FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma

- SAÜ Rektörü Elmas:- " Üniversitemizde 3 bin 400 akademik idari personel var. Şu ana kadar bize gelen bilgiler kapsamında 4 akademisyen YÖK'e gönderildi, 89 personel akademisyen açığa alındı ve 70 personel inceleniyor"- "Bu çalışmalar konusunda şu an bilgileri topluyoruz. Komisyonumuz hızla...

SAKARYA (AA) - Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Fetullahçı Terör Örgütü Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin, "Üniversitemizde 3 bin 400 akademik idari personel var. Şuana kadar bize gelen bilgiler kapsamında 4 akademisyen YÖK'e gönderildi, 89 personel akademisyen açığa alındı ve 70 personel inceleniyor." dedi.

Elmas, SAÜ personel yemekhanesinde düzenlediği basın toplantısında, darbe girişimi ve FETÖ/PDY yapılanması kapsamında kanun hükmünde kararname çıktığını anımsattı.

Bu kapsamda çeşitli birimlerden oluşan 17 kişilik bir komisyon kurduklarını ifade eden Elmas, şunları belirtti:

"11 farklı açıdan değerlendirme yapıyoruz. Kurum içinden, kurum dışından, devletin yetkili organlarından ve Yüksek Öğretim Kurulunca (YÖK), üniversiteye yapılan bilgilendirme açısından çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üniversitemizde 3 bin 400 akademik idari personel var. Şu ana kadar bize gelen bilgiler kapsamında 4 akademisyen YÖK'e gönderildi, 89 personel akademisyen açığa alındı ve 70 personel inceleniyor. Bu konuyla ilgili olabilecek herkesi kapsama aldık. Şuana kadar çalışmalar kapsamında 173 kişi incelemeye alındı, 89 kişi ise açığa alındı."

Elmas, bu konuda çok titiz çalıştıklarını ve hiç kimsenin haksız yere bu kapsama alınmasına izin vermeyeceklerini, üniversitede bağlantılı olan herkesin değerlendirilip bunun dışında kalmamasına olağanüstü gayret gösterdiklerini dile getirdi.

Devletin kendilerine verdiği görevi en iyi şekilde yapmaya çalıştıklarını vurgulayan Elmas, şu değerlendirmede bulundu:

"Üniversitemizde 265'e yakın dekan, müdür, bölüm başkanı, daire başkanı ve şube müdürü bulunuyor. Bunların arasından bir akademisyen hakkında bir şey çıktı ve bunu açığa aldık. Bu, büyük resim içinde hassasiyetimizi gösteren bir olgudur. 25 Aralık'tan sonra kurumumuzda 311 akademisyen ve personel alınıp ataması yapılıp yükseltilmiş, Bunlar içinde bir tane bile bu yapıya mensup şu ana kadar kimse çıkmadı."

Elmas, son üç yıldır bu konuya hassasiyet gösterdiklerini dile getirerek, şunları ifade etti:

"Bu konuda çok kapsamlı bir ağ ile çalışıyoruz. 2013'e kadar bu konu gündemde bile değildi. Biz bu konuda inisiyatif alamayacağımız birimlere kadro çıkarmadık. Bu durum 17-25 Aralık'tan önceydi. İnisiyatif kullanamayacağımız bir bölümümüz vardı onu da Türkiye'de ilk defa kapatarak bilgisayar mühendisliği bölümü ile birleştirdik. Üniversitemizin genel tablosuna baktığımızda üniversitemiz bu yapıya karşı 2-3 defa atakla karşılaşmıştı. 1995'de ilahiyat fakültesinde olmuş. O günden bugüne kadar 2008'de sadece bir araştırma görevlisi buraya girebilmiş. Bu zamana kadar 50'ye yakın kişi alınmış 2010'dan bu yana bu yapıya mensup hiç kimse yok. Bunlar, kurumumuz içinde son 5 yıl içerisinde hiç hareket bulamadılar. Bu çalışmalar konusunda şu an bilgileri topluyoruz. Komisyonumuz hızla çalışıyor ve kısa sürede kurum içindeki bu süreci tamamlayacağız."

Rektör Elmas daha sonra yeni dönem için üniversitenin durumunu değerlendirdi ve üniversitenin elde ettiği başarılar konusunda basın mensuplarına bilgi verdi.