GAZETECİ YILMAZ ÖZTUNA SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
Ankara'da vefat eden eski milletvekili ve gazeteci-yazar Yılmaz Öztuna'nın cenazesi, İstanbul'da toprağa verildi.
Ankara'da vefat eden eski milletvekili ve gazeteci-yazar Yılmaz Öztuna'nın (82) cenazesi, İstanbul'da toprağa verildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile birlikte geldiği Fatih Camisi'nin avlusunda Yılmaz Öztuna'nın eşi Hatice, oğlu Oğuzhan ve kızı Hanzade Öztuna'ya taziyelerini ilettikten sonra camiye geçerek, cuma namazını kıldı.
Başbakan Erdoğan ve Bakan Günay, daha sonra cemaatle birlikte Öztuna'nın cenaze namazına katıldı.
Öztuna'nın cenaze törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı, Cihat Aşkın, Nevzat Atlığ, Münip Utandı, Mehmet Müntekin'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.
Bu arada, Kültür ve Turizm Bakanı Günay, gazetecilere yaptığı açıklamada, Öztuna'nın çok değerli bir kültür insanı olduğunu belirterek, tarih üzerine çalışmalarının önemine değindi.
Öztuna'nın bu konuda bir başvuru kaynağı olduğunu ve olmaya devam edeceğini söyleyen Günay, Öztuna'nın yazar olarak da bilim insanı olarak da çok sevilen bir kişi olduğunu kaydetti.
"Bütün bir nesil bilmediklerini Yılmaz hocamızdan öğrendi”
İlber Ortaylı ise cenaze töreninde yaptığı konuşmada, milletin, kendisini aydınlatanları unutmayacağını belirterek, “Bütün bir nesil bilmediklerini, Yılmaz hocamızdan öğrendi ama daha önemlisi, yanlış bildiklerini onun sayesinde düzeltti” dedi.
Nesil olarak tarihe başka türlü bakmaları ve tarih okumayı sevmelerinin, Öztuna sayesinde gerçekleştiğini ifade eden Ortaylı, “İnsanlar doğar, yaşar ve ölür ama kendisinden sonrakileri aydınlatmak çok az faniye nasip olur. Bugün çok muhterem bir üstadımızı ve muhterem bir meslektaşımızı ebediyete uğurluyoruz” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı ve TBMM Başkanı çelenk gönderdi
Öztuna'nın cenazesine gönderilen çelenkler arasında “Cumhurbaşkanı” ve “TBMM Başkanı”nın yanı sıra İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Birleşik Arap Emirlikleri Büyükelçiliği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş yer aldı.
Fatih Camisi'nde, Öztuna'nın yanı sıra Fatma Feriha Baysal ve Saime Şerbetçioğlu'nun da cenaze namazları kılındı.
Yılmaz Öztuna'nın Türk Bayrağı'na sarılı cenazesi, Fatih Camisi'ndeki törenin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na götürülerek, burada toprağa verildi.
Yılmaz Öztuna
20 Eylül 1930 İstanbul doğumlu olan Öztuna, 1969'da Adalet Partisi'nden Konya Milletvekili seçilerek Meclis'e girdi.
TRT, Kültür Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığında çeşitli görevlerde bulunan Öztuna, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nda kurucu yönetim kurulu üyesi ve Türk Musikisi Korosu'nda kurucu yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.
1974-1980 arasında Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi ansiklopedisi olan ve Milli Eğitim Bakanlığınca yayınlanan Türk Ansiklopedisi'nin genel yayın müdürü olarak 'K' harfinden 'T' harfine kadar olan ciltleri yayınladı.
Bazı kitap ve yazıları çeşitli dillere tercüme edilen Öztuna, dünyada ilk defa olarak Türk Musikisi Tarihi kürsüsünü kurdu.