Eski İngiltere Başbakanı açıkladı! Osmanlı dedesini Edison batırmış!
Johnson, 23 Yetenek Derneği tarafından Ülker Sports Arena'da bu yıl "Geleceğe Adım At" temasıyla düzenlenen gençlik zirvesi "Zirve 23"e konuk oldu.
Farklı sektör ve uzmanlık alanlarında öne çıkan misafirler, 81 ilden başvuru yapan 34 binden fazla genç arasından seçilen 5 bin üniversite öğrencisi, çeşitli kuruluş ve organizasyonlardan 500 özel davetlinin bir araya geldiği zirvede sürpriz konuk olarak yer alan eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson, teknolojik gelişmelerin tarihi üzerine bilgi verdi.
300 yıl içinde Türk kökenli ilk İngiliz Başbakan olduğunu belirten Johnson, büyük büyük dedesinin Çankırı'ya bağlı Kalfat köyünden dindar bir adam olduğunu söyledi.
"DEDEM TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK BAL MUMU ÜRETİCİSİ OLDU"
19. yüzyılın ikinci yarısında İstanbul'a göç eden dedesinin arıcılıkla uğraştığını belirten Johnson, "Ama onun diğerlerinden farkı o balları değil arıların balmumunu aldı. O, bu balmumlarıyla sabun ya da şampuan yapmadı, balmumlarıyla mumlar üretti. Sonra İstanbul'un, hatta belki de tüm Türkiye'nin, en büyük balmumu mumları üreticisi oldu. Pazarda hakim bir yere sahip oldu.
Camilere, devlete ve iç pazara bu mumları satabiliyordu ancak sonra kötü bir şey oldu. 1880'lerde Amerika'da Thomas Edison isimli kişinin bir fikri vardı. Elektrik icat edildi ve benim büyük büyük dedem iflas etti. Dedemin ilk ampulü gördüğünde yüzündeki dehşeti hayal edebiliyor musunuz? Mumlar üzerine inşa edilen serveti artık erimeye başlamıştı." diye konuştu.
Dedesindekine benzer bir paniği bugün orta sınıftaki insanlarda gördüğünü dile getiren Johnson, şunları kaydetti:
"Bu insanlar yapay zeka, kuantum bilgisayar gibi teknolojik devrimlerle hayatlarının altüst olacağına inanıyor. Bankacılık, finansal hizmetler, hukuk ve gazetecilik gibi pek çok meslekteki insanlar, gelecekte aynı dedemin balmumları gibi gereksiz hale gelmekten korkuyorlar. Yapay zeka ve teknolojiden korkmamalısınız. Buraya sizi cesaretlendirmek için geldim.
Harika bir geleceğe sahip olacaksınız. Bütün teknolojik gelişmeler aynıdır. İnsanlar önce korkarlar. Tarihten çıkarılacak ilk ders şudur; teknolojiler yok ettiğinden fazla yeni iş imkanları ortaya çıkarırlar. Dedem Ahmet Hamdi'nin balmumu üreten çalışanları mesleklerini kaybettiler ama milyonlarca istihdam elektrik sayesinde mümkün hale geldi. İkinci ders ise teknoloji ahlaki açıdan nötr bir şeydir. Teknolojinin kendisi iyi veya kötü değildir. Onun değeri sizin onunla ne yaptığınızla ilgilidir."
BORİS JOHNSON’IN BABASININ DEDESİ ALİ KEMAL’Dİ
Ahmed Hamdi ile Hanife Feride’nin 1867’de İstanbul’da doğan oğlu Ali Kemal, Boris Johnson’ın babası Stanley Johnson’ın (81) dedesi oluyor. Osmanlı döneminde gazeteci-yazar olan Ali Kemal, İkinci Meşrutiyet ve Mütareke döneminde İttihat ve Terakki karşıtı görüşleri nedeniyle yurt dışına kaçtı. Bir dönem yaşadığı İngiltere’de İngiliz Winifred Brun ile evlenen Ali Kemal’in Selma ve Osman Kemal adında iki çocuğu oldu, ancak eşi oğullarının doğumundan kısa bir süre sonra öldü.
LİNÇ EDİLEREK ÖLDÜRÜLDÜ
1. Meşrutiyet’in ilanından bir gün önce İstanbul’a dönen Ali Kemal, Damat Ferit Paşa hükümetlerinde kısa bir süre Maarif ve Dahiliye Nazırlığı yaptı. Ancak, Kurtuluş Savaşı sırasında Mustafa Kemal Atatürk ve Milli Mücadele’ye muhalif olması nedeniyle pek çok insan tarafından “hain” olarak damgalanan Ali Kemal, 1922’de İstanbul’da bir berber dükkânından İttihat ve Terakki’ye bağlı istihbarat teşkilatı “Teşkilat-ı Mahsusa” mensuplarınca kaçırıldı. Ali Kemal, “vatana ihanet” suçlamasıyla yargılanmak üzere Ankara’ya götürülürken İzmit’te bölge kumandanlık karargâhı önünde toplanan kalabalık tarafından linç edilerek öldürüldü. Ali Kemal’in Londra’da yaşayan oğlu Osman Kemal ve kızı Selma, okulda zorbalığa uğramamak için anneannelerinin kızlık soyadı olan “Johnson” soyadını aldı. Osman Kemal ayrıca ismini değiştirerek “Wilfred Johnson” yaptı. Wilfred Johnson daha sonra İngiliz Irene Williams ile evlendi ve çiftin oğulları Stanley Johnson 1940’da doğdu. Boris Johnson, Ali Kemal’in büyük dedesi olduğunu daha önce açıklamıştı ancak Hanife Feride ile ilgili gerçekler ilk kez ortaya çıktı.