GAZETECİLER YALVARAN OLMAYACAK! NYT'DEN HABER KAYNAĞINA KIRMIZI ÇİZGİ!
New York Times gazetesi, gazetecilerine yayımdan önce yazılarını onay almak için haber kaynaklarına göndermesini yasakladı.
ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times (NYT), haber kaynaklarına, haberde kendilerinden yapılan alıntıların yayımdan önce onaylatılmasına karşı ‘net bir çizgi’ çekti. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Jill Abramson, bir röportajında bana, ‘alıntının onaylatılması’ diye bilinen uygulamanın, ‘gazeteciliği kontrol altına aldığı’nı düşünüyor. Bu nedenle de gazetenin bu konuda ‘daha sıkı bir prensibe’ ihtiyacı olduğunu savunan Abramson’ın direktifi ile editörler aylarca bu uygulamanın nasıl kontrol altına alınacağı üzerine çalıştı. Sonunda geçtiğimiz perşembe gazete içerisinde yayınlanan bildiri ile haber kaynaklarına, yayımdan önce haberin içerisinde yer alan söylemlerinin onaylatılması yasaklandı. Bildiride kararın gerekçesi şöyle açıklandı: “Haber kaynakları ve onların basın asistanlarının haber yazımı sonrasında kendilerinden yapılan alıntıları kontrol etme talepleri çok ileri gitti. Uygulama, okurlarımıza haber üzerinde kaynaklara çok fazla kontrol bırakıyormuşuz izlenimi yaratıyor. Bu durum bir röportaj öncesinde gazeteci ve kaynağı arasındaki geleneksel anlaşma şartlarının ötesine geçiyor. Şimdiden başlayarak, buna net bir çizgi çizmek istiyoruz. NYT çalışanları, eğer kaynakları röportaja kendilerinden yapılan alıntıları yayımdan önce görmeyi şart koşarlarsa hayır diyecekler.”
‘Gazeteciler yalvaran olmayacak’
Alınan kararın ardından gazetecilerin önüne hiçbir engel koymak istemediğini vurgulayan Abramson buna karşın uygulamanın devamına izin vermesi durumunda “daha fazla kontrol ve manipülasyon yaşanacağını” söyledi. Abramson bu yeni kararları nedeniyle ‘röportaj kaybedeceklerini’ bildiğini de belirtti. Abramson amaçlarının gazetecileri ‘yalvaran kişiler’ olmaktan çıkartarak ellerini güçlendirmek olduğunu söyledi.
‘Okur için faydalı oluyordu’
Gazetenin Beyaz Saray muhabiri Peter Baker kararın artıları ve eksileri olduğunu düşünüyor. Baker, eskiden isimlerinin yayımlanmaması şartı ile konuşan kaynakların, yapılan alıntıların yayımdan önce görmelerine izin verilmeye başlanması ile isimlerinin kullanılmasına karşı çıkmadıklarını söylüyor. Baker, “Böylece isimsiz yazılan bilgiler kaynak belirtilerek haberlerde yer almaya başladı, bu da bilginin kaynağını öğrenebilmesi adına okuyucular için faydalı oldu” diyor. Fakat bir süre sonra haber kaynaklarının bu durumu kendi lehlerine çevirerek, gazeteciler üzerinde bir kontrol mekanizması gibi kullanmaya başladıklarını belirten muhabir, yine de okurların çıkarlarının göz önünde bulundurulmasını savunuyor. İngiliz haber ajansı Reuters ve ABD’de yayımlanan haftalık magazin dergisi The National Journal da bu kararı almıştı.
* NYT okuyucu temsilcisi Margaret Sullivan’ın yazısından kısaltılarak çevrilmiştir.