GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK PLATFORMU PARTİLERDEN HANGİ TALEPLERDE BULUNDU?

Gazetecilere Özgürlük Platformu(GOP) seçimlere beş gün kala son dönemece giren bütün politikacılaı taleplere kulak vermeye çağırdı. GOP'un talepleri neler?

GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK PLATFORMU
SEÇİM ÖNCESİ PARTİLERE ÇAĞRISI

Seçimlere beş gün kala, hükümet dahil hiçbir siyasi partinin basın özgürlüğünü güvence altına almak için ne yapacakları konusunda hiçbir şey söylememiş olmalarını esefle karşılıyoruz.
Türkiye, dünyada basın özgürlüğü ihlalleri açısından notu en kötü olan ülkeler arasında yer alıyor.

Biz, gazeteciler olarak bu durumu içimize sindiremiyoruz. Bugün Türkiye gazetecileri yaptıkları haberler, yazdıkları yazılar nedeniyle on binden fazla basın davası ile karşı karşıyalar.
Medya patronları, gazetelerindeki muhalif sesleri susturmaları için ağır baskı altında bırakılıyorlar.
Son bir yıl içinde kepenk indiren köşelere bakınca durumun ne kadar kritik olduğu anlaşılıyor.
Bugün çeşitli bahanelerle 70 gazeteci tutuklu ya da hükümlü olarak cezaevlerinde.
Hükümete göre onlar terör suçlusu.

Gazetecilere Özgürlük Platformu olarak duruşmaları izliyoruz. Bu süreçte karşımıza çıkan bir tablo var.
İktidarın çizgisine ters düşen görüşleri savunanlar, terör örgütleri ile ilişkilendirilerek terörist suçlamasıyla uzun tutukluluk cezalarına çarptırılıyorlar. Sayın Cumhurbaşkanın tutuklu gazetecilerle ilgili olarak son yaptığı “gazeteciler yazdıklarından yargılanmıyor, bunlar illegal örgütlerin şiddet kullanan silah kullanan örgütlerin içinde ve kendileri şiddetin içinde bulunan insanlar” açıklamasını da hayretle izliyoruz. Bu açıklamanın yargılamayı etkileyecek bir sonucu olabileceğini de hatırlatıyoruz.

Gazetecilerin sesleri kesiliyor, ağır para cezalarıyla, hapis tehdidiyle dışarıdakiler de sindirilmeye çalışılıyor. 70 kişilik listenin içinde Ergenekon davası kapsamında Silivri Cezaevinde bulunan 15 meslektaşımız da var.
Bunların arasında Nedim Şener ve Ahmet Şık Türkiye’nin ciddi araştırmacı gazetecileri olarak birçok karanlık olayı ortaya çıkartan haber ve kitaplara imza attılar.
Nedim Şener, dünyada basın özgülüğü için mücadele eden en kıdemli basın örgütü Uluslar arası Basın Örgütü’nün (IPI) “basın kahramanları” listesine seçildi.
Bunların arasında Cumhuriyet Gazetesi yazarı Mustafa Balbay da var. Ankara’nın tanınmış Meclis muhabirlerinden Müyesser Yıldız, Oda TV’ye yönelik operasyon ile ilgili tutuklandı.
Atılım Gazetesi editörü Necati Abay, bu durumun en tipik örneklerinden biri. Abay terör suçu ile cezaevinde yattıktan sonra, tutuksuz olarak yargılandı ve son duruşmada dava ile bağlantısını kanıtlayacak somut deliler olmamasına rağmen, “kanaat hasıl olduğu” gerekçesi ile 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Davası Yargıtay’da. Eğer karar onanırsa, delile gerek görülmeden kanaate binaen vurulan terörist damgası ile özgürlüklerinden mahrum edilecek. Susturulacak.
İsimlerini tek tek saymak istediğim ama zaman darlığı nedeniyle sayamadığım 70 meslektaşımız var parmaklıklar ardında.

ANKARA VE DİYARBAKIR CEZAEVLERİNİ ZİYARET İÇİN İZİN ALAMADIK
Gazetecilere Özgürlük Platformu olarak 15 gün önceden başvuru yaptık. 6 Haziran’da Ankara ve 8 Haziran’da Diyarbakır’da tutuklu gazetecileri ziyaret etmek için Adalet Bakanlığı’ndan izin alamadık.

HAPİS CEZASI İSTEMİYLE 100’ÜN ÜZERİNDE GAZETECİ YARGILANIYOR
Hapis cezası istemi ile yargılananların sayısı ise 100’ün üzerinde.
Bugün Türkiye, herkesin düşüncelerini rahatça dile getirdiği, gazetecilerin olayların üzerine rahatça gidip, haber yaptıkları bir ülke olmaktan çok uzak.
Medyaya karşı büyük bir tahammülsüzlük var.
Gazeteciler tartaklanıyor, bilgi edinme hakkı engelleniyor, köşe yazarları yazdıkları yazılar nedeniyle “namert” ilan ediliyor, hesap sorulmakla tehdit ediliyorlar.
Bugün Türkiye’de basın özgürlüğü ciddi tehdit altında ve ne yazık ki seçimlere beş gün kala biz hâlâ, hiçbir liderden bu durumu düzeltmek için ne yapacaklarını açıklamayı bırakın, bir şey yapmaya hazırlandıklarını bile duymadık.

YAYIN ORGANLARI TOPLATILIYOR, İNTERNETE SANSÜR UYGULANIYOR
Çok sayıda yayın organının toplatılması ve kapatılması, karikatür ve mizah dergilerinin poşete sokulması, internet sitelerine erişimin engellenmesi, radyo ve TV kuruluşları hakkında çeşitli yaptırımlar uygulanması, gazetecilerin iş güvencesinden yoksun olması, editoryal bağımsızlık üzerinde yaratılan korku ortamını da değiştirilmesi gereken ülke gerçekleri arasında yer alıyor.

GÖP 94 MESLEK ÖRGÜTÜNÜN BİRARAYA GELMESİYLE KURULDU
Gazetecilere Özgürlük Platformu, geçen ağustos ayında, yerel ve ulusal 94 meslek örgütünün bir araya gelmesi ile kuruldu.
Basın üzerindeki baskıların artması ile Türkiye’de daha önce işbirliğine gitmemiş olan meslek örgütleri güçlerini birleştirdiler.
Şimdiye kadar burada, Babıali’de, bazen özlük haklarımız için, bazen işten atılan arkadaşlarımıza destek olmak adına sokağa indik.
Ama ilk kez bu kadar omuz omuza, ilk kez bu kadar kararlıyız.
Seçimlere beş gün kala, taleplerimizi yeniden hatırlatmak istiyoruz.
Ve yeni Meclis’i oluşturma yarışında son dönemece giren bütün politikacıları taleplerimize kulak vermeye çağırıyoruz.

GÖP’ÜN TALEPLERİ
GAZETECİLER HEDEF GÖSTERİLMESİN
* Gazetecilere yönelik kavgacı, aşağılayıcı üsluba son verilmelidir. Özellikle siyasiler, kendilerini eleştiren ya da aykırı görüşleri savunan gazetecileri hedef göstermekten titizlikle kaçınmalıdırlar.
Gazeteci cinayetlerinin hiç de yabancı olmadığı bir ülkede siyasiler, gazetecileri susturmak yerine kendilerini daha iyi ifade etmenin ve eleştirileri anlamaya çalışmanın yollarını aramalıdırlar.
İlk talebimiz budur.

GAZETECİLER TUTUKSUZ YARGILANSIN
*İkinci ve acil talebimiz, cezaevlerindeki gazeteciler derhal serbest bırakılsınlar. Tutukluluk hali, gazetecileri susturmanın en kolay ve en sık başvurulan yöntemi olmaktan mutlaka çıkartılmalı, gazeteciler işlerinin başlarına dönmelidirler.

YASALAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
*Gazetecileri orantısız para ve hapis cezaları ile karşı karşıya getiren kanun maddeleri yasalarımızdan ayıklanmalı, bu bağlamda Ceza Yasası, Basın Yasası, Ceza Muhakemesi Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunuı mutlaka gözden geçirilmelidir.

PARA CEZALARI İFLASA YOL AÇMAMALI
. “Basın yoluyla işlenen suçlar” ifadesiyle ağırlaştırılmış cezalar verilmesi ve verilen para cezalarının medya kuruluşlarını ve gazetecileri iflasa sürükleyecek orantısızlıkta olması engellenmelidir.

BELGELERİ SIZDIRAN DEVLET GÖREVLİLERİ HAKKINDA YASAL İŞLEMLER YAPILMALI
* Gizli belgeleri yayınladıkları gerekçesi ile yüzlerce gazeteci hakkında açılan binlerce dava bu kapsamda yeniden gözden geçirilmeli, belgeleri yayınlayan gazeteciler değil, onları sızdıran devlet görevlileri hakkında yasal işlemler yapılmalıdır.

ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER KALDIRILSIN
*Evrensel hukuk ilkelerine aykırı olan ve uygulamalarıyla genel olarak özgürlükler, özel olarak da basın ve ifade özgürlüğü önünde en büyük engel teşkil eden Özel Yetkili Mahkemeler Kaldırılmalıdır.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN GARANTİ ALTINDA OLDUĞU BİR TÜRKİYE DÜŞLÜYORUZ
Biz, 94 yerel ve ulusal meslek örgütü üyesi gazeteci, köşe yazarı, araştırmacı, yazar ve yayıncılar olarak, düşünce, ifade ve basın özgürlüğü olmadan demokrasinin olmayacağını biliyoruz. Sarsıcı da olsalar düşüncelerin özgürce ifade edildiği, basın özgürlüğünün garanti altında olduğu bir Türkiye düşlüyor, halkın haber alma hakkına saygılı ve sorumlu biçimde mesleğimizi yapabilecek koşulların sağlanmasını istiyoruz.

GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK PLATFORMU’NU OLUŞTURAN MESLEK ÖRGÜTLERİ
Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği, Basın Enstitüsü Derneği – IPI Ulusal Komite (BED-IPI), Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD), Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD), Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD), Gazete Sahipleri Derneği, Gazeteciler Cemiyeti (Ankara), Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı, Haber-Sen, İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD), İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), Kültür Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (KÜLTÜRÇEV), Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD), Profesyonel Haber Kameramanları Derneği (PHKD), Eğitim ve Sağlık Muhabirleri Derneği (ESAM), Turizm Çevre ve Kent Gazetecileri Derneği (TURÇEV), Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD), Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB), Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (UMAG). Dünya Yazarlar Birliği PEN Türkiye Merkezi,

Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti, Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti, Aksaray Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti, Alanya Gazeteciler Cemiyeti, Anadolu Spor Gazetecileri Derneği, Antakya Gazeteciler Cemiyeti, Antalya Gazeteciler Cemiyeti, Artvin Gazeteciler Cemiyeti, Aydın Gazeteciler Cemiyeti, Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti, Bartın Gazeteciler Cemiyeti, Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti, Bayburt Gazeteciler Cemiyeti, Bolu Gazeteciler Cemiyeti, Burdur Gazeteciler Cemiyeti, Bursa Gazeteciler Cemiyeti, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık Muhabirleri Derneği, Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti, Çorum Gazeteciler Cemiyeti, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, Denizli Gazeteciler Cemiyeti, Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti, Düzce Gazeteciler Cemiyeti, Edirne Gazeteciler Cemiyeti, Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti, Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti, Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti, Giresun Gazeteciler Cemiyeti, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti, Isparta Gazeteciler Cemiyeti, İskenderun Gazeteciler Cemiyeti, Karabük Gazeteciler Cemiyeti, Karaelmas Gazeteciler Derneği, Karaman Gazeteciler Cemiyeti, Kars Kuzeydoğu Gazeteciler Derneği, Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti, Kırıkkale Müstakil Gazeteciler Derneği, Kırşehir Gazeteciler Cemiyeti, Kilis Gazeteciler Cemiyeti, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti, Konya Gazeteciler Cemiyeti, Kütahya Gazeteciler Cemiyeti, Malatya Gazeteciler Cemiyeti, Manisa Gazeteciler Cemiyeti, Mersin Gazeteciler Cemiyeti, Muğla Gazeteciler Cemiyeti, Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti, Niğde Gazeteciler Cemiyeti, Ordu Gazeteciler Cemiyeti, Osmaniye Gazeteciler Cemiyeti, Radyo ve Televizyon Gazetecileri Derneği, Sakarya Gazeteciler Cemiyeti, Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti, Sinop Gazeteciler Cemiyeti, Sivas Gazeteciler Cemiyeti, Şanlıurfa GAP Gazeteciler Cemiyeti, Tokat Gazeteciler Cemiyeti, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti, Trakya Gazeteciler Cemiyeti, Tunceli Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Haber Kameramanları Derneği, Uşak Faal Gazeteciler Derneği, Yalova Gazeteciler Cemiyeti, Yozgat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti.