Dubai EXPO 2020 muhteşem bir törenle kapandı

Koronavirüs salgını nedeniyle 2021'de açılan, ticaret ve kültür buluşmasına ev sahipliği yapan Dubai Expo 2020 düzenlenen törenle sona erdi. Kapanış töreninde çeşitli gösteriler yapıldı.

Kültür, tarih, eğitim, sanat, eğlence ve ticaret dünyasının en iyilerini biraraya getiren modern olimpiyatlar olarak bilinen Expo, yenilikçi paylaşımları ve gelişmeyi teşvik uluslararası bir etkinliktir. Küresel anlamda dünya Fuarı olarak da bilinen ve 19. yüzyılın ortalarından beri düzenlenen bir organizasyon olan Expo günümüzde FIFA Dünya Kupası ve Olimpiyat Oyunlarından sonra dünyada ekonomik ve kültürel etki yaratan üçüncü en büyük organizasyondur. Expo'ya ev sahipliği yapan son şehir Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) turizm şehri Dubai oldu.

Emirlik Haber Ajansı (WAM) Genel Direktörü Mohammed Jalal Al Rayssi tarafından kaleme alınan analizde Expo 2020 Dubai için “Nesillerin gururla anlatacağı bir gelecek hikayesi” ifadesi kullanıldı.

Dünyanın dört bir yanından milyonlarca ziyaretçinin keyif aldığı, Afrika ve Güney Asya (MEASA) bölgesi ve bir Arap ulusunun ev sahipliğinde, Ortadoğu'da düzenlenen ilk dünya fuarı olan Expo 2020 Dubai'nin perdesi 182 gün süren zengin etkinliklerden sonra 31 Mart 2022 Perşembe günü ikonik kubbesiyle meşhur Al Wasl Plaza'da kapandı.

"Akılları Birleştirmek, Geleceği Yaratmak" ana teması altında sahnelenen ve altı ay süren EXPO, COVID-19 pandemisinin getirdiği olağanüstü zorluğa meydan okuyarak büyük bir başarı sağladı.

BAE, Başkan Yardımcısı, Dubai Emiri ve Başbakan Şeyh Muhammed bin Rashid Al Maktoum öncülüğünde böylesine zor bir zamanda dünyanın en büyük organiasyonunlarında birisini başarıyla düzenledi. Dubai Emiri, bu büyük küresel etkinliğin kapanış töreninde yolladığı sesli mesajda “BAE’nin uzun süren bu muhteşem etkinliği gerçekleştirerek sözlüğünden ‘imkansız’ kelimesini çıkardığını" söyledi.

Al Rayssi’ye göre, EXPO 2020’yie katılan milyonlarca ziyaretçinin Dubai'nin olağanüstü başarısı gelecek nesiller için için büyük bir meydan okuma sunduğunu söylersek abartmış olmayız.

192 katılımcı ülkeyi bir araya getiren Expo 2020 Dubai, yalnızca katılımcı ülkelerin kültürünü ve tarihini anlatan bir etkinlik değil, insanlığın karşı karşıya olduğu zorlukları ele almak ve kaşılıklı vizyonları paylaşmak için önemli bir fırsattır. BAE'nin EXPO'ya ev sahipliği yapmak için sürdürdüğü kampanyalarda mesaj olarak "Akılları Birleştirmek, Geleceği Yaratmak" temasının seçilmesi de tesadüfi değildir. BAE, geleceğe proaktif vizyonlarla bakabilen bir ülke ve bu mesajın taşıdığı yükün fazlasıyla farkında.

COVID-19 pandemisi ve dünya ekonomileri üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle insanlığın en zorlu dönemlerinden birinden geçmesine rağmen BAE'nin bu büyük organizasyona ev sahipliği yapma yaklaşımında ve hesaplamalarında herhangi bir karışıklık da yaşanmadı. Projeler durmadı, yavaşlama, gecikme veya tereddüt içeren adımlardan etkilenmedi. Bunun yerine katılımcılar, muhteşem bir etkinliğin parçası olarak gelecek nesillere gururla anlatacakları benzeri görülmemiş bir fuar tecrübe etme imkanına sahip oldular.

Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) 27 Kasım 2013'te Paris'te Dubai'nin Expo 2020'ye ev sahipliği yapma teklifini kazandığını duyduğundan beri, hiç kimse BAE'nin dünyaya böylesine parlak bir etkinliği düzenleme kapasitesinden en küçük bir şüphe duymadı. Bunun sebeplerinden birisi de BAE’nin iletişim ve organizasyon alanında yenilikçi konseptler ve fikirler geliştirildiğini kanıtlanmış bir sicile sahip olmasıdır. Expo'nun yurtdışından gelen milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilmesi ise bu başarının küçük bir göstergesidir.

Altı aydan fazla bir süre Expo 2020 Dubai, çok uluslu kuruluşlar ve akademik kurumlar da dahil olmak üzere 190'dan fazla katılımcı ülkeyi ağırladı. Yeni fikirler ve bakış açılarının karşılıklı alışverişinde bulunmak, anlamlı bir değişime ilham vermek ve herkes için daha parlak bir gelecek yaratmak için iletişimde olduğu fuar "Zihinleri Birleştirmek, sürdürülebilirlik, hareketlilik ve Geleceği Yaratma Fırsatı'' temasıyla gerçekleşti

Dünya'nın gözde coğrafyalarından olan ve küresel ölçekte öner arz eden EXPO’ya dair tüm konuları tartışmak için Dubai ve genel olarak BAE muazzam bir ortam hazırladı. Böyle istisnai bir özelliğe sahip bir ülke olarak BAE, 2022 Dünya Hükümet Zirvesi'ne ev sahipliği yağarak bu özelliğini adeta taçlandırdı.

BAE, bir sonraki EXPO’nun düzenlendiği ülke olan Japonya'daki Expo 2025 Osaka'yı memnuniyetle karşılarken, Expo 2020 Dubai'nin olağanüstü başarısı için en derin tebrikleri hak ediyor.