Empati için tekerlekli sandalyeye oturdu! Bir tane bile engelliye kadro vermedi

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü… Belediye başkanlarının her 3 Aralık'ta verdiği ‘Engellilere Müjde’ mesajları boş çıktı. Belediyelerin yüzde 3’e kadar engelli memur istihdam etme zorunluluğuna uymadıkları ortaya çıktı. Çok sayıda belediyede engelli memur ile engelli personel kadrolarının boş olduğu görüldü. Bazı belediyelerin bir tane bile engelli memur çalıştırmadıkları belirlendi. MedyaRadar o utanç raporunu açıklıyor…

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, Sayıştay Başkanlığı, belediyelerin dolu memur kadro sayısının yüzde 3’ü kadar engelli memur çalıştırma zorunluluğuna uymadıklarını tespit etti. Çok sayıda engelli kadrosunun boş olduğu görüldü. Yine belediyelerde yapılan denetimlerde serbest çalışan personel sayısının binde 1’inde engelli olma zorunluluğuna uyulmadığı belirlendi. Fatih, Esenyurt ve Ümraniye belediyelerinde istihdam edilen 3 bin 50 personel içerisinde bir tanesi bile engelli kontenjanından olmadığı tespit edildi. 3 Aralık 2022’de gerçekleşen Dünya Engelliler Günü etkinliğinde belediye binasının önünde empati koridoru oluşturan ve tekerlekli sandalyede oturan Gaziantep Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun belediyede bir tane bile engelli memur çalıştırmadığı ortaya çıktı.

ASIL ENGEL SEVGİSİZ KALPLERDİR!

Sayıştay, ‘Asıl engel sevgisiz kalplerdir’ diyen Ergün Turan yönetimindeki Fatih Belediyesi’nde engelli memur kadrolarının boş olduğu tespit etti. Dolu memur kadro sayısının 437, çalıştırılması gereken engelli memur sayısının 13 olması gerekirken Fatih Belediyesi’nde toplamda 4 engelli memur çalıştığı belirlendi. Yine mevzuata göre belediyelerin çalışan serbest personel sayısının binde 1’i kadar da engelli personel istihdam etme zorunluluğu bulunuyor. Fatih Belediyesi’nde 802 serbest çalışandan bir tanesinin bile engelli kadrosundan olmadığı belirlendi.

1392 PERSONEL VAR BİR TANE ENGELLİ YOK!

Aylık abone oldukları ajanslara ‘İstihdamda öncelik engellilerin’ şeklinde haberler servis eden Esenyurt Belediyesi’nde de durum pek iç açıcı değil. Şu anda kayyum yönetiminde olan Esenyurt Belediyesi’nde yapılan son Sayıştay denetiminde dolu memur kadro sayısı 343, normal çalışması gereken engelli memur sayısının ise 10 olması gerekiyordu. Ancak belediyede toplamda 6 engelli memur çalıştığı, dört engelli memur kadrosunun boş olduğu görüldü. Türkiye’nin en kalabalık ilçesi olan Esenyurt’ta dikkat çeken bir diğer istatistik ise belediyede çalışan personel sayısında gözlemlendi. Belediyede 1392 kişi istihdam edilirken, bu personellerden binde 1’inin engelli personellerden oluşması gerekiyordu. Ancak belediyenin bir tane bile engelli personel istihdam etmediği ortaya çıktı.

SARIYER, ŞİŞLİ VE ÜMRANİYE’DE DURUM AYNI…

Sayıştay Başkanlığı’nın diğer belediyelerde yaptığı denetimlerde manzara maalesef aynı çıktı. Sarıyer Belediyesi’nde yapılan incelemede, memur kadrolarında istihdam edilen toplam 366 personel olduğu, memur olarak çalışan 366 personelin yüzde 3 oranına tekabül eden toplam 10 engelli memur istihdam edilmesi gerekirken, 3 engelli memur çalıştırıldığı tespit edilmiştir. Yine Şişli Belediyesi’nde yapılan incelemede engelli memur kadrosunda beş adet eksik istihdam tespit edildi. İsmet Yıldırım yönetimindeki Ümraniye Belediyesi’nde çalıştırılması gereken engelli memur sayısının 16 olması gerekirken belediyede toplam 12 engelli memurun istihdam edildiği belirlendi. Mevzuata göre Ümraniye Belediyesi’nde istihdam edilen 837 personelden en az birinin engelli kadrosundan olması gerekiyordu. Ancak belediye engelliye istihdamı çok gördü..

BİR TANE ENGELLİ MEMUR YOK!

Gaziantep Şahinbey ilçesinde yapılan Sayıştay denetiminde skandal bir gerçek ortaya çıktı. Bugüne kadar engellilerle ilgili yaptığı aktivitelerle övünen belediyenin bir tane bile engelliyi belediye bünyesinde işe almadığı ortaya çıktı. Belediyede çalışan 321 memurdan en az 10’nun engelli kadrosundan olması gerekirken, bu kadroların tamamen boş olduğu ortaya çıktı. Bazı il belediyelerinde de manzara pek iç açıcı değil. Edirne Belediyesi’nde 12 engelli memurun istihdam edilmesi gerekirken sadece 1 kişinin engelli memur olarak çalıştırıldığı belirlendi. Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nde de manzara hemen hemen aynı. 13 engelli memur istihdam edilmesi gerekirken 2 engelli memur çalıştırıldığı, 11 engelli memur kadrosunun boş olduğu görüldü.

MAMAK’TA 12 ENGELLİ MEMUR KADROSU BOŞ!

Ankara’da yapılan incelemelerde de durum aynı. Ankara’da yapılan denetimlerde rekor ise Mamak Belediyesi’nde. Sayıştay’ın Mamak Belediyesi’nde yaptığı denetimin sonuç bölümünde şu tespite yer verildi: ‘’Yapılan incelemede Kamu İdaresinde memur ve sözleşmeli kadrolarında istihdam edilen toplam 565 personel olduğu, memur ve sözleşmeli olarak çalışan 565 personelin %3 oranına tekabül eden toplam 17 engelli memur istihdam edilmesi gerekirken 5 engelli memur istihdam edildiği tespit edilmiştir. Kamu İdaresi tarafından mevzuatında belirtilen oranda engelli memur istihdam edilmesi gerekmektedir.’’