FIRSATI KAÇIRMADI UCUZA KAPADI!... KARAMEHMET'İN GEMİLERİNİ KİM ALDI?...

Gemi başı 90 milyon dolardan başladığı pazarlığı 67 milyon dolara bitirdi

Gemi fiyatlarının tepe taklak olması sektördeki dengeleri alt üst ederken Libya Lideri Kaddafi krizi fırsata çevirdi. Kaddafi'nin sahibi olduğu Libya Devlet Denzicilik İşletmesi, geçtiğimiz günlerde resmi bir açıklama yaparak; büyük miktarda gemi alımları ile Libya'nın deniz filosunu üç kat büyüttüğünü duyurdu.


Açıklamada Türkiye'yi yakından ilgilendiren bilgiler de yer alıyordu.
Şirketin konuyla ilgili yaptığı açıklamada; 19 Aralı'kta Mehmet Emin Karamehmet'in şirketi olan Geden Lines'a ait, 4 adet 115 bin dwt Aframax tipi tanker satın alındığı belirtildi.


Libya devlet başkanının oğlu ve GNM şirketinin genel müdürü Hanibal Muammer Kaddafi, resmi haber ajansı Jana'ya yaptığı açıklamada, gemileri adet başı 67 milyon dolara satın aldıklarını, pazarlıklara da 85-90 milyon dolar rakamından başladıklarını söyledi. Türk gemilerini kriz nedeni ile çok ucuza aldıklarının altını çizen oğul Kaddafi, Lines Şirketinin krize açık denizde yakalandığı vurgusunu da yaparak şunları söyledi:


"Türk firmaları olmasa bu kadar hızlı büyüyemezdik. Krizi fırsata çevirdik. Hayal bile edemeyeceğimiz rakamlara gemi sahibi olduk"


Öte yandan Kaddafi, GNM Türk şirketinin dışında Yunan Thenamaris ve bir adet de New York merkezli Teekay Coorp firmasından bir adet gemi satın alındığı da bildirdi.


KARAMEHMET NEDEN SATMAK ZORUNDA KALDI?


Çukurova Holding şirketlerinden Geden Lines, önümüzdeki üç yıl içinde teslim almak üzere Çin ve Kore şirketlerine 50'ye yakın gemi siparişi vermişti. Bunların bir kısmı tamamlanma aşamasına gelirken bir kısmına ise hiç başlanmadı, sadece ön ödemesi yapıldı. Ancak 24 adedi petrol tankeri, 24'ü ise kuru yük gemisi olan siparişler krizin aniden vurmaya başlaması ile Karamehmet'i zora sokmaya başladı.


Siparişlere kaynak üreten Geden Lines filosunda 23 adet gemi bulunuyordu. Ancak bu kaynakta yine krizle ile birlikte daralmaya başladı. Finansa sıkışan Karamehmet de çareyi gemileri satmakta buldu.


TÜRK DENİZCLİĞİNİN RAKAMLARLA ÇÖKÜŞÜ


*Daha önce günlüğü 200 bin dolar olan bir gemiyi bugün 3-4 bin dolara kiralamak mümkün.


*Gemi değerleri de yaşına göre yüzde 30-70 geriledi


*Tersanelerde 200'e yakın gemi siparişi iptal edildi.


*8 bin kişi işsiz kaldı


*ihracat yüzde 64 düştü.