ECONOMIST'IN PATRONUNDAN ÇOK TARTIŞILACAK GEZİ MEKTUBU!

Erdoğanlı kapağıyla çıkan The Economist'in başında olan yayıncı kuruluş, yöneticilerine Gezi mektubu gönderdi.

The Economist'i bünyesinde barındıran yayıncılık kuruluşu Pearson, yöneticilerine gönderdiği e-postada "Türkiye'de varlık ve yatırımlarınız için acil bir risk yok” dedi. Türkiye'deki bazı uluslararası şirketlere de gönderilen ve Türkiye'nin geçen hafta son yılların en büyük protestoları ile sallandığına değinilen e-postada, "Bu protestolar ne bir devrimin başlangıcı ne de Arap Baharı'na benziyor. Orta sınıf, daha fazla demokratikleşme ve Başbakan Erdoğan'ın artan gücüne bir sınır istiyor. Eğer polis şiddeti önemli ölçüde artmazsa, protestolar gelecek 2-3 hafta içinde kendi kendine tükenecektir" denildi.

"YATIRIM ORTAMINI ETKİLEMEZ"

Protestoların Türkiye'deki yatırım ortamını etkilemeyeceği görüşüne yer verilen e-posta'da, yaşanan olayların olası sonuçları da tek tek sıralandı. Pearson'a göre Gezi Parkı protestolarının şu etkileri olacak: Bazı yatırımcılar, Türkiye'yi öncesine göre daha riskli görüp, yatırımlarını erteleyebilir veya azaltabilir. Daha az riskten kaçınan şirketler için, bu durum önde rekabet etmek için bir fırsat sağlayabilir. Türk Lirası, zayıf ve volatil (dalgalı) kalacaktır. Durum normale döndükten sonra (stabilize olduktan sonra) TL kayıplarını geri toplayacak.

PEARSON 169 YILLIK BİR KURUM

1844 yılında Samuel Pearson tarafından kurulan Pearson, 1950'lerde İngiliz finans gazetesi Financial Times'ı bünyesine kattıktan sonra ekonomi dergisi The Economist'in de yüzde 50'lik hissesini satın aldı. 1960'ların sonunda yayıncılık şirketi Longman'ı ve 1970'de Penguin Books'u satın alan Pearson, New York ve Londra Borsa'larında da işlem görüyor. Yönetim Kurulu Başkanlığını Glen Moreno'nun yaptığı Pearson, 2012 yılında 6.1 milyar sterlinlik (18 milyar TL) satış geliri ve 936 milyon sterlinlik (2.7 milyar TL) faaliyet karı açıkladı.

İŞTE ŞİRKETLERE VERİLEN 4 MESAJ

- Şu an için Türkiye'deki varlık veya yatırımlarınız için acil bir risk bulunmuyor.

- Ülke çekici yatırım ortamı olmaya ve yabancı şirketlere çok açık olmaya devam edecek.

- Hükümetin popülerliği devam edecek ve bunun azalması pek olası görünmüyor.

- Eğer ciddi bir müdahale olmazsa Gezi’deki protestolar yavaş yavaş bitecek.