GAZETECİ FÜGEN ÜNAL ŞEN'İN KALEMİNDEN MÜBADELENİN ROMANI: BİR AVUÇ MAZİ!(MEDYARADAR/ÖZEL)

Gazeteci Fügen Ünal Şen, dört yı süren bir çalışma sonunda yazdığı yeni romanı Bir Avuç Mazi ile okuru mübadele günlerine götürüyor.

Sonbahar Yakın, Bir Anı Paylaşmak, Kuytuda Büyür Hayat ve Kuzey Yanım Ayazım isimli kitaplarının ardından dört yıl süren bir çalışma sonunda yazdıgı Bir Avuç Mazi ile okurlarıyla buluşan Fügen Ünal Şen, "Mübadele tarihi olduğu kadar, üzerinde çalışmalar yapılması gereken sosyolojik bir olay aynı zamanda. Bu güne kadar aile büyüklerinin yaşadıklarını pek paylaşmayan mübadiller, nihayet kalplerindeki yaranın kabuğunu, kanatma pahasına kaldırıyorlar" diyor.

Kendisi de üçüncü kuşak mübadil olan gazeteci Fügen Ünal Şen kitabında, Lozan’da imzalanan Mübadele Sözleşmesi’nden sonra, 1924 yılında evini, toprağını, geçmişini, kısacası ata topraklarını bırakmak zorunda kalan bir ailenin Türkiye’ye geliş yolculuğunu anlatıyor.

Şen, " Bir Avuç Mazi ilk başta bir yol hikayesi gibi görünebilir. Ancak kurgusu okurun aklını biraz karıştıracaktır" diyor ekliyor:
"Mübadil ailenin yolculuğu nerdeyse aynı sayfalarda, ayrı coğrafyalarda sürüyor. Bu okuru bir an için anafora sokabilir. Zaten benim amacımda buydu. Mübadele nedeniyle yollara dökülenler gerçekten öyle tarifsiz bir anaforun içindeydiler ki ancak böyle bir kurgu okuru o günlere götürebilirdi."



Kitabın yazımı sırasında Yunanistan’da Selanik ve Alasonya’ya da giden yazar, Mübadele Sözleşmesi gereğince Türkiye’den Yunanistan’a gönderilen Rum’ların yaşadıklarını yerinde incelemiş, gidenlerin torunlarıyla konuşup anılarını, özlemlerini dinlemiş.
" Kitabımda bir Rum kadın karakteri var, Bayan Mitra... Bayan Mitra Türkiyeli bir Rum. Onun vatanı, doğup büyüdüğü topraklar burası, Anadolu... Onun yaşadıkları, özlemleri de tıpkı Türkiye’ye gönderilen Fethi Bey ve ailesininkiler gibi. Sonuçta mübadele her iki tarafı da yaralayan çok önemli bir toplumsal olay" diyor Şen.

Ankara’daki Devlet Arşivleri’nde araştırmalar yapan, İstanbul Lozan Mübadiller Vakfı’nda defalarca mübadil toplantılarına katılan Fügen Ünal Şen, "Kitabı yazarken kendi ailemle ilgili izlerin de peşine düştüm. Evet, Bir Avuç Mazi, bir mübadele kitabıdır. Mübadele günlerinde bir ailenin yaşadığı maddi manevi zorlukları anlatır ancak bu kitap benim aile hikayem değil. Bunu özellikle belirtmek isterim. Zira kendi ailemin hikayesini yazmak mübadele gerçeğini sınırlardı. Sanırım kitabı okuyan mübadiller ’ benim ailem de bunları yaşamış’ diyecektir. Mübadil olmayanlar için ise bu topraklarda yaşanan bir sosyolojik olaya yeni bir bakış açısıyla bakma fırsatı yaratabilir."

Bir Avuç Mazi Everest yayınlarından çıktı.

FÜGEN ÜNAL ŞEN KİMDİR?

Fügen Ünal Şen, İstanbul’da doğdu.
İstanbul Üniversitesi, Sosyal Antropoloji ve Etnoloji Bölümü’nü bitirdi. 1985 yılında Günaydın Gazetesi, Haber Merkez’inde muhabir olarak çalışmaya başladı. 1991- 2001 yıllarında Sabah Gazetesi Haber Merkezi’nde çalıştı.
Halen serbest gazetecidir.
Yazarın, Sonbahar Yakın, Bir Anı Paylaşmak, Kuytuda Büyür Hayat ve Kuzey Yanım Ayazım adlı kitapları vardır.

MEDYARADAR/ÖZEL