Faiz kararı üzerine çarpıcı soru! Hazine ne yapmaya çalışıyor? Merkez ne yapıyor?

Merkez Bankası, sürpriz yaparak politika faizini 14 puandan 13 puana çekildi. Konu üzerine bir değerlendirme yazısı kaleme alan Recep Erçin ise çarpıcı bir soru yöneltti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, sürpriz yaparak politika faizini 14 puandan 13 puana çekildi. Konu üzerine bir değerlendirme yazısı kaleme alan Aydinlik.com.tr yazarı Recep Erçin ise çarpıcı bir soru yöneltti.

“Hükümetin stratejisi sonbahara kadar ekonominin biraz soğumasına izin verip Avrupa'da kış etkisi görülene kadar beklemek ve seçim ekonomisini Körfez parası geldikten sonra başlatmaktı” değerlendirmesinde bulundu ve “Ancak Merkez'in dünkü adımı bu kurguyu bozan bir hamle oldu” dedi.

“Şu haliyle faiz kararının ardından görülen kur hareketi devam eder TL reel anlamda yeniden değer kaybetmeye başlarsa enflasyonist etkiler tekrar devreye girecek” ifadelerini kullanan Erçin, “Bugüne kadar rezerv yakarak imalattaki üretimi destekleyen faiz politikası, dış pazarlardaki durgunluk nedeniyle ihracatı istenen oranda artıramazsa bu saatten sonra ekonominin motorunun su kaynatmasına yol açar mı?” diye sordu.

Aydinlik.com.tr yazarı Recep Erçin’in ‘Rezerv yakan politika motora su kaynattırır mı?’ başlıklı yazısından ilgili bölüm şöyle:

Bugüne kadar Rusya ve Körfez'in (enerji şirketi satın alması) etkisiyle rezervlerde 15 milyar dolardan fazla artış gördük. Sızan ve dış basında da yer alan bilgilere göre Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Körfez'den ilave 20 milyar dolar gelmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Bu sayede cari denge üzerinden TL'ye gelecek baskı önlenerek enflasyona ilave bir kur etkisi önlenmeye çalışılacaktı. Hazine ve Maliye Bakanlığı otomotiv ve konut sektörünü mercek altına alarak bir yandan aşırı fiyatlamaların önüne geçmeye çalışırken diğer yandan vergiden feragat ederek KDV indirimleri ile temel ürünlerdeki artışı sınırlamaya çalıştı. Piyasaların öngörülebilir seyrettiği ortamda bu adımların bir miktar olumlu etkisi de görülmeye başlıyordu. Bakan Nebati'nin amacının 2023 seçimlerine giderken enflasyonun düştüğü, halkın alım gücünün göreli olarak yükseldiği bir ortam hazırlamak ve böylece Cumhurbaşkanı'na seçim kazandırmak olduğu biliniyor. Merkez'in dünkü faiz adımının ise bu çabaları bozacak bir piyasa etkisini tetikleyip tetiklemeyeceği izlenecek. Belki bu anlamda atılacağı ifade edilen makroihtiyati adımların önleyici bir katkısı olur.

BU ADIM KURGUYU BOZAR MI?

Çünkü 100 baz puanlık faiz indiriminin düne kadarki göstergeler dikkate alındığında imalatı hızlandıracak bir etkisinin olması pek beklenemez. Neden? Türkiye'nin ana ihracat pazarı Avrupa ekonomisi soğuyor. Bunun yansıması imalat PMI verilerinden izleniyor. İç pazarda da hazirandan sonra durgunluk eğilimleri başladı. Bana kalırsa hükümetin stratejisi sonbahara kadar ekonominin biraz soğumasına izin verip Avrupa'da kış etkisi görülene kadar beklemek ve seçim ekonomisini Körfez parası geldikten sonra başlatmaktı. Ancak Merkez'in dünkü adımı bu kurguyu bozan bir hamle oldu. Reel sektörden gelen Hazine Bakanı'nın “faiz indirin” diye bastırması, bankacı olan Merkez Bankası Başkanı'nın “diretmesi” beklenirken son haftalarda reel sektörle tartışmalar yaşayan Merkez'den beklenmeyen bir adım geldi.

HEDEFLENEN ENFLASYONA GÖRE FAİZ

Esasen merak edilen ise Merkez'in faizi 14'ten 13'e çektiği! Çünkü Kurul kararında mütemadiyen yazıldığı üzere, “TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecek.” Geçen yıl eylülden beri beklenen enflasyona endeksli bir faiz politikası izlenmediği aşikar. Bu anlamda politika faizini orta vadeli enflasyon hedefi olan yüzde 5'in bir miktar üzerine indirmek öngörülebilirlik açısından çok daha anlamlı olurdu. Şu haliyle faiz kararının ardından görülen kur hareketi devam eder TL reel anlamda yeniden değer kaybetmeye başlarsa enflasyonist etkiler tekrar devreye girecek. Bugüne kadar rezerv yakarak imalattaki üretimi destekleyen faiz politikası, dış pazarlardaki durgunluk nedeniyle ihracatı istenen oranda artıramazsa bu saatten sonra ekonominin motorunun su kaynatmasına yol açar mı?

Yazının tamamı için tıklayın!