DTİK toplantısı Batı Trakya'da yapıldı

-DTİK Balkanlar Komitesi Başkanı Süsli: - "Ne Türk, ne de Yunan kardeşlerimizin işsiz kalmalarına gönlümüz razı olmuyor"- DTİK Yunanistan Temsilcisi Ahmet: - "Ülkem Yunanistan için bölgem Batı Trakya için ve bilhassa doğmuş olduğum şehir Gümülcine için elimden gelen her şeyi yapmaya hazırım"

GÜMÜLCİNE (AA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde oluşturulan Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Balkanlar Komitesi Toplantısı, Batı Trakya'nın Gümülcine kentinde yapıldı.

Gümülcine Arcadia Hotel'de ikincisi gerçekleştirilen toplantıda, Yunanistan'ın Batı Trakya ve diğer bölgelerine yatırım olanakları ele alındı ve bu konuda yapılacak çalışmalar konuşuldu.

DTİK Balkanlar Bölge Komitesi Başkanı Ömer Süsli, toplantıda yaptığı konuşmasına, Türkiye'de FETÖ'nün darbe girişimi sırasında yaşanan acı olaylara değinerek başladı. Süsli, "Ülkemizde Cumhurbaşkanımıza, devletimize, milletimize karşı kalleşçe bir saldırı gerçekleşti. TBMM'nin bombalanması, kadınlarımızın, çocuklarımızın bombalanması, gençlerimizin üzerinden tankların geçmesi, böyle bir şeye daha önce ne şahit olduk ne de yaşanmıştır. Bunun için ben ve bütün yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımız bu olayı şiddetle kınıyoruz. Bir daha ülkemizde binlerce sene bu tür olayların tekerrür etmemesi için Allahımıza yalvarıyor ve dua ediyoruz. Şehitlerimizi rahmetle anıyor ve hepimize de geçmiş olsun diyoruz" ifadelerini kullandı.

Süsli, aslen Batı Trakyalı olan DTİK Yunanistan Temsilcisi iş adamı Levent Ahmet'in yardımıyla iki gündür Selanik bölgesinde ve Batı Trakya'da iş çevreleriyle görüşmeler yaparak incelemelerde bulunduğunu, bölgede muazzam bir yatırım eksikliği bulunduğunu tespit ettiğini söyledi.

Türk işadamlarının bölgeye yatırım yapabileceklerini belirten Süsli, böyle bir şeyin gerçekleşmesi durumunda bölge halkının yanı sıra Yunan devletinin de karlı çıkacağını ifade etti. Süsli, "Türk ve Yunan toplumları birbirine çok benziyor ancak ortada bizim çözemediğimiz bir sorun var. İki gündür buradayız. Burada onlarca yüzlerce fabrika olmalıydı. Bu fabrikalarda binlerce genç çalışmalıydı. Tüm bunlardan Yunanistan katma değer kazanmalıydı. Çünkü buraya gelen her yatırım Yunanistan'a, Yunan hükümetine gelecektir" dedi.

- "Ne Türk ne de Yunan kardeşlerimizin işsiz kalmalarına gönlümüz razı olmuyor"

Süsli, DTİK'nin çalışmaları sonucunda Türk işadamlarının bölgeye yatırım yapmasıyla binlerce kişiye istihdam sağlanacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Buranın Yunanistan Cumhuriyeti olduğunu hepimiz açık yüreklilikle kabul ediyoruz. Burada yapacağımız yatırımın Yunan devletine yapılmış bir yatırım olacağını da biliyoruz. Bizim tek isteğimiz, biz onları canı gönülden nasıl seviyorsak, onların da bize aynı şekilde karşılık vermeleridir. Bu çok uzun zamanlara yayılacak konu değil. Eminim haftalar, aylar sonra Türk işadamlarının burada yapacakları fabrikalardan geçilemeyecek duruma gelecek. Bu bir başlangıç, biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Buralarda ne Türk ne de Yunan kardeşlerimizin işsiz kalmalarına gönlümüz razı olmuyor. Sayın Levent Ahmet'e bizleri sizlerle buluşturduğu için ve yatırımları sizin refahınıza bu bölgeye çekmek istediği için kendisine minnettarım. Bizler DTİK olarak, bu konuda kendisinin yanında olacağımızı, sizlerin yanında olacağımızı vurgulamak istiyorum."

DTİK Balkanlar Bölge Komitesi Başkan Yardımcısı Yunanistan Temsilcisi Levent Ahmet ise DTİK üyesi bir iş adamı olarak soydaşlarının karşısında bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, "Bugün iş hayatımın en önemli günlerinden biri" dedi.

Batı Trakyalı iş adamlarının el ele vererek DTİK ile işbirliği halinde bölgede yapacağı çalışmaların kriz nedeniyle zor günler geçiren bölge halkının sıkıntılarını aşmasında büyük rol oynayacağını anlatan Ahmet, "Bugün ticaret köprülerinin sağlamlaştığı gündür. Biz iş adamları olarak el ele verirsek krizi kolayca aşabiliriz. Ben üzerime düşen görevi yerine getirmeye hazırım. Bugün savaşa hayır, demokrasiye evet, el ele verip daha çok iş yapma günüdür. DTİK üyesi Yunanistan temsilcisi olarak, ülkem Yunanistan için bölgem Batı Trakya için ve bilhassa doğmuş olduğum şehir Gümülcine için elimden gelen her şeyi yapmaya hazırım" diye konuştu.

DTİK İcra Komitesi üyesi iş kadını Berna İlter ve Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı'nın da birer konuşma yaptığı toplantıyı, DTİK'nin Makedonya, Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan, Bosna Hersek, Kosova, Arnavutluk, Karadağ temsilcileri ve balkan ülkelerinden gelen iş adamlarının yanı sıra çok sayıda Batı Trakyalı izledi.

DTİK Balkanlar Komitesi ilk toplantısını Mayıs'ta Makedonya'nın başkenti Üsküp'te geniş bir katılımla gerçekleştirmişti.