DÜNYA SOSYAL MEDYAYA KAYIYOR! FACEBOOK UZAK ARA BİRİNCİ!

Sosyal paylaşım sitelerine bakıldığında ABD merkezli Facebook açık ara lider konumda bulunuyor

Telekom operatörlerinin yaptığı yatırımlarla hızlı internet erişimin tüm dünyada yaygınlaşması, kullanıcıların anlık bilgi paylaşımına yönelmesi içerik tarafında sosyal paylaşım ağlarının yıldızını parlatıyor. Facebook, Twitter gibi popüler ağlar hızlı çıkışını sürdürürken, kullanıcılar yenilikçi sitelere akın ediyor. Morgan Stanley’nin “2009 sonunda sosyal ağlarda 840 milyon tekil kullanıcı bulunuyor” raporunun ardından 2010 hedefi bu alanda 1 milyar seviyesini aşmak. (Dünyada internet nüfusunun 2009 itibariyle 1.7 milyarı geçti). Sadece Facebook geçen aylarda 500 milyon aktif kullanıcı sınırını aştı. Bu sitelerin yoğun kullanımının arkasında kullanıcıların içerikte aktif olarak rol alması yatıyor. Sosyal ağlara bakıldığında öne çıkan sitelerin farklı içerik gruplarında yer aldığı görülüyor.

Çinli Qzone ikinci
İnternet dünyasının en popüler sosyal paylaşım sitelerine bakıldığında ABD merkezli Facebook açık ara lider konumda bulunuyor. Yazılı mesajların yanı sıra fotoğraf, müzik, video ve pek çok yeni nesil uygulamanın yer aldığı bu ağ Amerika ve Avrupa bölgesinde yoğun olarak kullanılıyor.
2010 yılında kalktığı atakla ikinci sıraya yerleşen Qzone.com ise Çin merkezli ve kendi dilinde yerel pazarda hizmet veren bir ağ. Facebook benzeri içeriğiyle dikkat çeken site paralı pek çok uygulamasıyla gelir tarafında da ciddi büyümeye oynuyor.

Ruslar da iddialı
Sosyal ağ listesinin üçüncü sırasında ise “Habbo Hotel” olarak da bilinen oyun yer alıyor. İnternet üzerinden oyuncuların canlandırdığı karakterlerin karşılıklı iletişimi üzerine kurulu sosyal paylaşım sitesi 2000 yılında kuruldu. Sistemde milyonlarca avatar bulunuyor.
Bu ağlardan sonra Fransa merkezli Skyrock, Rusya çıkışlı VKontakte ile Odnoklassiki ve Güney Koreli Cyworld bu alanda iddialı işlerin altına imza atıyor.

SOSYAL AĞ BİRİNCİSİ TEK BAŞINA 500 MİLYON KULLANICIYI AŞTI

Geleceğin merkezinde ‘video’ var
İnternette son yıllarda metin tabanlı sitelerin yerini almaya başlayan video tabanlı internet ağları yeni ekonomide önümüzdeki dönemin en sıcak konularının başında geliyor. Web 2.0 dönemiyle birlikte başta Youtube olmak üzere video sitelerine olan ilginin Google’ın kullanmaya başladığı yeni indeksleme yöntemiyle birlikte çok daha etkin olarak kullanımının önü açılıyor. Morgan Stanley firmasının bu alandaki raporu da en fazla büyümenin video işinde olacağına işaret ediyor.

Cep telefonu işin boyutunu katlayacak
Kullanıcıların yoğun olarak bilgisayarlarından bağlandığı sosyal paylaşım sitelerinin son dönemde çıkan mobil versiyonlarıyla birlikte bu alanda da iddialı rakamlar bekleniyor. Hatta bu yılın hedefi 1 milyar tekil kullanıcı rakamına başta iPhone olmak üzere akıllı telefonların yapacağı katkıyla rahatlıkla aşılması öngörülüyor. Yeni ekonomi alanında araştırmaların altına imza atan eMarketer’in tahminleri ise 2013 yılında 600 milyon kullanıcının mobil sosyal ağ kullanıcısı olacağına işaret ediyor.