FATİH ALTAYLI HANGİ GAZETECİLERE SERT ÇIKTI? MADEM ÖYLE İSTİFA EDİN!
Gazete Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı bugün köşesinde ilginç bir yazı kaleme aldı.
Başbakan Erdoğan'ın 'baş belası' dediği zaman zaman da övdüğü sosyal medya için Habertürk yazarı Fatih Altaylı bugün köşesinde ilginç bir yazı kaleme aldı. Geleneksel medya bitiyor sosyal medya başlıyor diyen meslektaşlarına sert çıkan Altaylı, 'madem öyle istifa edin' çağrısında bulundu.
İşte çok tartışma yaratacak o yazı:
Mesleğin dışındakilere bir lafım yok, istediklerini söyler, istedikleri yorumu yaparlar da, bu mesleğin içinde, yani medyada yazar veya yönetici sıfatıyla yer alanların ortalıkta dolaşıp "Geleneksel medya bitiyor üstadım.
Artık sosyal medya çağı" demeleri beni güldürüyor.
Bu zevatın ne kadar cahil, ne kadar bilgisiz, meselenin özünü kavramaktan ne kadar aciz olduklarını gösteriyor.
Sosyal medya, geleneksel medyayı öldürmüyor.
Tam aksine geleneksel medyaya, yani "eski medyaya" güç veriyor, popülerleştiriyor, etkisini artırıyor. Ancak asla ve asla yerini almıyor.
Alması da mümkün değil.
Sosyal medya dediğiniz aslında yeni bir şey de değil.
Çok eski, hatta geleneksel medyadan bile eski belki de.
"Sosyal medya" dediğiniz ne biliyor musunuz?
Kahvehane, berber salonu, doktor bekleme odası, taksi, duvar üzerine oturup muhabbet eden mahalleli gençler.
Bunların tümü artık sosyal medya.
Eskiden buralarda, küçük gruplar halinde yapılan sohbetler, dedikodular, muhabbetler, espriler, şimdi internet ve buna bağlı cep telefonları sayesinde daha geniş gruplar halinde yapılıyor. Mahallenin esprili çocuğu, şimdi "sosyal medyanın etkin" adamı oluyor.
Gün boyu herkesle sohbet ede ede "bilge" olan berber, sosyal medyanın analizcisi olarak görülüyor.Müşterilerle konuşa konuşa temayül tahmin etmeyi öğrenen taksici, sosyal medyanın kanaat önderi.
Sosyal medya dediğin aslında kahvehane sohbeti. Sakın yanlış anlaşılmasın, aşağılamak için söylemiyorum, toplumun aynısı anlamında söylüyorum. Büyük bir kıraathane sadece.
Bazen de bir Hyde Park. Geleneksel medyanın yerini alır mı peki?
Çocuk musunuz!
Böyle bir şey mümkün mü Allah aşkına!
Bakın sosyal medyaya, konuştukları her şey, geleneksel diye aşağılanmaya başlanan, küçükgörülmeye çalışılan, çağdışılaştırılan geleneksel medyanın ürünleri.
Sosyal medya, "sohbet akçesini" geleneksel medyadan buluyor. Bazen severek, bazen döverek, bazen katılarak, bazen tepki göstererek. Ama şurası çok net ki, geleneksel medya ellerine mevzuyu tutuşturmasa, sosyal medyanın üreteceği fazla bir şey yok.
Doğrulatılmamış haber, dedikodu dışında her şeyi geleneksel medyadan elde edip onun üzerinde tepinen bir ortam sosyal medya.
Gazetelerde yazılanlar, televizyonlarda yayınlananlar olmasa, sosyal medya ne malzeme bulacak da konuşacak çok merak ediyorum.
"Geleceğin medyası sosyal medya" diye salak salak ahkâm kesen meslektaşlarıma da rica ediyorum. Madem öyle, hepiniz gazetelerinizden, televizyonlarınızdan istifa edin.
Gidin sosyal medyayla yaşayın. Madem bu kadar güçlü.
Bakar size!