Fas'ta Afrika Birliği'ne dönülmesi kararı
- Fas Dışişleri Bakanı Mizvar- "6 ay içinde Afrika Birliği'ne yeniden katılım talebinde bulunulacak"
RABAT (AA) - Fas Dışişleri Bakanı Salahaddin Mizvar, ülkesinin 6 ay için Afrika Birliği'ne katılmak için yeniden resmi talepte bulunacağını söyledi.
Başkent Rabat'ta basın toplantısı düzenleyen Mizvar, Poisario Örgütü’nün Batı Sahra Cumhuriyeti olarak Afrika Birliği’nde yer alması konusunun, "vakit meselesi" olduğunu belirtti.
6 ay içinde Afrika Birliği'ne yeniden katılım talebinde bulunulacağını anlatan Mizvar, "aslında kimsenin bu sözde cumhuriyetin geleceği olduğuna inanmadığını", 20 gün içinde 42 Afrika ülkesine yaptıkları ziyaret zarfında bunu farkettiklerini kaydetti.
Bazı Afrika ülkelerinin Poisario'nun “Batı Sahra Cumhuriyeti” olarak Afrika Birliği’ne üyeliğinin devam etmesine karşı net bir tavır aldığını, bazı ülkelerin ise bu konuda kendilerinden biraz vakit istediklerini dile getiren Mizvar, "Afrika Birliği'nin, Poisario'nın üyeliğinin devamı konusunda net bir karara varması gerekiyor. Birliğin karşı karşıya kaldığı problemler nedeniyle bu şeklide devam etmesi mümkün değil. Öncelikle Fas'ın dönmesi suretiyle meşruiyetin iadesi için çalışılması ve birliğe yeni bir dinamizm ve gücün kazandırılması gerekiyor" diye konuştu.
Mizvar, birçok Afrika ülkesinin, Fas'ın birliğe geri dönmesi yönünde güçlü bir talebi olduğunu vurguladı.
Batı Sahra Cumhuriyeti'nin Afrika Birliği'ne üyeliğinin dondurulması talebiyle 28 ülkenin sunduğu belgeyi Mısır Tunus ve Moritanya'nın imzalamasına iişkin de Mizvar, "Bu ülkelere ilişkin objektif bir okuma yapılması gerekiyor. 3 ülke de 28 ülkenin imzaladığı bu belgenin içeriğini destekliyor. Bu belgeye, karşı bir tavırları yok aksine ondan yanalar" dedi.
Afrika Birliği'nin dışında kalmalarının mümkün olmadığını ve birliğe girmeleri gerektiğini kaydeden Mizvar, "Fas, düşmanlarımızın lanse ettiği gibi Afrika Birliği'ni bölmek için geri dönmüyor" şeklinde konuştu.
Fas 1984 yılında Poisario Örgütü’nün Batı Sahra Cumhuriyeti olarak Afrika Birliği’ne üye olmasından sonra birlikten çekilme kararı aldı.
Fas Kralı 6. Muhammed, Çad Devlet Başkanı ve Deby'e gönderdiği mesajda Afrika Birliği üyeliğine tekrar döneceklerini bildirmişti.
- Batı Sahra sorunu
Fas'ın 1975 yılında eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından, Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasında başlayan gerginlik devam ediyor. Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.
Polisario Cephesi, 1991 yılında BM'nin ara buluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı.
Fas, 2007 yılında sorunun çözüme ulaşması için Batı Sahra'ya kendisine bağlı özerklik verilmesini gündeme getirmişti ancak bölgenin kaderinin belirlenmesi için referandum yapılmasını savunan Polisario Cephesi buna karşı çıkmıştı. BM Güvenlik Konseyi de Fas'ın önerisini "Çatışmalı taraflar arasında çözüme ulaşmak amacıyla müzakere masasına sunulan tek öneri" olarak nitelendirmişti.