EŞCİNSEL EVLİLİK RTÜK'Ü FENA KARIŞTIRDI!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu son toplantısında, Digitürk'te yayınlanan “Sex And City 2” filmini gündemine aldı.

Filmde en çok tartışmayı, 17 dakikayı aşan erkek erkeğe evlenme görüntüleri yarattı. Tartışmalar sonunda o dönemde 9 üyesi bulunan kurulun 5 üyesinin oyuyla kanala idari para cezası uygulanmasına karar verildi. Kurul başkanı Davut Dursun ile üyeler Korkmaz Alemdar, Hülya Alp ve Esat Çıplak ise cezaya karşı oy kullandı. Karşı oy kullanan üyeler bile ceza verilmesine karşı çıkmasına rağmen, erkeklerin evlenme görüntülerini çarpık ve ahlakdışı olarak niteledi.

Dursun karşı oy gerekçesinde, söz konusu filmde eşcinsel evliliklere kültürel ve yasal bir zemin oluşturma gayesi güdüldüğünü belirterek, “Kuşkusuz kendisini homoseksüel olarak tanımlayan kimselerin de yasal ve kültürel imkânlar elverdiği ölçüde bir akit dahilinde birleşmeleri mümkündür” dedi.

Bu gibi durumların “normalleştirilmesinin” çocuklar ve gençleri olumsuz etkileyeceği aile kurumunu zafiyete uğratacağı yönünde bir düşünce bulunduğunu ifade eden Dursun, şöyle dedi:
“Aile kurumunun zarar görmesine neden olabilecek, belki de karşı cinslerin birlikteliği ile başlayan ailenin gelecekte yok olmasına neden olabilecek bu tür ilişkilerin meşrulaştırılmasının ve normal gösterilmeye çalışılmasının, Türk aile yapısına zarar verici nitelikte olduğu değerlendirilmektedir.”

‘Yasalarla çelişiyor’
Saydığı gerekçelere rağmen ceza kararına uymadığını belirten Dursun, söz konusu filmin, 3984 sayılı Kanun’un 4. maddesindeki, “Yayınların toplumun milli ve manevi değerlerine ve Türk aile yapısına aykırı olmaması” hükmüne aykırılık oluşturmadığını vurguladı.

MHP kontenjanından kurula seçilen Çıplak ise filmde iki erkeğin nikâh merasimlerinin 17 dakikadan fazla süreyle gösterildiğini belirtti ancak kanalın şifreli olduğu için vatandaşın seçme şansı olduğunu vurguladı:

“Bu çarpık ve ahlak dışı ilişkinin filmin konusu bir yana, toplumsal normların dışında kalan meşruiyetdışı ilişkinin olağanmış gibi sergilenmesi de rahatsız edicidir. Aynı zamanda da RTÜK yasalarıyla çelişmektedir. Lakin, ilgili yayın kuruluşu şifreli bir kanaldır. Yani izlemeden önce, izleyecek olanların bilinçli bir tercihle, o yayın fiyatını ödeyerek satın alması söz konusudur.
Müşteri, ilgili yayın kuruluşunun bütün yayınlarını içeriği her ne olursa olsun peşinen kabullenmiş durumdadır. RTÜK Kanunu’nun ruhu izleyiciyi zararlı yayınlardan korumak amaçlıdır. Burada yayın içeriğinden ötürü ilgili yayın kuruluşuna müeyyide uygulamak demek, Üst Kurul’un amacını aşarak topluma neyi tercih etmesi gerektiğini dikte etmek anlamına gelmektedir.”