FOTOMAÇ, FOTOGOL DAVASINI KAZANDI AMA YARGITAY'A GİDİYOR! İŞTE NEDENİ! (MEDYARADAR/ÖZEL)
Turkuvaz Yayın Grubu'nun gazetelerinden Fotomaç, Estetik Yayıncılık bünyesindeki Fotogol gazetesi aleyhine açtığı davayı kazandı.
Turkuvaz Yayın Grubu’nun gazetelerinden Fotomaç, Estetik Yayıncılık bünyesindeki Fotogol gazetesi aleyhine açtığı ‘marka, telif hakkına tecavüz ve haksız rekabet’ davasını kazandı. Mahkeme, Fotogol’ü Fatomaç’a 127 bin lira tazminat ödemeye mahkum etti. Tazminatı az bulan Fotomaç, davayı Yargıtay’a taşıdı.
Bakırköy Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde görülen davayla ilgili soruları yanıtlayan Fotomaç’ın avukatı Yasemin Kenaroğlu, Fotogol’ün, bilerek ve isteyerek Fotomaç’a benzetildiğini ve bu şekilde halkın yanıltmaya çalışıldığını söyledi. Fotomaç’ın görsel yönetmenler ve uzman grafikerler tarafından hazırlanan, eser niteliğindeki içeriğinin de Fotogol gazetesinde gün gün kopyalandığını belirten Kenaroğlu, “Marka ve telif hakkına tecavüz ve ayrıca haksız rekabet olarak kabul edilen bu eylemler mahkeme kararıyla durdurulmuştur. Mahkeme ayrıca Fotogol Gazetesi İmtiyaz Sahibi Estetik Yayıncılık’ın, Fotomaç Gazetesi adına dava açan Tukuvaz Yayın ve diğer davacılara toplamda 127 bin 681 lira tazminat ödemesine karar verdi” dedi.
FİKİR VE EMEK HIRSIZLIĞI
Mahkemenin verdiği tazminatı az bularak davayı temyiz ettiklerini, kararın şu anda Yargıtay’da incelenmeyi beklediğini kaydeden Kenaroğlu, basın camiasının yakından takip ettiği dava sürecini şöyle değerlendirdi:
“Türkiye'nin en çok satan ve en çok okunan spor gazetesi Fotomaç, yayın hayatına 2000 yılında başladı. Fotomaç, transfer haberciliğindeki lider konumu, özel röportajları ve görsel kalitesiyle rakiplerinin önüne geçti. 2011 yılında Türkiye nüfusu içindeki genel erişimi 1 milyon 313 bin olan gazete, spor haberciliğindeki başarısını bir kez daha kanıtladı.
Gece gündüz demeden çalışan bir ekiple ciddi emek ve maliyetlerle çıkartılan Fotomaç’ın kopyalanması meslek etiği açısından kabul edilemez bir noktaya ulaşmıştı. Basın meslek ilkeleri çerçevesinde yaptığımız girişimler Fotomaç’ın izni olmadan yapılan fikir ve emek hırsızlığını durdurmaya yetmeyince yargıya başvurduk. Mahkeme Fotomaç’ı haklı buldu, tazminata mahkum etti. Bundan sonra da her türlü fikir ve emek hırsızlığına karşı duracağız. Hukuki ve mesleki takipte bulunacağız. Sağlıklı bir medya düzeni için fikir ve emek hırsızlığına herkesin karşı çıkması gerekmektedir.”
FOTOGOL KAPANDI
Bu arada, Fotogol gazetesiyle ilgili adliye süreci devam ederken gazete kapandı. Fotogol 31 Mayıs 2012 tarihinden bu yana yayımlanmıyor.
MEDYARADAR/ÖZEL