DUAYEN GAZETECİ YILMAZ AKKILIÇ VEFAT ETTİ

Bursa'nın duayen gazetecilerinden gazeteci-yazar Yılmaz Akkılıç (77), tedavi gördüğü Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde hayatını kaybetti.

BURSA'da kalça kırığı rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde bugün yapılacak protez ameliyatı öncesi kalp krizi geçiren gazeteci 76 yaşındaki Yılmaz Akkılıç, yaşamını yitirdi.

Geçen hafta evinde geçirdiği bir kaza sonucu kalçası kırılan gazeteci Yılmaz Akkılıç, yakınları tarafından Uludağ Üniversitesi tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi Kliniği'ne kaldırıldı. Burada tedavisi süren Akkılıç'a, bugün yapılacak bir ameliyatla kırık olan bölgeye protez takılmasına karar verildi. Ancak Akkılıç, ameliyat öncesi geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

Akkılıç'ın cenazesi yarın Yeşil Camii'nde kılınacak ikindinin ardından kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.

ÖZGEÇMİŞİ
Yılmaz Akkılıç'ın basınla ilişkisi 1949'da Bursa Halkevi'nce çıkartılmakta olan Uludağ Dergisi'nde başladı. 1951'de Erdoğan Arıpınar ve Güzay Güldere'yle birlikte haftalık 'Gençliğin Sesi' gazetesini çıkardı. Emekli olduktan sonra, Aralık 1973'te, Türkiye çapında dağıtımı yapılan Yeni Dönem adlı aylık siyasal dergiyi 6 sayı yayımladı. 1980'de Gemlik Körfez gazetesinde başladığı köşe yazarlığını, daha sonra 1986'dan itibaren Bursa Hakimiyet'te, 1987- 1993 arasında Olay, 1993'te Yeni Günaydın ve Ekim 1994'ten itibaren Yeniden Bursa Hakimiyet'te (gazetenin adı değişince Bursa 2000'de) sürdürdü. Akkılıç, 2002'den itibaren Kent Gazetesi'nde, ardında Gazete Avrupa'da ve son olarak gundem '16.com' internet sitesinde görüşlerini paylaştı.

Araştırmacı gazeteci-yazar kimliğiyle uzun yıllar Bursa'da basın-yayın, siyaset ve kültür hayatına önemli katkılarda bulunan Yılmaz Akkılıç, 50 yıllık birikimini Bursa Gazeteciler Cemiyeti ile paylaştı ve Akkılıç Kütüphanesi'nin oluşumunu sağladı. BGC - Akkılıç Ailesi işbirliğinde ilk olarak Setbaşı-Sakaldöken Caddesi'nde 'Akkılıç Kültürevi' kuruldu.

Yılmaz Akkılıç'ın değerli birikiminin daha iyi korunup, uzun yıllar Bursa'nın kültür yaşamına katkı sağlayabilmesi amacıyla, 24 Temmuz 2001'de imzalanan protokol ile Bursa Gazeteciler Sosyal Hizmetler ve Emeklilik Vakfı'na bağışlanan tüm eserler, belgeler ve anılar kayıt altına alındı. Zaman içinde Kültür Evi Projesi geliştirildi ve Basın Kültür Sarayı bünyesindeki yaklaşık 750 metrekarelik kapalı alanda, Butsa Gazeteciler Cemiyeti, Gazeteciler Vakfı, Nilüfer Beleyesi ve Akkılıç Ailesi işbirliğinde Yılmaz Akkılıç Kütüphanesi kuruldu.

ESERLERİ
Bursa Ansiklopedisi (4 cilt), Bursa Tarihi, Bursa Belleteni, Atatürk ve Bursa, Kurtuluş Savaşı'nda Bursa, Askerin Romanı, İşgalden Kurtuluşa Bursa, Yıldırım/Bursa.