GAZETECİ NEDİM ŞENER, IPI BASIN KAHRAMANI OLARAK ÖDÜLÜNÜ ALDI!

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), 60'ıncı kuruluş yıldönümünde dünyanın dört bir yanından 60 'Basın Kahramanı'nı Viyana'da yapılan törende ödüllendirdi.

IPI, 50. kuruluş yıldönümü olan 2000 yılında, aralarında Abdi İpekçi'nin de bulunduğu 50 gazeteciyi Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanı seçmişti. 2006'da Rus gazeteci Anna Politkovskaya ve 2007'de Hrant Dink de bu listeye eklendi. Bu yıl ise 8 gazeteci daha, yıl içinde her ay bir tanesi açıklanmak üzere Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanı seçildir: Sri Lanka gazetesi Sunday Leader'ın editörü Lasantha Wickremantunge, Lübnanlı televizyoncu May Chidiac, Meksikalı araştırmacı gazeteci Lydia Cacho, Gambia gazetesi The Point'in editörü Pap Saine, İranlı muhalif gazeteci Ekber Genci, Kübalı blogcu Yoani Sanchez, Güney Afrika gazetesi Rand Daily Mail'in editörü Laurence Gandar ve Nedim Şener.
Abdi İpekçi ve Hrant Dink'in ardından, Milliyet Gazetesi'nin araştırmacı muhabiri Nedim Şener, Türkiye'den bu ödüle layık görülen üçüncü gazeteci oldu.Adı geçen basın kahramanları Uluslaraarası Basın Enstitüsünün kıdemli beş üyesi tarafından yapılan titiz çalışmalar sonucunda belirlenmiştir.
Dink cinayetiyle ilgili olarak yazdığı kitap yüzünden yargılaması süren Şener, “düşünce ve ifade özgürlüğüne bağlılığı, kararlılığı ve cesareti nedeniyle” ödülllendirildi. Şener, Viyana Belediye Meclisi'nin tarihi binasında salı gecesi düzenlenen ödül töreninde yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

• Hrant Dink Türkiye’nin eşit bir vatandaşı olmak için hayatı boyunca mücadele verdi. Devlet onu bir hedef haline getirdi. Can güvenliğini korumak için önlem almadı. Sonuçta öldürüldü.
• Hakları sadece yaşama hakkı elinden alındığında değil, suikast sonrasında bile çiğnendi. Jandarma, polis ve istihbarat görevlileri delilleri kararttı. Mahkemelere yanlış bilgi verdiler.
• Dink’in hayatını kurtaramayan hükümet, suç işleyenlerin hepsinin makamını korudu.
• Dink cinayeti tüm faili meçhul cinayetlerin anahtarıdır. Bu dava aydınlatılmadan, Türkiye'de ne adalet mümkündür, ne de demokrasi.
• Ben her zaman, bir kahraman değil, bir basın özgürlüğü savaşçısı olacağım.

NEDEN YARGILANIYOR
“Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları“ adlı kitap hakkında şikayette bulunan polisler, aynı zamanda Başbakanlık Teftiş Kurulu raporuyla da Dink cinayetinde görevini ihmal ettiği belirlenen kişilerdi. Kitap nedeniyle Şener hakkında üç dava açılmıştı. Gizli belge temin etme, gizli belge yayınlama ve cinayette sorumluluğu ortaya çıkan polisleri terör örgütlerine hedef gösterme suçlamalarıyla Terörle Mücadele Yasası’na ve Türk Ceza Kanunu’na muhalefetten 20 yıl hapis istemiyle yargılandığı davadan beraat eden Şener, hakkında toplam 12.5 yıl hapis istemiyle açılan diğer iki dava ise sürüyor.

GENEL KURUL’DAN UYARI
(IPI) Uluslararası Basın Enstitüsü, 59. Genel Kurulu’nu da önceki gün Viyana’da yaptı. Dünyanın dört bir yanından gelen üye gazeteciler tarafından Genel Kurul’da oybirliğiyle kınanan ülkeler arasında Türkiye de vardı. Karar metninde, Türkiye’de onlarca gazetecinin yaptıkları meslek dolayısıyla hapiste tutulduğu veya yargılandığı belirtilerek, “Türk hükümetinin, referandumla gerçekleşen son anayasa değişikliklerinin bu süreci hızlandıracağı yönündeki sözünü tutacağını umuyoruz" dendi.