FACEBOOK O DEĞİŞİKLİKLERİ AÇIKLADI!

Sosyal paylaşım sitesi Facebook, kullanıcılarının hoşuna gitmesi beklenilen değişiklikler yaptı..

Facebook‘un EdgeRank olarak adlandırılan algoritması ilk kez yayına girdiğinde sayfa yöneticilerini ve dolayısıyla markaları rahatsız etmişti. Zira daha önce içeriklerini bütün takipçilerine gösterebilen sayfalar, artık bazı koşullar altında ancak EdgeRank algoritmasının izin verdiği sayıda kişiye ulaşabileceklerdi. Ne var ki sosyal ağ bu çok tartışılan algoritmasıyla hem kullanıcıları hem de markaları pek memnun edemedi. Geçtiğimiz günlerde haber akışında bazı yenilikler duyuracağının sinyallerini veren Facebook sonunda haber akışı algoritmasında yeni değişiklikler yaptığını duyurdu.

Dün haber akışı algoritmasındaki değişikliğini tanıtmak için bir etkinlik gerçekleştiren Facebook, bu kez sayfa sahiplerinin daha çok takipçiye ulaşma ve içeriklerini daha çok kişiye gösterme istekleri arasında bir denge kurmayı amaçlıyor. Şirket bu anlamda algoritmasında “ Story Bumping ” ve “ Last Actor ” olmak üzere iki önemli değişiklik yaptığını açıkladı.

Story Bumping’i, kullanıcıların binlerce hatta milyonlarca hikayenin bulunduğu Facebook’ta kaçırdıkları içerikleri yeniden görme fırsatı veren bir özellik olarak tanımlamak mümkün. Yani içerik yayınlandığı anda görmeseniz bile Facebook sizin için önemli olabilecek hikayeleri kaçırmanızı istemiyor.

Last Actor özelliği ise adından da anlaşılabileceği gibi sayfanızla güncel etkileşimde bulunan kişi ve sayfalara artık daha fazla ağırlık verileceği anlamına geliyor. Dünkü toplantıda Haber Kaynağı’ndan sorumlu mühendislik müdürü Lars Backstrom Last Actor özelliğinin son 50 etkileşimi baz alacağını ifade etti. Last Actor’ı özetlemek gerekirse Facebook’un sayfalarla iletişim kuran kullanıcıları bir nevi rütbe sistemine aldığını söylemek mümkün.

Facebook’un haber akışında yaptığı değişiklikler bu iki özellikle sınırlı değil. Şirket aynı zamanda içeriklerin sıralanması konusunda da tıpkı Last Actor’da olduğu gibi bir rütbe sistemi getiriyor. Bu fikir esasında sosyal ağın içerikleri kullanıcılara doğru zamanda doğru yerde buluşturma amacına uygun olarak karşımıza çıkıyor. Yani kullanıcılar ilgi duyabileceği herhangi bir içeriği kaçırmazken bunlara yine göz ardı etmeyeceği bir zaman diliminde ulaşıyor.

Sosyal ağ yaptığı araştırmalarda bir kullanıcının günde ortalama 1500 içerik görebildiği sonucuna varmış. Doğal olarak kullanıcıların arkadaşlarının paylaştığı kimi restoran yorumu kimi ise düğün fotoğraflarından oluşan bu içeriklerin hepsini görme şansına sahip değil. Bu nedenle Facebook yaptığı algoritma değişikliğiyle birlikte size göre önemli olabilecek içerikleri gösterim sırasında daha üst sıralara çıkaracak.

Sosyal ağın içerik değerlendirmesinden de biraz bahsedecek olursak, artık haber akışında paylaşımlar beğenilerden daha önemli olarak değerlendirilecek. Bununla birlikte beğeniler de tıklamaların önünde bir öneme sahip olacak.