ETHEM SARISÜLÜK DAVASINDA PERUK DÜŞTÜ, SANIK ORTAYA ÇIKTI!

Ethem Sarısülük davasının ilk duruşması yumruklaşmalarla başladı. Çıkan arbedede sanık polisin peruğu düşerken, polis dışardaki izleyicilere müdahale etti.

Ankara’da 1 Haziran’da Gezi Parkı eylemine destek gösterileri sırasında Çevik Kuvvet polisi Ahmet Şahbaz’ın silahından çıkan mermiyle hayatını kaybeden Ethem Sarısülük davasının ilk duruşması bugün başladı.

SALON POLİS ABLUKASINDA
Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma nedeniyle Ankara Adliyesi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Adliye çevresinde çok sayıda çevik kuvvet polisi konuşlandırılırken, bir o kadar da sivil ekipler görev aldı.

Duruşmanın görüleceği Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin önü ile buraya giden koridorlarda da yoğun güvenlik önlemi gözleniyor. Emniyet, sanık polisi korumamak için daha duruşma başlamadan mahkeme salonuna 50 kadar sivil giyimli çevik kuvvet polisi soktu. Sivil çevikler, izleyici sıralarına oturarak duruşmayı beklemeye başladı. Sıralarda polislerin oturması nedeniyle diğer izleyicileri sınırlı yer kaldı. Mahkeme kapısı önünde 50 kadar çevik, 50 kadar da sivil polis bulunuyor.

AVUKATLAR ARASINDA YUMRUKLAŞMA
Ethem Sarısülük'ün ilk duruşmasında avukatlar arasında arbede yaşandı. Sanık polislerin avukatları, Sarısülük'ün avukatlarından birine saldırdı.

KAPALI YAPILACAK
Duruşmanın 'kamu güvenliği' gerekçesiyle kapalı yapılmasına karar verildi.

PERUĞU DÜŞTÜ
Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfı Sarısülük, salonda sandalyeye çıktı ve "katiller" diye bağırdı. Duruşmada arbede çıktı. Duruşma salonu yavaş yavaş boşaltılırken, salonun önünde bekleyenler "katiller dışarı" sloganı attı. Polis dışarı çıkan izleyicilere müdahalede bulundu. Müşteki yakınları sanığa vurunca, kafasından peruk yere düştü. Sanık polis içeri kaçırıldı. İçeride gerginlik ve arbede devam ediyor.

DURUŞMA ERTELENDİ
İçerde ve dışarıda arbedeye sahne olan duruşma 28 Ekim'e ertelendi.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI
6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma öncesinde Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri bir basın toplantısı düzenleyerek dayanışma çağrısında bulundu. Sarısülük ailesinin de katıldığı toplantıda, davada siyasi iktidarın “aklanma çabası” içinde olduğu öne sürüldü. Ethem Sarısülük’ün ölümünden bugüne kadar her aşaması tartışmalara neden olan davada sanık polis memuru Ahmet Şahbaz, hâkim karşısına “meşru savunma sınırının kasıt olmadan aşılması” suçlamasıyla çıkıyor. Polis memuru hakkında 1 yıl 4 aydan 5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

‘Telafi edilemeyecek zararlara neden olabilir’
14 Haziran’da beyin ölümü gerçekleşen Ethem Sarısülük’ün vurulmasıyla ilgili çok sayıda iddia gündeme geldi. MOBESE kameralarının olay anında gökyüzüne çevrildiği anlaşıldı. Başlatılan soruşturmada olay yerinde, ancak yedi gün sonra keşif yapılabildi. Yapılan otopsi ve ortaya çıkan video görüntüleri sonrasında Sarısülük’ün, Çevik Kuvvet polisi Ahmet Şahbaz’ın silahından çıkan merminin başına isabet etmesi sonucu öldüğü kesinleşti.

Kimliği uzun süre açıklanmayan polis memuru Şahbaz, olaydan 23 gün sonra adliyeye getirildi ve savcılık tarafından tutuklanması talebiyle Nöbetçi 13. Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi. Şahbaz ifadesinde, linç edilmekten kurtulmak için havaya ateş ettiğini söyledi. Mahkeme olayı, “meşru müdafaa sınırları içinde” kabul ederek sanığı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı. Mahkeme, kararında ayrıca Şahbaz’ın tutuklanmasının telafi edilmeyecek zararlara neden olabileceğini savundu.

Soruşturma kapsamında açılan dava sürecinde de tartışmalar yaşandı. Sarısülük’ün ölümünü soruşturan Cumhuriyet Savcısı ifadeler, görüntü kayıtları ve deliller ışığında polis memuru hakkında iddianame hazırladı. İddianamenin gönderildiği Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi ise sanığın “idari izin alınmadan” yargılanamayacağı gerekçesiyle davanın “durmasına” ve “gereğinin yerine getirilmesi için dosyanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine” karar verdi.

Başsavcılık ise incelemesinin ardından suçun “adli yargılama” kapsamında olduğuna kanaat getirerek “iade” edilen dosyaya itiraz etti. Üst mahkeme dosyayı inceledikten sonra başsavcılığın itirazını yerinde bularak davanın iddianamenin gönderildiği mahkemede görülmesine karar verdi.

Cenazeye katılanlara da dava
Davaya ilişkin tartışmalar yine sonlanmadı. Sarısülük’ün vurulduğuna tanıklık eden Mehmet Can Tayşan gözaltı listesine alındı, aranmaya başlandı. Tanık olarak bildirilen Şahin İmga önce tutuklandı, sonra serbest bırakıldı. Keşifte dinlenen tanık Burhan Çoban’ın ise telefonla tehdit edildiği öne sürüldü.

Öte yandan Ağustos ayı başında bu kez de Sarısülük'ün cenaze töreni sırasında yapılan eyleme ilişkin Basın Savcılığı soruşturma başlattı ve 35 kişi hakkında iddianame düzenledi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından onaylanan, Ankara 16. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından da kabul edilen iddianamede, bu kişilerin, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu uyarınca 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.