Dünya Gıda Günü
- TGDF Başkanı Kopuz:- "Güvenli gıdaya ulaşılması noktasında Türkiye'de önemli çalışmalar yürütülüyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tüm ilgili kurumlar nezdinde her geçen gün denetimlerini ve yaptırımlarını artırmakta. Açıkçası sektör olarak bu bizim de çok desteklediğimiz bir husus"-...
İSTANBUL (AA) - Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, güvenli gıdaya ulaşılması noktasında Türkiye'de önemli çalışmalar yürütüldüğünü ve bu çalışmaları sektör olarak desteklediklerini söyledi.
Kopuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) kuruluş tarihi olarak da bilinen 16 Ekim'de, her yıl, yoksulluk, açlık ve açlıkla mücadeleye dikkati çekmek amacıyla "Dünya Gıda Günü" adı altında etkinlikler düzenlendiğini söyledi.
FAO tarafından her yıl farklı bir tema çerçevesinde etkinlikler gerçekleştirildiğine değinen Kopuz, bu programlarla tarım ve gıda konusunda dünya genelinde yaşanan temel sorunlara dikkatin çekilmesi ve sorunların çözümüne yönelik tüm paydaşlar ile kamuoyu nezdinde farkındalık oluşturulmasının hedeflendiğini vurguladı.
Türkiye'de de FAO ile koordineli şekilde aktiviteler yapıldığını belirten Kopuz, bu yıl için belirlenen temanın "göç" olduğunun altını çizdi. Göç temasının, kendileri için de önemli bir sosyo-ekonomik soruna işaret ettiğine değinen Kopuz, şöyle konuştu:
"Göç olgusunun özellikle tarım ve gıda sanayi açısından olumsuz etkilerini değerlendirmek ve en aza indirmek adına TGDF olarak başta FAO olmak üzere tüm paydaşlarımızla iş birliği içindeyiz. 2017 yılı içinde özellikle kırsal alanda ve birincil üretimde açık yaşanan istihdam alanlarını belirledik ve açlığın giderilmesi noktasında yürütülen eğitim çalışmalarına destek verdik."
- "Üreticileri bilinçlendirmeye çalışıyoruz"
"Dünya Gıda Günü" denilince akıllara ilk olarak güvenli gıda ile tüketiminin geldiğini ifade eden Kopuz, tarladan sofraya tüm üretim süreçlerinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı mevzuatlarına uygun, iyi tarım uygulamalarını esas alan, onaylı, kayıtlı işletmelerce üretilmiş ve ambalajlı gıdaların "güvenli gıda" olarak tanımlandığının altını çizdi.
Güvenli gıdaya ulaşılması noktasında da Türkiye'de önemli çalışmalar yürütüldüğünü vurgulayan Kopuz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tüm ilgili kurumlar nezdinde her geçen gün denetimlerini ve yaptırımlarını artırmakta. Açıkçası sektör olarak bu bizim de çok desteklediğimiz bir husus. Onun ötesinde üreticiler olarak bizler de tüketicilerimizi güvenli gıda tüketimi konusunda sürekli bilinçlendirmeye çalışıyoruz."
Kopuz, bilinçli tercih açısından, tüketicilerin de dikkat etmesi gereken noktalar olduğunu belirtti. Tüketicilerin öncelikle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan kayıtlı ve onaylı işletmelerin ürünlerini satın almaları tavsiyesinde bulunan Kopuz, ambalajlı gıdanın güvenli olduğunu kaydetti.