Gazeteci-yazar İbrahim Karahan’dan yeni bir kitap: Çınar’ın Doğuşu

Gazeteci-Yazar İbrahim Karahan, son yıllarda filmlere ve dizilere konu olan Osmanlı Devleti’nin kuruluşu ve Fetret Devri’ni derinlemesine anlatan bir eser kaleme aldı.

Kaleme aldığı eserleri okurlar tarafından ilgiyle karşılanan ve beğenilen Gazeteci-Yazar İbrahim Karahan, ‘kültür yolculuğuna’ bir küpe daha ekledi. Sarı Gelin, Hasan Sabbah’ın Fedaileri, İhtilal Yetimleri, Atilla, Erica Ana gibi tarihi, sosyal ve siyasi temaların ağırlıklı olduğu eserlere imza atan Karahan, bu kez okuyucularına “Çınar’ın Doğuşu” adlı eseri hediye etti. Karahan’ın uzun soluklu çalışması olan “Çınar’ın Doğuşu”, Osmanlı Devleti’nin bir ‘boy’ iken nasıl koca bir dünya devi haline geldiğini ortaya koyuyor.

Osmanlı Devleti’nin doğuşu bir Çınar’ın kökleri gibi Orta Asya’ya kadar uzanıyor. Manevi önderlerin mümtaz ismi Hoca Ahmed Yesevi ile anlamını bulan ‘Horasan Erenleri’ Hacı Bayram-ı Veli, Sarı Saltuk, Somuncu Baba, Kılıç Baba gibi etkili ve öncü manevi şahsiyetlerle anlamını buluyor. Onlar ki Osmanlının fetihlerinin öncüleri oldular… Akıncılar da topraklarda at koşturarak ve yeni fetihler gerçekleştirerek gönüllere yerleşen çalışmaları taçlandırdılar…Tarımla uğraştılar, zanaat icra ettiler ve ahlakları, nizamları dünya görüşleriyle gönülleri fethettiler. Balkan topraklarında yaşayan ne kadar hıristiyan ve Müslüman varsa hepsinin teveccühünü, ilgisini ve sevgisini kazanmışlardır.



“PADİŞAHLARIN CAN DOSTLARI SİLAH ARKADAŞLARI …”

Osmanlı Padişahları Osman Gazi, Orhan Gazi, Murad Hüdavendigar ve Yıldırım Beyazıt’ın can dostları ve komutanları Alp erenler, derviş akıncılar, abdalan-ı Rumlar ve daha niceleri oldular… Osmanlı tarihinin altın sayfalarında yer alacak zaferlere imza atan Osmanlı Padişahlarının can yoldaşı oldular. Balkanlar’da, ardı ardına fetihler sürerken o bereketli topraklar da zaman içerisinde gaziler, evliyalar yurdu haline gelecekti. Yine Ahi Analar, Bacılar, Sakari Hatunlar, Hacı Fatmalar, Sume Hacılar da manevi kadın önderleriydiler…

Ertuğrul Gazi’nin kararlı duruşuyla Anadolu topraklarına yerleşen Kayı Boyu, adeta Horasan’da doğan Balkan topraklarını sulayan bir nehir halini alacaktı. Osman Gazi, Orhan Gazi ve Sultan Murad Hüdavendigar zamanında Osmanlı Devleti çınar halini alacak ve dal budak saracaktı. Çandarlı Kara Halil Paşa, Ahi Hasan, Ahi Mahmud ve daha nice değerler de siyaset, ordu, ekonomi, sosyal yaşamın dizaynında büyük rol oynayacaklardı…

Köse Mihal, Abdal Murad, Tuğlu Baba, Süleyman Paşa, Konur Alp gibi yiğit komutanlar da Osmanlının güçlü yüzünü ispatlarcasına ordularının başında seferden sefere koşacaklardı...

Karahan, Çınar’ın Doğuşu adlı eserini kaleme alırken geçmişten günümüze ulaşan bir çok zengin kaynaktan istifade etti. birbirinden Güncel bilgilere yer verdi. Bazı yerlerde de ‘konuşturma’ yöntemini tercih etti. Okuyucunun sıkılmadan kitabın sayfalarını çevirmesi için…

“ÖNSÖZÜ OSMANOĞLU KALEME ALDI …”

Eserin Önsözü ise Sultan 2. Abdülhamid’in torunu Kayıhan Osmanoğlu tarafından kaleme alındı.Kitap; 20 Temmuz'da kitap sarayları ve kitap marketlerde yerini alacak.