ERGENEKON DAVASI KARARLARI YOK HÜKMÜNDE Mİ SAYILACAK?

Yargıçlar Sendikası'na göre Ergenekon kararı yok hükmünde. İşte nedeni...

Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yedek hakimlerinin, mahkemenin karar müzakerelerine katıldığının ortaya çıkmasının ardından yeni bir tartışma başladı.

İki yedek hakimin Milliyet gazetesine yaptıkları açıklamada, hükmün, yani mahkeme kararının oluşturulduğu müzakerelere başından sonuna katıldıklarını söylemelerinin ardından Yargıçlar Sendikası açıklama yaptı. Açıklamada, kanuna ve diğer mevzuata göre hükmün oluşturulacağı müzakerelere sadece kararın altında imzası bulunan hakimlerin katılabileceğine dikkat çekilerek, "Bu şekildeki bir yasal görev ve yetkisi bulunmayan yargıçların katılım ve katkısıyla oluşturulup, yasaya uygun müzakere edilmiş gibi tutanağa bağlanarak açıklandığı verilen beyanatlarla ortaya çıktığından, hukuksal temelde müzakere yapılmadan duyurulan karar nedeniyle, hükmün hukuken doğmadığı, yani 'yok hükmünde olduğu' tartışmaları da hiç bir zaman gündemden düşmeyecektir" denildi.

İstanbul Barosu eski Başkanı Turgut Kazan da aynı görüşü savundu: Özel Yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Ergenekon kararı yok hükmündedir. Gerekçenin yazımı beklenmeden, derhal Yargıtay’a götürülerek, bu gerçeğin tespit ettirilmesi gerekir. CMK’nun 227. maddesi uyarınca, 'müzakerede ancak karara ve hükme katılacak hakimler bulunur.' Yedek üyeler dahil, başka hiç kimse bulunamaz. Ama, basına yapılan açıklamadan, yedek yargıçların müzakereye katıldığı anlaşılıyor. İki yedek yargıç, 45 gün sabahtan/akşama delilleri değerlendirdik, hassas terazide tartar gibi kişisel durumları inceledik diyor. 'Heyet olarak” 5/6 kişi birlikte karar verdiklerini söylüyor. Bu durum, verilen kararın yok hükmünde olduğunu gösterir.

Milliyet