Dünya'nın en güçlü bombasını Ruslar mı attı?

İddiaya göre Rus ordusu, dünyanın en güçlü nükleer madde kullanmayan bombasını Ukrayna güçlerine karşı kullandı. Patlama sonucu yükselen duman bulutu, tüm şehri kapladı.

Rus ordusunun Ukrayna'nın Harkiv bölgesinde kullandığı dev bomba, patlama sonucu dev bir ateş topu yarattı. Bombanın yarattığı şok dalgası binaları kırdı geçirdi. Bombanın 'mantar dumanı', göğü kapladı.

Bazı askeri uzmanlar, kullanılan bombanın ODAB-9000 termobarik patlayıcı olduğunu iddia ediyor. Uzmanlar, 9000 kilo ağırlığındaki bombanın ilk kez savaş alanında kullanıldığını söylüyor. Rusya, Harkiv'deki dev patlamayı yaratan bombanın türü hakkında yorum yapmadı.

Analistlere göre ODAB-9000, beklenilenden daha yavaş ilerleme kaydeden Rus ordusunun, ilerlemesini hızlandırmak için başvurabileceği bir yöntem olabilir.

"Bombaların babası" olarak da anılan ODAB-9000, patlama sonucu havayı aşırı sıkıştırıp, aşırı ısınan havayı salarak dev bir patlama yaratıyor.

AMAÇ: DEHŞET
Bombanın olağanüstü tahribat gücü, kentsel alanlarda saklanan piyadeleri yerinden etmek için yıkıcı olduğu kadar etkili bir çözüm. Fakat patlama, şehirlerde büyük yıkıma yol açtığı için, Rus birliklerinin bu şehirleri savunması bombanın kullanımı sonrası zorlaşıyor.

Dahası, 9 ton ağırlığındaki bombanın hedefine ulaşabilmesi için, Tu-160 gibi bir özel bir bombardıman uçağıyla taşınması gerekli. Kayıtlara göre, Rusya'da Tu-160 uçaklarından sadece 36 tane var.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri subayı Vitaliy Sarantsev, ODAB-9000 gibi bir bombanın, hattı savunan Ukrayna güçlerinin moraline yönelik bir saldırı olabileceğini söylüyor. Oldukça zor taşınan bombanın asıl amacının, patlamasının gücüne uzaktan şahit olan piyadelerin dehşete düşmesi olduğunu iddia ediyor.

Ukrayna, Salı günü uzun zamandan beri elinde tuttuğu kalesi olan Vuhledar kasabasını kaybetmişti. Diğer yandan, Harkiv gibi bölgelerde çatışmalar devam ediyor, fakat Ukrayna ordusu tüm yardımlara rağmen mühimmat ve asker eksikliği çekiyor.

Vuhledar'ın düşüşü, savaşın kilit bölgelerinden olan Donbass bölgesinin Ukrayna için nihai kaybı anlamına gelebilir. Analistler, Ukrayna ordusunun Harkiv'i kaybetmesi halinde Donbass'ı elinde tutamayacağını öne sürüyor.