Faruk Bildirici’den medyaya ‘yangın’ eleştirisi! ‘Kartalkaya'da bile kutuplaştı!..’

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Türkiye'nin en önemli kış turizmi merkezlerinden biri olan Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel'de 79 kişinin ölümüne sebep olan yangınla ilgili medyaya eleştirilerde bulundu. “Medyamız Kartalkaya'daki yangında bile kutuplaştı!” diyen Bildirici, “Medya tek yanlı sorgulamayı bırakmalı” çağrısı yaptı.

21 Ocak'ta sabaha karşı çıkan yangında 79 kişi hayatını kaybetti. Otelin ana giriş kapısına göre -1, arka giriş kapısına göre ise 4’üncü katında bulunan restoran kısmında çıkan yangın için ilk ihbar saat 03.21’de yapıldı, ilk müdahale 1 saat 15 dakika sonra gerçekleşti. Oteldeki yangın 11 saatte söndürüldü. Ön hasar tespit raporunda binanın "ağır hasarlı" olduğu belirlendi. Yangına ilişkin soruşturma kapsamında Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun, işletme sahibi, şirket genel müdürü ve otel müdürünün de aralarında bulunduğu11 kişi gözaltına alındı. Yangını araştırmak üzere 6 savcı, 4 başmüfettiş ve 7 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirildi.

Medya Ombudsmanı Bildirici, iktidara yakın medyanın CHP’li Bolu Belediyesi’ni; muhalif medyanın da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na atmaya çalıştığı sorumluluğun her iki tarafta da olduğunu söyleyen Bildirici, şunları kaydetti:

“İktidar yanlısı medyanın büyük bölümünde yine tek yanlı bakış hâkim oldu; yangının sorumluluğunu tümüyle CHP’li belediye Başkanı Tanju Özcan’a yıkma çabası içine girdiler. En başta da Yeni Akit haber sitesinde ve sosyal medyada “Neyi gizliyorsun vicdansız Tanju? Saatlerdir ulaşılamıyor” ve “Ah Tanju Ah! Ailelerimizi yaktın” gibi başlıklarla CHP’li belediye başkanına saldırdı. Oysa Tanju Özcan, o sırada otelin önündeydi; muhalif medyadan gazetecilere, televizyonlara açıklama yapıyor; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un kendisine yönelik suçlamasını yanıtlıyordu."

"İkinci gün Anadolu Ajansı ve TRT Haber başta olmak üzere bütün iktidar medyası ‘İşte yanan otelin itfaiye raporu’ diye bir belge çıkardı. Fakat 19 gün öncesine ait bu belge Bolu İtfaiyesi’nin, otelin tamamı hakkında değil orada yeni açılacak bir kafe restoranla ilgili inceleme yazısıydı. İktidar medyası, ‘Belediye otele uygunluk belgesi vermiş’ haberleriyle bu belgenin belediyenin sorumluluğunu kanıtladığı yolunda yayınlar yaptı."

"Bu suçlamalara Bolu CHP İl Başkanı T. Mert Karagöz’den, yangının belgede adı geçen cafe-restorandan başlamadığı savunusu geldi; ardından onlar da iki belge açıkladılar. Kısa sürede hemen tüm muhalif medyada yayımlanan bu belgelerden biri otel yönetiminin bir proje nedeniyle itfaiyeye denetim için başvurduğunu ancak denetimden geçemediğini, otelin yangın güvenlik önlemlerinde sekiz eksiklik saptandığını gösteriyordu. İkinci belgeye göre de otel yönetimi, Belediye denetimini aşamayınca dilekçeyi geri çekmişti.”

Yangına ilişkin getirilen yayın yasağına da tepki gösteren Bildirici, Medya ve halkın haber alma hakkının sansürlendiğini söyledi.

Bildirici, “Umarım önümüzdeki günlerde bütün medya kuruluşları tek yanlı bakışı terk eder; hem CHP’li Bolu Belediyesi’nin, hem de AKP’li Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu felaketteki sorumluluğunu objektif bir gözle araştırır, sorgular…” diye yazdı.