FRANSA'DAN TÜRK GAZETECİYE "MAVİ MARMARA" ENGELİ!
Chalette Sur Loing Belediyesi'nin davet ettiği Türk gazeteciye Fransa Başkonsolosluğu vize vermedi!
Chalette Sur Loing Belediyesi'nin davet ettiği Taraf Gazetesi muhabiri Ayşe Sarıoğlu'nun, vize için başvurduğu İstanbul Fransa Başkonsolosluğu gazetecinin vize talebini reddetti. Sarıoğlu, "Vize talebime karşılık, tam anlamıyla terörist muamelesi gördüm." dedi.
Chalette Sur Loing Belediyesi'nin 10 Kasım 11 Aralık tarihleri arasında düzenlediği Uluslararası Dayanışma Ayı etkinlikleri kapsamında Fransa'ya davet edilen Taraf gazetesi muhabiri Ayşe Sarıoğlu, İstanbul Fransa Başkonsolosluğu'na vize talebiyle başvurdu. Başvurusunun ardından kendisine iki gün sonra vizesinin verilebileceği söylenen Sarıoğlu, "İki gün sonra vizemi almak için gittiğimde pasaportumun incelemeye alındığını söylediler. 25 Kasım da görüşmek için ikinci bir randevu verdiler." dedi. "Görüşmede, bir gazeteciye asla sorulmaması gereken sorularla karşılaştım." diyen Sarıoğlu, "Bana, İran'a ve Pakistan'a neden gittiğimi sordular. Kendilerine gazeteci olduğumu, bir gazetecinin sorunlu bölgelerde bulunmasının ne gibi bir sorun teşkil ettiğini sordum. İran'a İran Kültür Bakanlığının daveti üzerine, kalabalık bir gazeteci gurubuyla gittiğimi, Pakistan'a ise sel felaketi nedeniyle gittiğimi dile getirdim." diye konuştu.
Görüşme süresince sürekli küçümseyici ve alaycı ifadelere maruz kaldığını dile getiren Sarıoğlu, "Basit bir vize talebime karşılık, üstelik bir Fransız belediyesinin davetlisi olmama rağmen, sergiledikleri tavır tamamıyla siyasiydi. Görüşme boyunca terörist muamelesi gördüm" şeklinde konuştu. Mavi Marmara olayından önce birçok Avrupa ülkesine seyahatlerde bulunduğunu hatırlatan Sarıoğlu, "Bir gazeteci olarak yaşadığım sürecin takipçisi olacağım. Vize talebimi tekrarlamayı düşünüyorum. Olumlu sonuç alana kadar mücadelemi sürdüreceğim ve ilk fırsatta Fransa'ya geleceğim." dedi.
"BELEDİYE VE DERNEK OLARAK TEKRAR DAVET EDECEĞİZ"
Chalette Sur Loing Belediyesi'nin düzenlediği Uluslararası Dayanışma Ayı etkinliklerine birçok dernek davet edilmişti. Etkinliklere katkıda bulunmak için organizasyona emek veren Türk Derneği durumdan son derece rahatsız. Bölgenin önde gelen ve büyük derneği olan Montargis Bölgesi Türkiye Kökenli Vatandaşlar Derneği (ACOTAM) başkanı Hamza Yıldız sürece zamanında müdahale ettiklerini hatırlatarak, "Durumdan belediye başkanını haberdar ettik ve İstanbul Fransa Başkonsolosluğu'na resmi bir mektup gönderildi." dedi. Belediye başkanı Franck Demaumont'un itiraz ettiğini ve konunun takipçisi olacağını dile getiren Yıldız, "Ortada insanlardan saklanan ya da yasalara aykırı bir durum olmamasına rağmen, karşılaştığımız durum bizleri ziyadesiyle üzdü. Bir Fransız vatandaşı olarak yapılan uygulamayı kabullenmek istemiyorum. Ayşe Sarıoğlu'nun 25 Kasım'da konuşmasını yapacağı programa gelemeyeceğini açıkladığımızda, çoğunluğu Fransızlardan olaşan davetliler hayal kırıklığına uğradılar." şeklinde konuştu.
Etkinliğin amacının Dünya Barışı olduğunun altını çizen Hamza Yıldız, "En kısa zamanda belediye ve dernek olarak, Taraf muhabiri Ayşe Sarıoğlu'nu tekrar davet edeceğiz." dedi.