EMNİYETTEN MSN UYARISI!

Emniyet, internet kullanıcılarına ait MSN gibi haberleşme programlarına ait şifrelerinin çalınmasının yaygınlaştığını açıkladı.

Bursa Emniyet Müdürlüğü, MSN şifresini çalan kişilerin dolandırıcılık olaylarına karıştıklarını kaydetti. Polis vatandaşlara, "Parolanız, köpeğinizin adı veya en sevdiğiniz film kahramanının adı, çocuğunuzun adı, doğum tarihi, arabanızın markası, plakası gibi kolay tahmin edilebilecek bir şekilde olmamalıdır. Şifrenizi sürekli güncelleyin." uyarısı yaptı.

Bursa Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, şifresi ele geçirilen kişinin iletişim listesinde bulunanlara ulaşılıp mağdur olan şahsın taklit edilerek dolandırıcılık olaylarına karışıldığı belirtildi. MSN listesindeki kişilerden kontör veya borç para talep edildiğinin vurgulandığı açıklamada, "Daha sonra bu kişileri bazı sitelere yönlendirerek ya da resim veya dosyalar göndererek bu kişilere ait şifre bilgilerini haksız kazanç elde edebilmek ve aynı zamanda mağdur sayısını da artırmaya çalışmaktadırlar." denildi.

MAĞDUR OLMAMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
MSN şifreleri; genelde bir yazılım aracılığıyla gönderilen ileti ekinde bir dosyanın (resim veya bir program ) kabul edilmesi neticesinde trojan, keylogger gibi zararlı yazılımlarla ele geçirilebiliyor. 'Haberi gördün mü, girip okusana' veya 'senin için bak ne hazırladım' tarzı ilgi çekici söylemlerle kurbanların hazırlanan sahte web sayfasına yönlendirilip MSN şifrelerini yazmaları sağlanıyor. Bu işlemin gerçek bir hizmet olduğunu düşünen kurbanlar, şifrelerini şüphelenmeden yönlendirilen sayfaya giriyor ve bilgiler bilgisayar korsanlarının (hacker) eline geçiyor. Bu şekilde MSN şifresi elde edilen kurbanın hesabına girilerek irtibat listesindeki diğer kişilerin de benzer yöntemlerle şifreleri çalınıyor.

ŞİFRENİZ EN AZ 10 HANELİ VE SEMBOLLÜ OLSUN
Alınacak önlemlerle internet dünyasında yüzde 100 güvenliğin hiçbir zaman sağlanamayacağının unutulmamasının vurgulandığı açıklamada, MSN kullanıcılarına şu tavsiyelerde bulunuldu: "MSN kullanıcılarının şifrelerini ve bilgilerini sürekli güncellemeleri gerekmektedir. MSN şifresi, en az 10�12 haneli olarak belirlenmeli ve rakamların yanında harfler ve semboller de kullanılmalıdır. Parolanız, köpeğinizin adı veya en sevdiğiniz film kahramanının adı, çocuğunuzun adı, doğum tarihi, arabanızın markası, plakası gibi kolay tahmin edilebilecek bir şekilde olmamalıdır. MSN adresleri için seçilen gizli soru MSN hırsızlarının cevabını bulamayacağı zor bir soru olmalı ve soruya verilen cevap unutulmamalıdır. Gerekirse soru ve cevap bilgisayar dışında farklı bir ortama kaydedilmelidir. Kontör, şifre istekleri ile kredi kartı numarası ve internet hesap bilgisi veya banka hesap bilgisi gibi taleplere şüpheyle yaklaşmalıdır. İnternet ortamında tanışılan kişilere şahsınız, aileniz, adres, telefon, işiniz gibi konularda şahsi bilgilerinizi vermekten sakınınız. Listenizdeki birisinden emin olmadıkça dosya kabul etmeyiniz."

CİHAN