GAZETECİLER ÖZGÜR GÜNDEM'DE BULUŞTU!

Nuray Mert, Roni Margulies, Eren Keskin, Fatih Polat, Nadire Mater gibi isimler son gazeteci tutuklamalarıyla ilgili Özgür Gündem'de yapılan toplantıya katıldı.

Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) adı altında yürütülen son operasyonda çoğu gazeteci 36 kişinin tutuklanması üzerine dün Özgür Gündem Gazetesi’nde bir toplantı yapıldı.

Milliyet Gazetesi yazarı Nuray Mert, Taraf Gazetesi yazarı Roni Margulies, Avukat Eren Keskin, Evrensel Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Fatih Polat ve bianet Proje Danışmanı Nadire Mater, bianet Koordinatörü Özlem Dalkıran gibi isimlerin katıldığı toplantıda "Bundan sonra nasıl bir tutum almak gerekiyor?" sorusu çevresinde tartışıldı.

Medyaya yönelik baskının artması karşısında geliştirilebilecek yöntemlerin masaya yatırıldığı iki saatlik toplantıda, son KCK operasyonunda gözaltına alınan ve dört gün sonra serbest bırakılan Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü Arzu Demir de gözaltında yaşadıklarını anlattı.

"23 yıllık avukatım, böyle kolay tutuklama görmedim"

Toplantıyı açan Eren Keskin konuşmasına, "Bir şema olduğunu biliyoruz. Gözaltındaki arkadaşların da gördüğü, emniyetin elinde bir şema var" diye başladı.

"Bu şemanın tepesinde Murat Karayılan var. Ondan oklar çıkıyor ve bir liste oluşuyor. Gazete, TV, dergi isimleri, medya çalışanlarının adları var. Bir kısmı da son operasyonda alınanlardı" dedi.

Keskin, gözaltına alınan gazetecilerin yalnızca haberleriyle ilgili sorgulandıklarını, soruların "Niye onunla röportaj yaptın? Neden bununla telefonda konuştun? Neden bunu yazdın?"dan öteye gitmediğini söyledi.

Keskin, "23 yıldır avukatım, hep siyasi davalara girdim. Ama böylesine kolay tutuklama, bu kadar dayanaktan yoksun iddialar görmedim" dedi.

Yeni Anayasa paketinin bir umut olma özelliğini giderek kaybettiğinin çünkü inandırıcılığını yitirdiğinin altını çizen konuşmacılar, yeni Anayasa’nın ortak payda oluşturması için önce tutuklamaların son bulması gerektiğini belirtti; demokratik zemin için öncelikle inandırıcı bir ortamın sağlanması gerektiğini vurguladı.

"Hobi olarak demokrat olunmaz"

Toplantıda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gazete yöneticileriyle yaptığı "terör haberlerinin işlenişi" konulu basına kapalı basın toplantısından sonra yaygın medyanın Kürt meselesinin Kürt tarafına kendini kapadığı konusu da gündeme geldi.

Olanların ve hukuksuz tutuklamaların kamuoyuna doğru yansıtılmamasının, çözüm yolunu tamamen kapadığı tespitinin ardından bu durumun kırılması için neler yapılabileceği konuşuldu.

Nuray Mert, "Örneğin bu toplantıya yaygın medyadan birçok insan davet edildi. Onlar neredeler?" diye sordu. "Bu sembolik dayanışma toplantılarında bizzat bulunmak gerekiyor. Çünkü buraya geniş katılım sağlandığında bu bir koruma oluşturuyor" dedi.

Mert şöyle devam etti: "Bu toplantıya katılmanın ne anlama geldiğini hatırlamaları gerekiyor. Demokratik tepki gösterilmediği için durum bu hale gelebildi. Böyle devam ederse, tutuklamalar beş katına da çıkabilir ve diyecek bir şey kalmaz. Buraya gelmek, yaşananları yazmak lütuf değil, sorumluluktur. Hobi olarak demokrat olunmaz."

Liste çıkarılmalı

Nadire Mater, tutuklu gazeteciler hakkında net bir sayı verilememesinin uluslararası arenada da zorluk yarattığını belirterek, "Her gazete, kendi dökümünü yapmalı. Medya çalışanları, dağıtımcılar, gazeteciler, hepsinin yaptıkları işlerin de belirtildiği yeni bir liste oluşturulmalı" önerisinde bulundu.

Mater, "Söylenecek o kadar laf varken sütunları boş bırakma lüksümüz yok" diye konuştu.

Polisin şemasında ’ötekiler’ kısmındaydım

Gözaltına alınıp daha sonra serbest bırakılan Arzu Demir, operasyona "gözdağı vermek" için dâhil edildiğini, polisin elindeki şemada da, Kürt basınında çalışmadığı için adının "ötekiler" kısmında bulunduğunu söyledi.

Sorguyu "olduğu gibi mesleki" diye tanımlayan Demir, "13 yıllık gazeteciyim, önüme getirilen haber sayısı üçtü" dedi.

"Senaryoya uygun haberler seçiyorlar" diye konuşan Demir, "Ne kadar çok şey yaparsak o kadar az tutuklanırız. Bu yüzden herkese büyük sorumluluk düşüyor" diyerek sözlerini bitirdi.

Katılımcılara, Özgür Gündem Gazetesi tarafından hazırlanan, içinde tutuklu ve hükümlü Kürt gazetecilerin isim listesi ve bilgilerinin bulunduğu bir dosya verildi. İleriye dönük olarak basınla ilgili birkaç önerinin tartışılmasıyla toplantı sona erdi.

Işın Cinmen/Bianet