"Forum İstanbul 2016"
-BDDK Başkan Yardımcısı Kuzu:- "Katılım bankacılığı alanında dünyada söz sahibi olabilmek için atılımlar yapmayı planlıyoruz"- "Bu kapsamda kurum bünyesinde konuya özgü çalışacak bir daire başkanlığı oluşturmanın yanı sıra mevzuatta, sistemde ve finansal araçlarda katılım bankacılığının rekabet...
İSTANBUL (AA) - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkan Yardımcısı Durmuş Ali Kuzu, katılım bankacılığı alanında dünyada söz sahibi olabilmek için birtakım atılımlar yapmayı planladıklarını söyledi.
Kuzu, "Forum İstanbul 2016"nın ikinci gününün açılışında yaptığı konuşmada, son dönemde Bank of China, QNB gibi Türk bankacılık sektöründe yaşanan girişleri anımsatarak, bunlara bakarak gelecek dönemde Arap camiasından, komşu ülke İran ve Uzak Doğu'dan bankacılık sektörüne olan ilginin devam edeceğini müşahede ettiklerini söyledi.
Türk bankacılık sektörünün aktif toplamının GSMH'ya oranının 2016 itibarıyla yüzde 121'e ulaştığı bilgisini veren Kuzu, bunun çok önemli bir gelişme olduğunu ama yeterli olmadığını kaydetti.
Kuzu, gelişmiş ülkelerdeki bu penetrasyon oranının yüzde 300-500 civarında olduğunu, bankacılık sektörünün GSYİH'nın 3-5 katına kadar büyüme potansiyeli olduğunu gözlemlediklerini dile getirdi.
Bankacılık sektörünün şu anda 2,4 trilyon lira civarında aktif bir büyüklüğü olduğuna işaret eden Kuzu, sektörün 1,5 trilyon lira civarında kredi kullandırdığı, kredi dönüşüm oranının yüzde 120'ler seviyesinde olduğu bilgisini vererek, şunları ifade etti:
"Bu da dış kaynak ihtiyacının başka bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Sermaye yeterlilik rasyosunda oldukça iyi durumdayız. Şu anda ortalama yüzde 15,3 seviyesinde bir sermaye yeterlilik rasyomuz var."
Kuzu, katılım bankacılığı alanında dünyada söz sahibi olabilmek için atılım yapmayı planladıklarını belirterek, bu kapsamda kurum bünyesinde konuya özgü çalışacak bir daire başkanlığı oluşturmanın yanı sıra mevzuatta, sistemde ve finansal araçlarda katılım bankacılığının rekabet gücünü olumsuz etkileyen faktörleri azaltmayı hedeflediklerinin altını çizdi.
- "Krediye ulaşmak eskiye oranla daha basit"
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici ise krediye ulaşmanın eskiye oranla daha basit olduğunu söyledi.
Kadınların iş gücüne katılımının çok önemli olduğunda bahseden Leblebici, iş gücüne katılım artarsa hane halkının tasarrufunun da artacağını dile getirdi.
Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze de Türkiye'de bankacılığın sağlam bir IT altyapısı, kaliteli yetişmiş iş gücü ve son derece iyi denetlenen otoriteler sayesinde kurumsal bir yapıda olduğunu ifade etti.