Faiz ile ilgili dikkat çeken mesaj! Tüm piyasaları etkileyecek
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, enflasyonla mücadelenin uzun bir süre daha devam edeceğini belirterek, "Enflasyonu düşürmeye yetecek sıkılaşma düzeyine yaklaşırken faiz artış hızımızı biraz yumuşatmak mantıklı. Faiz artış hızımızı yavaşlatmamızın zamanı aralık toplantısında gelebilir.” dedi.
Fed Başkanı Powell, düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsünce düzenlenen "Ekonomik Görünüm, Enflasyon ve İş Gücü Piyasası” başlıklı toplantıda konuştu.
Para politikasında aşırı sıkılaştırma yapmak istemediklerini vurgulayan Powell, “Ancak enflasyon konusunda daha yolumuz var. Geçmişteki tecrübeler, para politikasını fazla erken yumuşatmamak gerektiği konusunda bizleri uyarıyor ve biz de enflasyonu hedeflenen seviyeye düşürene kadar yolumuza devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.
“UZUN BİR YOLUMUZ VAR”
Ekonomiye ilişkin bazı verilerin enflasyonun gelecek yıl yavaşlayacağına işaret ettiğini anlatan Powell, “Yine de fiyat istikrarını tekrar sağlamak için uzun bir yolumuz var. Sıkı para politikası ve daha yavaş büyümeye rağmen, enflasyonun yavaşladığına dair somut bir ilerleme görmedik.” dedi.
Faiz artırım hızını ise yavaşlatabileceklerini belirten Powell, “Enflasyonu düşürmeye yetecek sıkılaşma düzeyine yaklaşırken, faiz artış hızımızı biraz yumuşatmak mantıklı. Faiz artış hızımızı yavaşlatmamızın zamanı aralık toplantısında gelebilir.” diye konuştu.
Powell, “Enflasyonu kontrol edebilmek için faizi daha ne kadar artırmamız gerekeceği ve para politikasını ne kadar süre kısıtlayıcı şekilde tutacağımız, faiz artırım konusundaki yavaşlamaya ilişkin zamanlamadan çok daha önemli.” değerlendirmesinde bulundu.
FED’İN RAPORUNDA “BELİRSİZLİK VE KARAMSARLIK” VURGUSU
Fed, Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı “Bej Kitap” raporunun kasım sayısını yayımladı. Bankanın 12 şubesinden gelen analizlerle hazırlanan raporda, bir önceki rapordan bu yana ekonomik aktivitenin yatay seyrettiği ya da hafif yükseldiği vurgulandı.
Faiz oranları ve enflasyonun, faaliyetleri baskılamaya devam ettiği belirtilen raporda, birçok katılımcının ekonomik görünüme ilişkin daha fazla belirsizlik veya artan karamsarlık ifade ettiği aktarıldı.
Raporda, üretim faaliyetlerinin bölgeler arasında farklılık gösterdiği ancak ortalamalara göre biraz arttığı belirtilerek şunlar kaydedildi:
“Enflasyon, düşük ila orta gelirli tüketicileri giderek daha düşük fiyatlı malları ikame etmeye itti. Daha yüksek faiz oranları, genel olarak ılımlı bir hızda düşen ancak bazı bölgelerde sert bir şekilde gerileyen ev satışlarını daha da olumsuz etkiledi ve kiralama faaliyetleri de yavaşlamaya başladı. Giderek zayıflayan talep ve sıkılaşan kredi standartları ortamında banka kredilerinde ılımlı düşüş görüldü.”
“DAHA MÜTEVAZI ÜCRET ARTIŞI BEKLENİYOR”
Raporda, istihdamın çoğu bölgede ılımlı bir şekilde arttığı, ancak iki bölgenin çalışan sayısının yatay seyrettiğini ve iş gücü talebinin genel olarak zayıfladığını bildirdiği iletildi.
İş gücü piyasalarının hala sıkı olarak tanımlandığına işaret edilen raporda, “Ücretler ılımlı bir hızda arttı, ancak birkaç bölgede ücret baskılarında en azından bir miktar gevşeme yaşandı. Görünümle ilgili görüşler, istikrarlı veya yavaşlayan istihdam artışına ve en azından daha mütevazı ücret artışına işaret etti.” ifadesi kullanıldı.
Fiyatlara ilişkin değerlendirmelere de yer verilen Bej Kitap raporunda, tüketici fiyatlarının çoğu bölgede ılımlı veya güçlü bir hızda arttığı bildirildi.
Raporda, yine de fiyat artış hızının tedarik zincirlerindeki iyileşmeler ve zayıflayan talebin etkisiyle dengeli bir şekilde yavaşladığı aktarılarak “Bazı bölgelerde konut kira artışı ılımlı olmaya başlarken zayıf talep nedeniyle konut fiyatları daha yavaş arttı veya doğrudan düştü. Enflasyonun ileriye dönük istikrarlı kalması veya ılımlı seyretmesi bekleniyor.” ifadesine yer verildi.