Erdoğan'dan özür dilenmişti! Hürriyet'e "13.Cuma" davası!

‘13’üncü Cuma uğursuzluğu‘ başlıklı bir haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret edildiği gerekçesiyle iddianame hazırlandı.

‘13’üncü Cuma uğursuzluğu‘ başlıklı bir haberde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’lı ‘Son akşam yemeği‘ görseli kullanıldığı için Hürriyet’in işten çıkardığı iki editör hakkında ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla iddianame hazırlandı.

13 Kasım 2015’te Hürriyet gazetesinin Kelebek ekinin internet sitesinde yayınlanan haberde, Leonardo da Vinci’nin ‘Son akşam yemeği‘ tablosuna Erdoğan’ın tavuk yerken çekilmiş bir fotoğrafının eklendiği bir görsel kullanılmıştı.

Görsel sosyal medyada yayılınca Hürriyet tarafından kaldırılmış, dahası gazetenin dijital yayınlar içerik müdürü Şermin Terzi ve Kelebek eki internet sitesi editörü Aynur Kabayel işten çıkarılmış, yazılı bir açıklamayla da Erdoğan’dan özür dilenmişti.

Savunmalar kale alınmadı

İddianameye göre şüpheli Aynur Kabayel bilgileri ve görüntüleri internetten temin ettiğini, fotoğrafta Erdoğan’ın olduğunu fark etmediğini söyledi. Şermin Terzi de fotoğrafı yayınlandıktan sonra gördüğünü belirtti.

İddianamede ise, ”Söz konusu haberle cumhurbaşkanının montajlanan fotoğrafının birlikte verildikten sonra ’13’üncü Cuma uğursuzluğu’ olarak gösterilmesinde muhatabının küçük düşürüldüğü hususunda tereddüt bulunmamaktadır. Şüphelilerin fotoğraftan haberi olmadıklarını ve haberin 10 dakika içinde kaldırıldığına dair savunmaları, kastlarının değerlendirilmesi anlamına gelir ki bu da yargılamanın görevidir” denildi.

‘Haber verme özgürlüğü içinde değerlendirilemez’

‘Haber ve görselin suç oluşturduğu’ savunulan iddianameye şöyle devam edildi: “Suçun manevi unsurunun oluşması bakımından failde kastın bulunması yeterli olup, failin saiki önem taşımaz. Somut olayda cumhurbaşkanının montajla yerleştirilen fotoğrafının haberle birlikte sunulması Cumhurbaşkanı’nı küçük düşürmüştür. Yazı, haber verme özgürlüğü içinde de değerlendirilemez. ’13’üncü Cuma uğursuzluğu’ ve cumhurbaşkanlığı makamı haberle ilintili konular değildir.”

Beş yıl dört aya kadar hapis talebi

Şüpheliler Şermin Terzi ve Aynur Kabayel’in ‘cumhurbaşkanına hakaret” suçundan bir yıl üç aydan beş yıl dört aya kadar hapis cezasına çarptırılması istenen iddianame, Bakırköy 20. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

Hürriyet’in ‘özür’ açıklamasında şöyle denilmişti: “Gazetemizin internet sayfasında hiçbir şekilde kabul edilmesi mümkün olmayan bir görsel malzemeye yer verildiği üzüntüyle tespit edilmiştir. Bu durum fark edilir edilmez söz konusu içerik yayından kaldırılmıştır. Yapılan, vahim bir hatadır. Ortaya çıkan bu durumdan dolayı Sayın Cumhurbaşkanı’ndan özür diliyoruz.”