DOĞAN TV SATIŞINDA KANUNA HÜLLE Mİ YAPILDI?...DOĞAN TV HÜLLE YAPARKEN HİSSELERİNİ KİME DEVRETTİ?

Doğan Grubu'nun Star,CNN Türk ve Kanal D'nin sahibi Doğan TV'nin yüzde 25'ini Alman Axel'e satışında kanuna karşı hile yaptığı ortaya çıktı.Takvim Ekonomi Müdürü Sinan Cem Şahin hüllenin nasıl yapıldığını yazdı.

22 Aralık tarihli günlük İMKB bülteninde Doğan Yayın Holding'in ilginç bir açıklaması dikkatimi çekti. Açıklamaya göre Rekabet Kurulu Doğan TV'nin yüzde 25 hissesinin Alman Axel Springer'e satışını onaylamıştı. Rekabet onayını da inceleriz ancak benim asıl ilgimi çeken açıklamadaki başka bir cümle oldu. Bu cümle daha önce yazdığım yazıları yakından ilgilendiriyor. Aynen aktarıyorum:

"Doğan TV'nin Grubumuz bünyesinde faaliyet gösteren yayıncı kuruluşlar ile doğrudan herhangi bir iştirak ilişkisi bulunmamaktadır." Önceki açıklamalarda ise "Doğan TV grup bünyesindeki televizyonlarda ortak değildir" deniliyordu. Yeni açıklamadaki "doğrudan" kelimesi hemen göze çarpıyor. İki açıklama arasında çok da uzun süre geçmedi aslında. Eminim ne değişti de doğrudan kelimesi eklendi diye merak ediyorsunuz: Doğan TV televizyonlardaki hisselerini yine bir grup şirketi olan Alp Görsel şirketine devretti. Peki bu RTÜK mevzuatına tabi olma sonucunu değiştiriyor mu? Tabii ki hayır.

İTİRAF GİBİ BAŞVURU
Yapılan sadece grup bünyesindeki şirketler arasında hisse transferleri ile ortaklığın daha karmaşık hale getirilmesi. Bu satışın mühendisleri, hala dolaylı iştirakler kanalıyla mevzuatı aşabileceklerini düşünüyor. Ancak gerek RTÜK Kanunu gerekse geçmişte açılmış başka davalarda Danıştay tarafından alınmış kararlar medya şirketlerinde dolaylı sahipliği de RTÜK mevzuatına tabi sayıyor. Bu nedenle yapılan son hisse operasyonu da sonucu değiştirmiyor. Çünkü Doğan TV'nin grubun Kanal D, Star TV ve CNN Türk gibi televizyonlarında hakim hissedarlığı devam ediyor. İşte nedeni:

GRUP ŞİRKETİNE SATIŞ
Doğan TV, grubun televizyonlarını bir araya getiren çatı şirket konumunda. Televizyon hisselerinin yeni sahibi olan Alp Görsel'in hakim ortağı Doğan Prodüksiyon. Doğan Prodüksiyon'un çoğunluk hissesi de D Yapım şirketine ait. D Yapım'ın sahibi ise yine Doğan TV. Yani Doğan TV, iştiraki D Yapım kanalıyla grubun televiyonlarının sahibi konumunda. Tüm bu bilgiler Doğan TV'nin RTÜK'e yaptığı onay başvurusunda yer alıyor. Bu başvuru Doğan TV'nin, RTÜK mevzuatına tabi olduğunun kabulü anlamına geliyor. Grup şirketine bile hisse satarken RTÜK onayı gerekiyorsa yabancı bir şirkete hisse satışı için RTÜK'ten onay gerekip gerekmediğine siz karar verin. Doğan TV'nin RTÜK başvurusu bu sorunun cevabını veriyor zaten.

SPRINGER NİYE KABUL ETSİN?
İsterseniz işe bir de Axel Springer tarafından bakalım. Yüzde 25 hissesini alıp ortak olacağı Doğan TV, "televiyonlarda doğrudan iştirak ilişkisi" olmadığını açıklıyor. Bu durum Axel Springer için bir şey değiştirmiyor. Sadece doğrudan pay yerine araya giren 3 şirket nedeniyle dolaylı ortak oluyor. Çünkü Doğan TV çatı şirket olma konumunu sürdürüyor. Zaten televizyonlara ortak olamayacaksa Axel Springer yüzde 25 Doğan TV hissesi için niye 375 milyon euro ödemeyi kabul etsin? Operasyon sadece sahipliği dolaylı hale getiriyor. Gelelim tüm bu karmaşanın nedenine. Anlaşılan satışın mühendisleri RTÜK'ün Axel Springer'e hisse devrine onay vermeyeceğini düşünüyor. "RTÜK'e tabi değiliz" diye bu kadar çaba sarfedilmesinin başka bir açıklaması akla gelmiyor.


Televizyonların hakimi Doğan TV


DOĞAN TV Televizyonlardaki hisselerini Alp Görsel'e sattı

ALP GÖRSEL Hakim ortak % 99 hisse ile Doğan Prodüksiyon

DOĞAN PROD. Hakim ortak % 99 hisse ile D Yapım

D YAPIM Hakim ortak % 99 hisse ile Doğan TV