"Evliya Çelebi"ler Eshab-ı Kehf Külliyesi'nde
- DOĞAKA'nın daveti üzerine Kahramanmaraş'a gelen internet çağının "Evliya Çelebi"leri olarak da adlandırılan Gezginin Ayak İzleri blog yazarları, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesindeki Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi'ni gezdi- Grup 4 gün boyunca Kahramanmaraş'taki tarihi ve doğal...
KAHRAMANMARAŞ (AA) - İnternet çağının "Evliya Çelebi"leri olarak da adlandırılan Gezginin Ayak İzleri blog yazarları, UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesindeki Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi'ni gezdi.
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansının (DOĞAKA) Kahramanmaraş'a davet ettiği 13 seyahat blog yazarı, 4 gün boyunca Kahramanmaraş'taki tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle öne çıkan yerleri gezerek seyahatlerini kaleme alacak.
"Modern çağın seyyahları" olarak adlandırılan yazarlar, gezi ve izlenimlerini paylaşmak üzere geldiği Eshab-ı Kehf Külliyesi'nde, bir grup Afşinli tarafından "Yedi Uyurlar" ve "Kıtmir" canlandırılarak karşılandı.
Yazarlar, gezi sırasında bol bol fotoğraf çekip Afşin Belediyesi rehberinden "Yedi Uyurlar"ın hayatı ve Eshab-ı Kehf’in tarihi hakkında bilgi aldı.
Grup adına açıklama yapan Cüneyt Durhan, DOĞAKA ve Gezginin Ayak İzleri Blogu ile işbirliği çerçevesinde düzenlenen blogger etkinliğinde, Kahramanmaraş ve çevresindeki kültürel, dini ve tarihi yerleri gezerek anlatmayı ve tanıtımına katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
Durhan, "13 ayrı seyahat blog yazarından oluşan grupla gezimizin ikinci gününde Afşin Eshab-ı Kehf’e geldik. Burası bence, Kahramanmaraş’ın en büyük, dini, kültürel ve tarihi değerlerinden bir tanesidir." dedi.
- "Eshab-ı Kehf, Türkiye için büyük bir kazanç"
Eshab-ı Kehf'in, Hristiyan ve Müslümanlar için çok önemli bir yeri olduğunu ve gezi sırasında buranın manevi duygusunu hissettiklerini anlatan Durhan, şunları kaydetti:
"Burası Hristiyanlar tarafından kutsal sayılan bir yer. Hristiyanlar buraya kilise inşa etmişler ve ibadetlerini burada yapmışlar. Devamında da Selçuklu İmparatorluğu tarafından kilise üzerine cami, ribat ve han yapılmış. Ardından Eshab-ı Kehf, Müslümanlar tarafından sürekli ziyaret edilen dini bir mekan halini almış. Müslümanlar için önemli bir dini yapı olduğunu düşünüyorum. İşim gereği birçok ülke geziyorum. Bununla ilgili diğer dini yerler olan İsrail'de, Filistin'de, Roma'da ve Viyana'da Eshab-ı Kehf'i karşılaştırdığım yerler var. Kilise, şapel ve katedral dini yapılarla karşılaştırdığımda böyle bir yapının kendi ülkemizde olması ve insanlığa hizmet etmesi büyük bir gurur. Eshab-ı Kehf’in, Türkiye ve Kahramanmaraş için büyük kazanç olduğunu düşünüyorum."
Durhan, Eshab-ı Kehf’in daha çok tanıtılması için yerel ve ülke genelinde projeler yapılması gerektiğini söyledi.
DOĞAKA ile işbirliği yaparak buranın tanıtımına katkı sağlamaya çalıştıklarını aktaran Durhan, "Buraya gelen seyahat yazarlarımızın binlerce takipçileri var. Gezip gördükleri yerleri sosyal medyadan yayınlıyor. Bizleri takip eden vatandaşlarımız seyahat edecekleri yerler hakkında bizim yazılarımızdan ön bilgi sahibi oluyor ve ona göre kararlarını veriyor. Eshab-ı Kehf'in tanıtımında, sosyal medya ayağını tamamladık. Eshab-ı Kehf, herkes tarafından gelip gezilmesi ve görülmesi gereken bir yer." diye konuştu.