FAZIL SAY DAVASINDA GERGİN ANLAR! AVUKATLARA NEDEN FIRÇA ATTI?

Ünlü müzisyen, yazdığı Twitter mesajlarıyla “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçlamasıyla bugün hakim karşısına çıktı.

Ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say, yazdığı twitter mesajı nedeniyle "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçlamasıyla 1.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle ilk kez hakim karşısına çıktı. Çok sayıda sanatçı, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcisi de Fazıl Say’a destek olmak için adliye önünde toplandı.

Say’ın avukatları ile şikayetçilerin avukatları arasında gerginlik yaşandı. Say avukatlarına, "Çok fazla atak yapıyosunuz. Çıkarırım sizi" diyerek uyardı. 2 şikayetçinin katılma talebini kabul eden mahkeme, duruşmayı eksiklerin giderilmesi için 18 Şubat 2013 tarihine erteledi.

İstanbul 19 Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık Fazıl Say ile avukatları Meltem Akyol, Taylan Tanay ve Efkan Boğaç ve şikayetçiler Ali Emre Bukağılı, Turan Gümüş, Orkun Şimşek ile avukatları hazır bulundu. Kimlik tespiti yapılan Say, bekar olduğunu mesleğinin ise müzisyen ve gelirinin de belirsiz olduğunu ifade etti. Duruşmayı aralarında sanatçılar Edip Akbayram, Bedri Baykam ve Bağımsız milletvekili Levent Tüzel’in de bulunduğu çok sayıda kişi izledi.

"SUÇLAMALARI REDDEDİYORUM"
Fazıl Say rahatsızlığı nedeni ile ayakta savunma yapamayacağını belirtti. Say, “Üzerime atılı suçları kabul etmiyorum, suçlamaları reddediyorum" dedi. Ardından 2 sayfalık yazılı savunmasını mahkemeye sundu. Mahkeme hakimi Hulusi Pur müştekilerin davaya katılma taleplerine ilişkin dilekçe sunduğunu belirtti. Say, yazılı savunmasında "Benim yaptığım bir sanatçı ve birey olarak düşüncelerimi Twitter’dan beni takip edenlerle paylaşmaktan ibarettir" dedi. Say savunmasında, "Hiçbir değer ve dini değerler özgür düşünceden korkularak, düşünce baskı altına altına alınarak korunamaz. Asıl bana yönelik baskı ve tehditler dini değerlere zarar verip kamu barışını bozmaktadır" ifadelerine yer verdi.

"SUÇU HİÇBİR ŞEKİLDE KABUL ETMİYORUM"
Hakkında 1.5 yıla kadar hapis cezası istenen Fazıl Say İstanbul 19 Sulh Ceza Mahkemesi’ne sunduğu 2 sayfalık yazılı savunmasına, "5 Nisan tarihinde Twitter’da yazmış olduklarım hakkında tarafıma yöneltilen ’halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ suçunu hiçbir şekilde kabul etmiyorum" diyerek başladı.

"KASTETMEDİĞİM ANLAMLAR YÜKLENEREK İFADELERİM ÇARPITILDI"
Yazmış olduğu hiçbir yazının hakaret ve aşağılama amacı taşımadığını belirten Say, "Yazılar incelendiğinde dini değerlerden rant sağlamaya çalışan kişilerden duyduğum rahatsızlığı ifade ettim" dedi. İradesi dışında kastetmediği anlamlar yüklenerek ifadelerinin çarpıtıldığını savunan Say’ın yazılı savunmasında "Yaklaşık 800 yıl önce yaşamış Ömer Hayyam’a ait olduğu düşünülen daha önce birçok kişi tarafından paylaşılmış, üstelik başkasının tweet’inden aynen alıntı yaptığım bir dörtlük de suç duyurusu konusu yapıldı" ifadelerine yer verildi.

"KİMSEYİ ŞİDDETE ÇAĞIRMADIM"
Twitter hesabının kamuya açık olmadığını ifade eden Say, hesabını ancak özel olarak takip etmek isteyenlerin görebileceğini paylaştıklarından rahatsız olanların yazılarını takip etmemesi gerektiğini kaydetti. Say savunmasında, "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ suçunu işlemem söz konusu değildir. Benim yaptığım bir sanatçı ve birey olarak düşüncelerimi Twitter’dan beni takip edenlerle paylaşmaktan ibarettir. Kimseyi şiddete çağırmadığım, kamu barışını tehlikeye sokmadığım açıktır" sözlerine yer verdi.

Türkiye Cumhuriyeti’ni tüm dünyada en iyi şekilde temsil ederek ülkeye hizmet verdiğini belirten Say savunmasını şu sözlerle tamamladı:

"Halkıma gece gündüz hizmet vermeye gayret ederken halkımı tüm dünyada en iyi şekilde temsile uğraşırken halkımı dini değerleri üzerinden aşağıladığımı iddia etmek çok yanlıştır. Aynı derecede yanlış olan bir diğer husus ise beni suçlayanların özgür düşüncemi engellemeye çalışıyor olmalarıdır. Hiçbir değer ve dini değerler özgür düşünceden korkularak, düşünce baskı altına altına alınarak korunamaz. Asıl bana yönelik baskı ve tehditler dini değerlere zarar verip kamu barışını bozmaktadır"

SAY BERAATİNİ TALEP ETTİ
Say, savunmasının sonuç ve talep bölümünde ise iddiaların gerçek dışı olduğunu yineleyerek, "Savunmam dikkate alınarak hakkımda beraat kararı verilmesini talep ederim" dedi.

GERGİN ANLAR YAŞANDI
Duruşmada konuşan şikayetçi Ali Emre Bukağılı, “Ben sanıktan şikayetçiyim. Davaya müdahil olmak istiyorum. Sanık Twitter’den dini değerlere yönelik hakaret ve sövmeye varan sözler etmiştir. 30 bin takipçisi var. Bu tip davranışları gündeme gelmek için daha önce de yaptı. Bugün futbolcu Alex bile bu yüzden gitti. İnançsız olabilir, Allah’ın varlığı apaçık ortada, konuşabiliriz" bu sözler üzerine salonda gülüşmeler yaşandı.

Şikayetçi Bukağılı duruşmanın izleyiciler olmadan devam etmesini talep etti. Say’ın avukatı Efkan Boğaç ise “İsterseniz hakim de çıksın" dedi. Say da “Başka şeyler de görüyor musun? Twitter’da benimle ilgili. Sataşmadır bu" diyerek tepki gösterdi. Yaşanan gerginliğin ardından mahkeme hakimi kapalı oturum talebini reddederek duruşmaya devam etti.

"TWİTTER ÜZERİNDEN BİR PAYLAŞIMIN KAMU DÜZENİNİ BOZMADIĞI AÇIKTIR"
Say’ın avukatı Taylan Tanay ise şikayetçilerin suçtan doğrudan zarar görmedikleri gerekçesiyle katılma talebinin reddedilmesini talep etti. Tanay, “Twitter üzerinden bir paylaşımın kamu düzenini bozmadığı açıktır. İşin esasına girilmeden doğrudan beraat kararı verilsin" dedi. Say’ın diğer avukatı Meltem Akyol da, “Müvekkilimin yoğun konser programı nedeniyle duruşmalardan bağışık tutulmasını talep ederim. ayrıca davaya konu tweetlere takipçileri ulaşabilmektedir. Biz şikayetçilerin sanığın Twitter’dan takipçileri olup olmadığını soruyoruz ve bunun belgelendirmelerin talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

SAY AVUKATLARINA KIZDI
Say duruşma sırasında avukatlar arasında sık sık yaşanan tartışmaların ardından avukatları Taylan Tanay ve Efkan Boğaç’a "Çok fazla atak yapıyosunuz. Çıkarırım sizi yetkiyi Meltem Akyol’a verdim" diyerek tepki gösterdiği görüldü.

KATILMA TALEBİ KABUL EDİLDİ
Mahkeme hakimi Hulusi Pur, şikayetçiler Ali Emre Bukağılı ve Orkun Şimşek’in davaya katılma talebini kabul ederken sanığın tweet attığı tarihte takipçilerinin olup olmadığının belgelerini sunmaları için süre verilmesine karar verdi. Ayrıca Say’ın duruşmalardan bağışık tutulması talebini de kabul eden hakim Pur duruşmayı erteledi. Ardından Fazıl Say, adliye güvenliğinden sorumlu özel güvenlik görevlileri eşliğinde adliye otoparkına götürüldü. Say buradan aracına binerek adliyeden ayrıldı.

SANATÇILARDAN DESTEK
Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan İstanbul 19 Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşma öncesinde aralarında Tarık Akan, Rutkay Aziz, Bülent Kayabaş ve Selçuk Yöntem’in de bulunduğu çok sayıda sanatçı ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri adliye önünde Fazıl Say’a destek için bir araya geldi. Adliye önünde toplanan grup, "Fazıl Say yalnız değildir", "Özgür sanat özgür dünya", "AKP sanatçıyı rahat bırak" yazılı pankart ve dövizler taşıdı. Çok sayıda yabancı basın mensubu da davayı izlemek üzere adliye önünde yerini aldı.

"BİZE DÜŞEN FAZIL SAY’A SAHİP ÇIKMAKTIR"
Sanatçı Rutkay Aziz, "Bize düşen Fazıl Say’a sahip çıkmaktır. Bırakın onu yargılamayı bunu düşünmenin bile suç olduğu kanısındayım. Ender uluslararası değerlerimizden bir tanesidir. Bize düşen onun piyanosuyla, besteleri ve konserleriyle özgürce dünyada dolaşmasını sağlamaktır" dedi.

"TÜRKİYE DÜNYACA ÜNLÜ BİR SANATÇISINI YARGILAMA AYIBIYLA DA KARŞI KARŞIYA"
CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ise , "Türkiye dünyaca ünlü bir sanatçısını yargılama ayıbıyla da karşı karşıya. Bu artık süpriz değil bizim için, Demokrasi yokluğu ve ifade özgürklüğünün gelmiş olduğu en son noktayı gösteriyor. Biz demokratik kitle örgütleri ve CHP olarak varlığımızla bu tür davalara nasıl mücadele ettiysek bu mücadeleye devam edeceğiz. Umudumuz davanın bugün ilk duruşmada yargı tarafından anlamsız bulunarak soruşturmanın sona ermesi. Türkiye’yi dünyaya bu tür davalarla dünyaya tanıtan AKP iktidarının da daha sorumlu davranmasını temenni ediyoruz" diye konuştu.

1,5 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR
Şüpheli Say’ın Twitter hesabına dileyen herkesin hiçbir kısıtlama olmadan girmesi nedeniyle de aleniyet unsurunun gerçekleştiği öne sürülen iddianamede, Sosyal paylaşım sitelerinin kişilerin düşüncelerini kitlelerle paylaşmasında çok önemli yere sahip olduğu ifade edilen iddianamede, yazı içeriklerine değişik kesimlerden çok sayıda kişi ve sivil toplum örgütleri tarafından günlerce gösterilen tepki ve tartışmalar da gözönüne alındığında şüphelinin şikayet konusu yazılarının kamusal barışı bozmaya elverişli olduğu anlatılıyor. Fazıl Say’ın TCK’nin 216/3. , 218/1.maddeleri uyarınca "halkın bir kesiminin benimsediği dinideğerleri alenen aşağılama" suçundan 9 aydan 1.5 yıla kadar hapsi talep ediliyor.

SUÇLAMAYI KABUL ETMEMİŞTİ
Fazıl Say15 Mayıs 2012 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erhan Gülcan’a verdiği ifadesinde ise Twitter hesabında yazıları kendisinin yazdığını ancak bu yazıların büyük kısmının alıntı olduğunu öne sürerek suçlamayı kabul etmemişti. (dha