Eyüp’ün 52 yıllık hazinesi: Futbolcu Recep Tayyip Erdoğan da onun objektifinden kaçamadı!

Bugün sağlık skandalı, ihale yolsuzlukları, iflas ve adli haberlere ara verme günü. Bugün bir fotoğraf üstadı, ayaklı üniversiteye saygı duruşunda bulunacağız. Sohbet ederken ‘’İstanbul’da top koşturup da benim objektifinden kaçan olmamıştır’’ demişti bana.. İETT de top koşturan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bile kaçamamış onun objektifinden.. Dünyaca ünlü Cruyff ve Ardiles de cabası...

Geçtiğimiz yıl ebediyete uğurladık Metin Türkmenoğlu’nu.. Kendisi gibi foto muhabiri olan oğlu Şener Türkmenoğlu’yla Akşam Gazetesi’nde uzun yıllar birlikte çalıştık. Hafta sonları bir ritüel haline gelen Eyüp buluşmaları hayatımızın bir parçası haline gelmişti.. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş maçlarında görevli foto muhabirler, olarak Eyüp’e uğramadan deklanşöre dokunamazdık. Muhakkak önce Eyüp’e gider, Foto Metin (Metin Türkmenoğlu) tarafından hazırlanan Arnavut ciğerini afiyetle yerdik. 15 metrekare büyüklüğündeki dükkanın çerisinde saatler süren sohbetler de bu yemeğin cilası olurdu. Pür dikkat dinlerdik. Bundan 20 sene önce Netflix veya Amazon Prime yoktu. Bildiğin belgeseli canlı izliyorduk.

Metin abinin kasaplıktan fotoğrafçılığa uzanan hikayesini şu an onun anılarını yaşatan oğlu Şener Türkmenoğlu’ndan dinliyoruz:

KADROLU KASAP OLMA HAYALİYLE ASKERE GİTTİ

18 yaşındayken belediyenin mezbahasında işe başlıyor. Kadrosuz çalışıyor. Yani sigortası yok. 1960 yılında yirmi yaşına girince hemen askere gidiyor. Askerliğini yapıp bir an önce belediyenin kadrolu kasaplarından biri olmak en büyük hayaliymiş. Acemi birliğinde alt ranzasında yatan arkadaşı onun tüm hayatına yön veren kişi olmuş. Arkadaşının fotoğraf makinesi var. Satmak istiyor. Babamın da yanında o fotoğraf makinesini alacak parası varmış. Biraz da pazarlık yapıyor ve fotoğraf makinesini alıyor. Arkadaşından kısa bir fotoğraf çekme teknikleri aldıktan sonra makinesiyle arkadaşlarının ve komutanlarını çekerek ‘Foto Metin’ hikayesine start veriyor..

TOPRAK SAHALARIN EFSANELERİNİ ÇEKTİ

Aynı zamanda kalecilik de yaptığı için her zaman futbolun içerisindeydi. Askerden geldikten sonra kalecilik serüvenine nokta koyup spor fotoğrafları çökmeye başlıyordu.. Hafta sonu hemen hemen bütün maçlara giderdi. Amatör ve profesyonel olarak futbola başlayan herkes onun kadrajına muhakkak girmiştir. 1968 yılından 1998 yılına kadar devam etti. 1970’li yıllarda İETT’de top koşturan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bile ondan kaçamadı. Erdoğan'ın bugün gazete arşivlerinde olan futbolculuk fotoğraflarında da ‘Foto Metin’ imzası var. 70’li yıllarda dünyanın efsaneleri Cruyff ve Ardiles de Türkmenoğlu’nun kadrajından kaçamıyordu. Oğlu Şener Türkmenoğlu dışında onlarca foto muhabirini mesleğe kazandırdığı için de bir anlamda ayaklı üniversiteydi o...

DÖRT NESLİN FOTOĞRAFLARINI ÇEKTİ

Eyüp’te 4 neslin fotoğraflarını çeken Metin Türkmenoğlu, 1966 yılında “Fotospor Dergisi, ardından da Babıali’de Sabah Gazetesi’nde spor foto muhabiri olarak çalışmaya başladı. Sırasıyla; Yeni İstanbul, Hayat Spor, Türk Spor, Milliyet, Son Havadis, Türkiye Gazetesi, Günaydın Gazetesi ve Tercüman Gazetesinde 30 yıl süreyle Foto Muhabirliği görevlerini sürdürdü. Foto Muhabirliği süresince çalıştığı gazete ve spor dergileri dışında kendi arşivini de oluşturma şansı yakaladı. 1968-1998 yılları arasında futbolun içinde bulunmuş (futbolcu, antrenör, idareci, hakem) birçok kişinin spor hayatını fotoğraflamıştır. Aynı zamanda “Foto Metin” olarak Eyüp'teki; siyaset, eğitim, spor, sosyal yaşam, törenler ve etkinlikler ile Eyüp’ü genel anlamda da fotoğraflayarak Eyüp’ün tarihine görsel anlamda önemli bir katkı sağlamıştır. Bugün, özellikle spor ve siyaset camiasında çektiği fotoğraflarla tanınan ve sevilen bir isim olmuştur. Metin Türkmenoğlu, 31 Mayıs 2022 Tarihinde Harbiye CRR Konser salonunda adına düzenlenen “60. Yıl Gala Gecesi” ile mesleğine veda etmiştir yılından sahalarda futbola başlayan dönemin bütün futbolcular

ONUNLA ÖZDEŞLEŞEN DÜKKANI MÜZE OLDU

7 Mart' 2023 tarihinde kapılarını açan “Foto Metin Müzesi”, 2021 yılında 60 yılında meslek hayatına son veren Eyüp’ün ve futbol sahalarının duayen fotoğrafçısı Metin Türkmenoğlu’nun meslek hayatı boyunca oluşturduğu görsel arşivi, mesleki ekipmanları ve yaşadıkları, Eyüp’ün 52 yıllık hafıza mekanı Foto Metin’de “In-sıtu (yerinde) müze” olarak yaşatılacak. Oğlu Araştırmacı yazar Şener Türkmenoğlu tarafından hayata geçirilen müzede; Eyüp’ün fotoğrafçılık tarihi, bu mesleğe emek vermiş fotoğrafçılar da yer alıyor.

EYÜP’ÜN TARİHİNİ BURADA BULACAKSINIZ!

Şener Türkmenoğlu, Eyüp’ün ve futbol sahalarının usta fotoğrafçısı Metin Türkmenoğlu’nun yıllar içinde çektiği fotoğraflarla İstanbul’a ve Eyüp’e karşı duyduğu sevgi ile İstanbullulara ve Eyüplülere önemli bir kültürel miras kaynağı sunduğunu da vurgulayarak “Foto Metin’le; çocukluk ve gençlik yıllarını, dolaştığınız sokakları, kaybolan mekânları, yitip giden dostları ve unutulan değerleri bularak, Eyüp’ün yakın tarihine tanıklık edersiniz. Foto Metin’i anlamak için sadece çektiği fotoğraflara bakmak yetmez, o fotoğrafların tarihe bıraktığı izlere de bir göz atmak gerekir. İşte bu müzede bunları bulacaksınız” dedi.

Foto Metin Müze: İslambey Mahallesi, Halit Paşa Caddesi No:7 Eyüp/İstanbul (Eyüp Sultan Camii karşı adası içerisinde)

Instagram: eyupfotometinmuzesi

Facebook: fotometinmuzesi

Web: www.fotometinmuzesi.com

Youtube: Foto Metin Müzesi

Müzemiz: Pazartesi günleri dışında 12:00-17:00 arası ziyarete açıktır