptığı skandal savunma…

2019’DA 2 İŞYERİNDEN BİRİ RUHSATSIZ!

İstanbul’da Kadıköy’le birlikte tabela vergisinin en yüksek olduğu ilçelerin başında Beşiktaş geliyor. Sayıştay denetçilerinin Beşiktaş ilçe sınırları içerisinde yaptıkları denetimlerde iki işyerinden birinin ruhsatsız faaliyet sürdürdüğünü tespit etti. 2019 yılında tespit edilen, 2020 yılında rapor haline gelen o bulguyla ilgili olarak şu bilgilere yer verildi: ‘İdarenin hesap ve işlemleri kapsamında olmak üzere, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünden alınan verilerin incelenmesi neticesinde; 31.12.2019 tarihi itibariyle belediye ve mücavir sınırlar içinde 10.113 adet işyeri açma ve çalışma ruhsatı alarak faaliyet gösteren işletme olduğu; ancak, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığından alınan verilere göre belediye sınırları içerisinde 23.432 adet aktif işyerinin bulunduğu tespit edilmiştir’ denildi.

‘PANDEMİ BİTSİN BAKACAĞIZ’

Sayıştay’ın 2020 yılında denetlediği, 2021 yılında ise rapor haline getirdiği bulguda, aktif işyeri sayısı iki katına çıkarken Ruhsatsız işyeri sayısına sadece 900 adet azalma olduğu gözlemlendi. İşte o tespitler: ‘Beşiktaş’taki ruhsatsız işyerleriyle ilgili olarak İdarenin hesap ve işlemleri kapsamında olmak üzere, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünden alınan verilerin incelenmesi neticesinde; 31.12.2020 tarihi itibariyle belediye ve mücavir sınırlar içinde 9.214 adet işyeri açma ve çalışma ruhsatı alarak faaliyet gösteren işletme olduğu; ancak, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığından alınan verilere göre belediye sınırları içerisinde 44.365 adet aktif işyerinin bulunduğu tespit edilmiştir Denetim tespiti sonrasında İdare tarafından; 2020 yılının başından itibaren tüm dünyayla birlikte ülkemizi de etkisi altına alan pandemi nedeniyle, Genelgeler doğrultusunda birçok işyeri faaliyetlerinin geçici olarak durdurulduğu, esnafın da bu süreçte özellikle maddi kayıpların yanında psikolojik olarak da olumsuz yönde etkilendiği, ülkemizde hayatın normale dönmesiyle birlikte ilgili mevzuatta belirtildiği şekilde Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü ile Zabıta Müdürlüğünün koordineli bir şekilde hareket ederek bulgunun gereğini yerine getirmek üzere çalışacağı ifade edilmiştir

AZALMAMIŞ ARTMIŞ!

2023 yılında yayınlanan son raporda, ‘Beşiktaş Vergi Dairesi kayıtlarına göre Belediye sınırları içerisindeki ruhsata tabi aktif iş yeri sayısının 20.135 adet olduğu ve bu iş yerlerinin 17.228 adetinin ise ruhsatsız şekilde faaliyetlerine devam ettiği tespit edilmiştir. Yukarıda yer alan denetim tespiti üzerine, İdare tarafından, ruhsatsız işyerlerinin ruhsatlandırılmasına yönelik çalışmaların hızlandırıldığı ve işyerlerinin müracaatlarına yönelik yazışmaların yapıldığı bildirilmiştir. Sonuç olarak, İdarenin yetki ve görev alanındaki işletmelerin işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının bulunup bulunmadığının takibinin sağlanması, ruhsatsız çalıştığı tespit edilen iş yerlerine güncellenmiş yılı idari para cezasının uygulanması ve işyeri açma izni harcının tahsil edilmesi gerekmektedir. Belediye zabıta ekiplerince ruhsatsız çalıştırılan işyerleri tespit edildiği halde süre tanınarak ihtar verildiği tespit edilmiştir

İşte Sayıştay'ın o raporu: