GAZETECİLERİ SEVİNDİRECEK KANUN TEKLİFİ! CHP'NİN TEKLİFİNDE NELER VAR?
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Meclis Başkanlığı'na gazetecileri sevindirecek bir kanun teklifi verdi.
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, TBMM Başkanlığı’na verdiği kanun teklifinde Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 40. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan yıpranma payı alacak iş kollarının bulunduğu tabloya kamuoyunda 212 sayılı kanun olarak bilinen 5953 sayılı kanuna tâbi olarak çalışan gazeteciler ile basım ve gazetecilik işyerlerinde 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi olarak çalışanların eklenmesini istedi.
Sevigen, basın kartı sahibi olarak gazetecilik yaparken kamu kurumlarına giren ve bu kurumlarda meslekleriyle ilgili görevde istihdam edilenlerin de yıpranma payı alacak çalışanlar arasında yer almasını teklif etti. Kanun teklifinde gazetecilerin çalıştıkları her yıl için 3 ay yıpranma payı alması öneriliyor.
Sevigen, kanun teklifinin gerekçesinde gazeteciler başta olmak üzere birçok meslek grubuna yönelik yıpranma hakkı uygulamasının 1 Ekim 2008’de kaldırıldığını anımsatarak "1961 yılından beri gazeteciler çalıştığı her yıla karşın 3 ay yıpranma hakkı alıyor ve 20 yıl çalışmışsa 5 yıl erken emekli oluyordu. Ağır şartlar altında çalışan gazetecilere 2007 yılına kadar 30 yılı aşkın süre ile uygulanmış olan bu fiili hizmet süresi zammı kazanılmış bir hak olarak, tartışmaya meydan vermeyecek şekilde düzenlenmişti" dedi.
Gazetecilerin, en az yıpranma hakkı olan polisler ve askerler kadar mesai harcadıklarını, sürekli stres içinde ve bazı durumlarda can güvenliği tehdidi altında günün 24 saati, haftanın 7, yılın 365 günü görev yaptığını vurgulayan Sevigen, şunları kaydetti:
"Yine Basım iş yerlerinde çalışan solunum ve cilt yoluyla vücuda geçen gaz veya diğer zehirleyici maddelerle çalışılanlar, fazla gürültülü ve ihtizaz yapıcı makine ve aletlerle çalışarak iş yapanlar, günlük mesainin yarıdan fazlası saat 20.00’den sonra çalışan bütün çalışanlar için iş güvencesi olmadığı gibi yaşam güvencesi de olmamakla birlikte yıpranma hakkını ellerinden almak büyük haksızlıktır. Son 8 yıldır çok sayıda gazeteci yaptıkları haberler, yazdıkları köşe yazıları, röportajlar, çektikleri fotoğraf ve görüntüler nedeniyle ölüm tehdidi altında, baskı ve sindirme politikalarına maruz kalmaktadırlar. Bu nedenle, günümüzde daha da ağırlaşan koşullar altında yürütülen gazetecilik mesleği için 2007 yılına kadar 30 yılı aşkın süreyle uygulanmış olan fiili hizmet süresi zammının yeniden kanunlaşması gerekmektedir. Bu hakkın iadesi; sosyal güvenlik sistemine ve devlete güven ilkesinin de bir gereği olacaktır."
ANKA