EL EZHER MEZUNU SEFER TURAN DANIŞTAY'A TAKILDI!..DANIŞTAY YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİNİ NEDEN UYGUN BULMADI?

Danıştay, Kanal 7'nin dış haberler müdürü, Mısır'daki El Ezher Üniversitesi mezunu olan Sefer Turan'ı sözleşmeli çalıştırabilmek için personel yönetmeliğinde değişiklik yapan TRT'nin uygulamasını iptal etti.

Kanal 7´nin dış haberler müdürü, Mısır´daki El Ezher Üniversitesi mezunu olan Sefer Turan, sözleşmeli program haber personeli olarak 13 Nisan´da TRT´ye alınmıştı. TRT´nin 24 Eylül 2008 tarihli Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe giren personel yöneltmeliğine göre TRT´ye sözleşmeli program haber personeli olarak girmek için "fakülte veya yüksekokul mezunu olmak" şartı yer alıyordu. Ancak Sefer Turan bu koşulları taşımıyordu. Çünkü Turan, Mısır´da şeriat eğitimi veren ve Türkiye´de denkliği kabul edilmeyen El Ezher mezunuydu.

TRT yönetimi de söz konusu durumu yasallaştırmak adına yönetmelik değişikliğine giderek Turan´ın göreve başlamasından bir gün sonra, 14 Nisan´da, Resmi Gazete´de yeni bir yönetmelik yayımlanmıştı. Yayımlanan yönetmeliğe, "Yayın kuruluşlarının yayın, yapım, program veya haber hizmetlerinde en az 2 yıl çalışmış olanlarda bu şart aranmaz" ifadesi getirilmişti. Böylece yönetmelik Turan´a uygun hale dönüştürülmüştü.

Yönetmelik değişikliğinin Haber-Sen tarafından yargıya taşınması sonucunda Danıştay 5. Dairesi TRT´ye "hukuk dersi" verdi. Danıştay kararında, TRT´nin yaptığı yönetmelik değişikliğinin kariyer ve liyakat ilkeleri ile hizmet gereklerine ve hukuka uygun olmadığına işaret edildi.


Fırat Kozok/Cumhuriyet