'GAZETECİLİK AÇISINDAN HAYLİ HEYECANLI BİR DÖNEM OLACAK!..' SERDAR TURGUT'A GÖRE YENİ DÖNEMDE GAZETELER VE DERGİLER NASIL OLACAK?.. İŞTE YENİ DÖNEM GAZETECİLİĞİNİN İPUÇLARI!..

Gelecek hakkında bugün düşündüklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Unutmayın ki; bu dinamik bir süreç ve değişime hayli açık. Çünkü henüz daha değişim sürecinin başındayız.

Future and trends


Yazının başlığını İngilizce atmakta tereddüt etmedim. Çünkü bizim gazetemizin okuyucuları her yıl düzenli olarak verdiğimiz yıl sonu ve yeni yıl başında gelecek trendleri irdelediğimiz ekin adına aşina olmalılar.

Bu yazı o ek ile ilgili değil ama o ekin içeriği ile aynı türde bir işi yapmaya girişeceğim için bu başlığı atmakta mahzur görmedim

Kapitalizm ciddi bir sarsıntı geçiriyor. Üretim sürecinde yaşanmakta olan krizler ve dönüşümlerin üstyapısal bazı yansımaları olmaması mümkün değil. Yani ekonomi değişirken bunun siyasette, gündelik yaşam kültüründe, genel anlamda kültürde, etikte ve ahlakta da bazı yansımaları olacak. Alıştığımız birçok âdeti, davranış biçimini bırakmak zorunda kalacağız. Yakın gelecekte yeni davranış biçimleri ve farklı insan tipolojileri ortaya çıkacak.

Bunların neler olabileceğini tahmin etmek tabii ki futurologların işi. Bu benim uzmanlık konum olmadığı halde, burnum hayli iyi koku alır. Bazı trendlerin sinyallerini biraz daha erken hissedebilirim.

Gelecek hakkında bugün düşündüklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Unutmayın ki; bu dinamik bir süreç ve değişime hayli açık. Çünkü henüz daha değişim sürecinin başındayız.

Hayli enteresan, heyecanlı bir döneme giriyormuşuz gibi geliyor bana. En azından gazetecilik açısından çok heyecanlı bir dönem olacağı kesin. Çünkü hem büyük bir değişime şahit olacağız, bunları toparlayıp trendler olarak size aktaracağız hem de değişime fiilen katkıda bulunacağız:

1- Yeni dönemde ilk büyük değişim yazılı basında olacak diye tahmin ediyorum. Bunun sinyalleri uzun süredir zaten gelmekteydi. Yaşanan son krizlerde, insanların haberdar olma yöntemlerini dikatle incelediyseniz, artık haberdar olma açısından gazetelere pek ihtiyaç kalmamış olduğunu görebilirsiniz. Bu sürpriz bir sonuç değil. Bu konuda uzun süredir birçok yorum yapılmaktaydı.

İnternet ortamının dışında cep telefonlarının haberdar etme işlevini nasıl da üstlenmiş oldukları beni son günlerde iyice şaşırttı ve mesleğim hakkında düşünmeye itti.

YUMUŞAK HABERLER

Yeni dönemde gazetelerin sadece bir gün önce olanları anlatması katiyen yeterli gelmeyecek. Onlar zaten herkes tarafından biliniyor olacak. O nedenle yeni dönemde yeni trendleri, stilleri, kültürleri anlayıp anlatabilecek gazetelere ve yazarlara çok daha fazla ihtiyaç olacak. Yumuşak haberler veya yazılar diye şimdilerde küçümsenen haber ve yazılar, bir gazetenin en büyük yazı sermayesini oluşturacak. Çünkü değişmekte olan gündelik yaşamdaki gelişmeler kendini anlayabilmek için bu tür yorumlara büyük talep doğuracak. İnsanların yeniyi anlama ve anlamlandırma ihtiyacına karşılık verecek, biraz dergicilik kokan yeni gazete içerikleri geleceğin trendidir.

Bu bağlamda benim çok takdir etmekte olduğum ve çok saygı duyduğum bir medya patronu olan Rupert Murdoch´un yeni dönemde kendi gazetelerinde yaptırdığı değişikliklere çok dikkat etmek gerekecek. Çünkü o bu tür trendleri çok iyi koklayabilen bir medya patronudur. Özellikle `Wall Street Journal´ gazetesi, yeni dönemde çok ama çok önemli olacak. Deprem zaten Wall Street´te başladı ve yeni düzenin temeli yine orada atılacak. Ben, yeni fikir ve yaşam stillerini ilk olarak bu gazetede görmeyi bekliyorum. Çünkü `Wall Street Journal´ gazetesi genel kanının aksine sadece bir ekonomi gazetesi değildir. O burjuva yaşam biçimi ve kültürünün irdelendiği bir yayın organıdır. O nedenle yeni düzenin ilk işare